Orkesterit ja teatterit saavat ensi vuonna noin kymmeneksen korotuksen valtionosuuksiinsa verrattuna tämän vuoden valtiontukeen. Orkestereiden valtionosuuksien kokonaismäärä vuonna 2020 tulee olemaan noin 19,88 miljoonaa euroa. Teattereiden ja orkestereiden valtionosuudet kasvavat vuodesta 2019 yhteensä noin 7,5 miljoonalla eurolla. Henkilötyövuosien määrässä ei kuitenkaan tapahdu muutoksia tämänvuotiseen verrattuna. Uusia orkestereita ei ensi vuonna tule valtionosuuden piiriin.
Orkestereista eniten valtionosuuksia saa Helsingin kaupunginorkesteri, jonka toimintaa valtio tukee runsaalla 2,5 miljoonalla eurolla. Toisena tulevan Tampere Filharmonian saama valtionosuus ensi vuonna on puolestaan hieman yli 2 miljoonaa euroa. Yli miljoona euroa tulevat saamaan Turun filharmoninen orkesteri, Sinfonia Lahti, Oulun kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta sekä Kuopion kaupunginorkesteri.
Harkinnanvaraista avustusta orkestereiden valtakunnalliseen ja alueelliseen toimintaan sekä kehittämishankkeisiin osoitettiin vuodelle 2020 alustavasti 668 000 euroa, mikä on yhtä paljon kuin tänäkin vuonna. Teatteripuolella tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) osoitti alustavasti noin 3,1 miljoonaa euroa harkinnanvaraista määrärahaa alue-, tanssi-, ja lastenteatteritoimintaan, ruotsinkieliseen teatteritoimintaan sekä kiertuetoimintaan siten, että tanssiteatterit saavat potista 536 000 euroa.
”On hienoa, että määräraha teattereille ja orkestereille kasvaa näin merkittävästi. Kulttuuripalvelujen saavutettavuuden turvaaminen ja kulttuurin toimintaedellytysten vahvistaminen ovat hallitusohjelman keskeisiä kulttuuripoliittisia tavoitteita. Myös käynnissä oleva valtionosuusuudistus tulee lisäämään alan toimijoiden toimintamahdollisuuksia kentällä laajemmin”, Kosonen toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.
Edellytyksenä valtionosuuksien maksamiselle päätetyn suuruisina on, että eduskunta hyväksyy talousarvioesityksen vuodelle 2020. Kulttuuriasiainneuvos Tiina Eerikäinen kertoi STT:lle valtionosuuksien kasvun keskeisten syiden olevan indeksikorotuksissa sekä kustannustason nousussa