lauantai huhtikuu 20. 2024

Saksalaistutkimus: 1,5 metrin turvaväli ei riittävä laulajille

Kuorojen kierroksen aloitusesiintymisessä oli vuonna 2017 näin tiivis tunnelma. Korona-aikana laulajilla tulisi olla riittävästi tilaa ympärillään mahdollisen tartuntariskin minimoiseksi. © Ville Malja

Baijerin yleisradioyhtiö tilasi tutkimuksen, jolla pyritään selvittämään koronavirukseen liittyviä riskejä musiikkia tehtäessä. Välitulokset yllättivät jopa tutkijat: 1,5 metrin turvaväli ei ole riittävä laulajille.

 

Koronapandemian alusta lähtien kuorossa laulamisen on epäilty sisältävän erityisen suuren riskin saada koronavirustartunta. Maailmalla useissa pandemian aikana harjoituksiin kokoontuneissa kuoroissa on ilmennyt joukkotartuntoja, esimerkiksi Amsterdamissa sata kuoron jäsentä sairastui maaliskuussa.

Saksassa asiaa on nyt tutkittu tarkemmin. BR Klassik kertoi perjantaina, että välitulosten perusteella 1,5 metrin turvaväli ei ole riittävä laulajille.

Tutkijat, korva-, nenä- ja kurkkutautilääkäri Matthias Echternach Münchenin Ludwig-Maximilianin yliopistolliselta klinikalta sekä nestemekaanikko Stefan Kniesburges Erlangenin yliopistollisesta sairaalasta tekivät yhdessä Baijerin radiokuoron laulajien kanssa sarjan kokeita. Kokeilla tutkittiin, kuinka pitkälle suusta ulos tulevat pisarat ja aerosolit leviävät puhuttaessa ja laulettaessa.

Kokeissa pisaroiden sironta tehtiin näkyväksi laser-valolla ja high speed -kameralla. Aerosolien muodostamat sumupilvet puolestaan saatiin esiin hengittämällä sähkötupakkaa ja osoittamalla valkoista valoa kohti suusta ulos hengitettävää ilmaa.

Tehtyjen kokeiden perusteella konsonantit tuottavat huomattavasti enemmän suusta ulos lentäviä pisaroita kuin vokaalit.

Aerosolien osalta taas saadut tulokset yllättivät tutkijat. Aerosolit levisivät huoneessa jopa puolitoista metriä. Lisäksi todettiin, etteivät aerosolit leviä pelkästään eteenpäin vaan myös sivuille.

Echternachin mukaan tulokset tarkoittavat, että laulajien tulee pitää kahden tai jopa 2,5 metrin etäisyys edessä oleviin ja sivuille todennäköisesti 1,5 metriä. Lisäksi huoneessa tulee olla hyvä ilmanvaihto.

Etäisyys ja ilmanvaihto ovatkin siis tärkeimmät työkalut koronaviruksen aiheuttaman taudin torjunnassa. Suojanaamarit auttavat vain rajoitetusti: suurempien pisaroiden leviäminen kyllä estyy, mutta aerosolisumu pääsee läpi naamion reunoilta.

 

Tuoreimmat uutiset