BERLIININ TAIDELAITOKSISSA on maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa mielenkiintoinen pilottiprojekti kulttuurin avaamiseksi joulukuusta jatkuneiden sulkujen jälkeen. Ideana on se, että konserttiin tai teatteriin menevä yleisö saa esityspäivänä ilmaisen pikatestauksen tietyillä testausasemilla, ja esitykseen pääsee sitten negatiivinen testitodistus ja henkilötiedot sisältävä pääsylippu kourassa.
Esityksessä täytyy käyttää korkeimman suojan maskeja, ja hygieniasäädökset ovat tiukkoja. Tiuha testaus ulottu myös taiteilijoihin, jolloin esitystä hankaloittavia ja taiteellista lopputulosta vesittäviä turvavälejä ei tarvita. Kyseessä on kokeilu, josta saatuja tuloksia käytetään jatkosuunnitelmien tekemiseen, jotta kulttuuri voitaisiin avata tulevaisuudessa tautitilanteesta riippumatta.
Pilottiprojektissa ovat mukana Berliinin filharmonikot (kaksi sinfoniakonserttia), Deutsche Oper Berlin (Francesca da Rimini -oopperan ensi-ilta), Staatsoper Berlin (Figaron häiden ensi-ilta), Konzerthaus, Berliner Ensemble ja Volksbühne. Esimerkiksi Berliinin filharmonikot pystyi ottamaan maaliskuun lopun konserttiinsa peräti tuhat kuulijaa – ensimmäisen kerran yli vuoteen. Yksi testauspisteistä oli suoraan Filharmonian edessä.
Myös rokotepassin käytöstä on Saksassa keskusteltu, mutta sitä ei ainakaan toistaiseksi olla toteuttamassa, koska rokotusohjelma on edennyt suunniteltua hitaammin. Ideana on, että esityksiin pääsisi vain rokotustodistuksen esittämällä. Juristit ovat epäilleet asiaan liittyvän perustuslaillisia ongelmia, mutta hanketta ei ole haudattu.
Mitä pitkäjänteisiä suunnitelmia Suomessa on tehty kulttuurin avaamiseksi siinäkin tapauksessa, että rokotukset eivät riitä muuntovirusten nitistämiseen? Ei mitään kunnollista. Kulttuurilaitokset kehittivät jo viime syyskaudeksi pitkälle viedyn systeemin turvaväleineen ja hygieniatoimenpiteineen, mutta se ei hallitukselle ja aluehallintoviranomaisille riittänyt. Ovet säppiin vain, vaikka tartuntariski oli minimaalinen.
Runsas viikko sitten valmistui tapahtuma-alan exit-suunnitelma. Työryhmän esitys määrittelee, millaisessa tautitilanteessa tapahtumien järjestäminen olisi kesällä mahdollista. Esitys on melkoinen pettymys, sillä se ei tarjoa ulospääsyyn mitään konkreettista strategiaa, kunhan luettelee ilmaantuvuuslukuja. Se ei mainitse rokotuspassin tai pikatestauksen kaltaisia keinoja eikä erittele tapahtumatyyppejä. Suuret rock-festivaalit, joissa yleisö velloo suurina massoina, ja sellaiset konsertit, jossa jokainen istuu paikallaan turvavälein ja maskit päässä, eivät tässä tilanteessa vain kuulu samaan joukkoon. Nyt kaivataan jo uutta ja paljon eritellympää exit-suunnitelmaa.
Harri Kuusisaari