TUOREIMMAT UUTISET Muusikkojen ja musiikintekijöiden tukala tilanne: korvaukset laskevat ja työsuhteita muutetaan

Muusikkojen ja musiikintekijöiden tukala tilanne: korvaukset laskevat ja työsuhteita muutetaan

Kuvituskuva © Santeri Kaipiainen

Tekijänoikeusjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön CISACin tuoreen raportin mukaan musiikin ja muun luovan alan tekijänoikeuskorvaukset laskevat tänä vuonna jopa 35 prosenttia, mikä kansainvälisesti tarkoittaa 3,5 miljardin euron tulonmenetyksiä. Ennen pandemiaa tekijänoikeusliikevaihto oli kasvanut 22 prosenttia vuodesta 2015. Musiikki on yksi pahiten osumaa ottaneista aloista: raportin mukaan musiikin kansainvälisten tekijänoikeuskorvauksien odotetaan laskevan 20–35 prosenttia. Konserteista ja muista elävän musiikin tapahtumista saatavien tekijänoikeuskorvausten odotetaan laskevan 60–80 prosenttia. Alaan vaikuttaa myös digitaalisista suoratoistopalveluista saatavien osuuksien pienuus suhteessa alustan käyttömäärään. TV- ja radiosoiton korvaukset ovat olleet laskusuuntaisessa trendissä viime vuosina. Tämän vuoden tilitykset maksetaan vasta ensi vuonna, joten musiikintekijöiden kuoppa ei heti pääty, vaikka pandemiatilanne helpottaisi vuonna 2021.

Music Finland teki lokakuussa tutkimuksen koronatilanteen vaikutuksesta musiikkialan yrittäjien, yhteisöjen, freelancereiden ja palkansaajien tuloihin ja tilanteeseen. Vastaukset vahvistavat Music Finlandin mukaan sitä kuvaa, joka pitkin vuotta on koronatilanteesta saatu: noin kolmannes tuloista on kadonnut, pahimmat seuraukset on koettu elävän musiikin sektorilla, ja vähimmällä ovat selvinneet säveltäjät ja levy-yhtiöt. Yllättävää ei myöskään liene, että tilanne on synkkä erityisesti kansainvälisen toiminnan ja musiikkiviennin osalta.

Tilanteen tukaloituessa Muusikkojen liitto julkaisi kannanoton, jossa se kertoi ohjelmatoimisto Live Nation Finlandin ilmoittaneen lokakuussa lopettavansa kaikki palkkatyösuhteet muusikkoihin ja siirtyvän laskutukseen eli kohtelemaan kaikkia yrittäjinä. Yrittäjänä toimiminen tekee ansiosidonnaisen päivärahan saamisesta lähes mahdotonta, ja siirtää eläkevakuutuskustannukset laskuttajan maksettavaksi. ”Ei voi olla sellaista tilannetta, että työntekijäjoukko siirretään yrittäjiksi ilman, että muut olosuhteet jatkuvat ennallaan. Elleivät sitten muusikot itse tätä vaadi, mutta siitä ei tässä ole kysymys”, sanoo Muusikkojen liiton juristi Mirkka Kivilehto. Muut ohjelmatoimistot eivät liiton freelancereiden luottamushenkilön Juho Viljasen mukaan ole toistaiseksi Muusikkojen liiton mukaan seuranneet Live Nationin jalanjäljissä.

Helsingin Sanomien aiheesta tekemän jutun mukaan Live Nation on toimitusjohtajansa Tomi Saarisen suulla vastannut siirtyvänsä laskutukseen vain niiden artistien kohdalla, joilla työsuhteen tunnsmerkit eivät täyty, ja että yhtiö on maksanut työkorvauksia palkkana vain ”pienelle vähemmistölle”. Saarisen mukaan käytännön muuttuminen on verottajan ohjeistuksen mukainen, mutta Verohallinnon mukaan he eivät ole moiseen ottaneet kantaa.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version