sunnuntai toukokuu 5. 2024

Elokuvasäveltäjä Ennio Morricone on kuollut

Italialainen säveltäjä Ennio Morricone tunnettiin erityisesti elokuvasävellyksistään, mutta hän sävelsi myös klassista musiikkia. © Christian Muth

Elokuvasäveltäjänä tunnettu Ennio Morricone sävelsi myös klassista musiikkia.

 

Yksi maailman tunnetuimmista elokuvasäveltäjistä, italialainen Ennio Morricone on kuollut 91-vuotiaana. Morricone kuoli varhain maanantaina roomalaisessa sairaalassa, jossa hän oli hoidettavana kaatumisen seurauksena murtuneen reisiluun vuoksi. Morricone oli syntynyt 10. marraskuuta 1928 Roomassa. Italialaissäveltäjä sävelsi uransa aikana musiikkia yli 500 elokuvaan.

Nuoruudessaan Morricone opiskeli roomalaisessa Santa Cecilian konservatoriossa. Morriconen ensimmäinen elokuvatyö oli ohjaaja Sergio Leonen Kourallinen dollareita vuodelta 1964. Morriconen tunnetuimpia sävellyksiä lienee Leonen vuonna 1966 ohjaaman western-elokuvan Hyvien, pahojen ja rumien listahitiksi noussut tunnussävelmä.

Vuonna 1984 Morricone perusti Institute of Research for Musical Theatren (IRTEM).

Vaikka suuri yleisö tunsikin Morriconen nimenomaan elokuvasäveltäjänä, sävelsi hän myös klassista musiikkia, kuten konserttoja, sävelrunoja, kamarimusiikkia ja yhden oopperan. Vuonna 2015 valmistunut messu Missa Papae Francisci oli yksi Morriconen viimeisimpiä suuria sävellystöitä.

Uransa aikana Morricone sai useita palkintoja, mm. kuusi Baftaa, kolme Golden Globea ja yhden Grammyn. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin kunnia-Oscar elämäntyöstään ja vuonna 2016 parhaan elokuvamusiikin Oscar Quentin Tarantinon elokuvasta The Hateful Eight.

Säveltäjälegenda ehti vierailla elämänsä aikana kerran myös Suomessa, vuonna 2016 osana Euroopan kiertuetta.

Tuoreimmat uutiset