sunnuntai toukokuu 5. 2024

Aivar Mäe hyllytetään kahdeksi kuukaudeksi Viron kansallisoopperan johtajan tehtävistä

Viron kansallisooppera. CC-BY-SA Ghirlandajo

Viron kansallisoopperan johtokunta päätti hyllyttää Aivar Mäen johtajan tehtävistä kahdeksi kuukaudeksi. Hyllytyksen aikana oopperataloa johtaa sen tekninen johtaja Taivo Pahmann. Viron poliisi on aloittanut esitutkinnan väitetyistä ahdistelutapauksista.

 

Torstaina 2. heinäkuuta pidetyssä kokouksessa Viron kansallisoopperan johtokunta päätti hyllyttää Aivar Mäen oopperan johtajan tehtävistä kahdeksi kuukaudeksi perjantaista 3. heinäkuuta lähtien. Hyllytyksen aikana oopperataloa johtaa tekninen johtaja Taivo Pahmann.

Lisäksi johtokunta päätti täydentää teatterin käytännesääntöjä siten, että tulevaisuudessa ilmeneviä vastaavanlaisia ongelmia voidaan ratkaista turvallisesti. Viron yleisradioyhtiön ERR:n mukaan johtokunta pitää myös tarpeellisena koulutuksen tarjoamista koko teatterin henkilöstölle ongelmatilanteiden havaitsemiseksi ja ratkaisemiseksi nopeasti. Kaiken tämän lisäksi johtokunta on tilannut tilanteesta selvityksen lakiasiantuntijalta.

Torstaisessa kokouksessa myös oopperan johtokunnan puheenjohtaja Arne Mikk erosi tehtävästään. Johtokunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Viron musiikki- ja teatteriakatemian rehtori Ivari Ilja.

 

Mäen ansiot kulttuurielämän hyväksi eivät vähennä syytösten vakavuutta

Virolaista musiikkielämää viimeiset kaksi viikkoa kuohuttanut skandaali on Iljan mukaan jakanut Viron kansallisoopperan työntekijät. Osa työntekijöistä on asettunut Mäen puolelle kiistassa, kun taas virolaisesta mediasta on voinut lukea osan vastustavan mäkeä.

“Myös teatteri- ja musiikkiyleisömme on osoittanut tukensa Mäeä kohtaan.”

Lisäksi Ilja totesi Ringvaade-ohjelman haastattelussa torstai-iltana, että vaikka Mäen ansiot virolaisen kulttuurielämän hyväksi ovat poikkeukselliset, ne eivät vähennä ilmi tulleiden syytösten vakavuutta.

“Ennen kaikkea meidän on lopulta selvitettävä nämä syytökset.”

 

Onko käynnissä sittenkin ennennäkemätön lokakampanja?

Mäeä edustava lakimies Paul Keres totesi ERR:n haastattelussa, että Mäea vastaan on käynnistetty ennennäkemätön lokakampanja, jonka tarkoituksena on tuhota arvostetun henkilön maine.

Kereksen mukaan kampanja on suoritettu ammattimaisesti ja taitavasti. Kampanjan takana olevien epäiltyjen henkilöiden nimiä asianajaja ei kuitenkaan ole suostunut kertomaan.

Mäen epäsopivasta käytöksestä on kuitenkin ilmeisesti kirjoitettu virolaisessa mediassa jo yksitoista vuotta aiemmin, sillä Mäe on vaatinut virolaista toimittajaa Jelena Skulskajaa perumaan vuonna 2009 kirjoitetussa Jelena Skulskaja: Kuka pelkää Aivar Mäeä tai kuinka ajat muuttuvat -kolumnissa esitettyjä väitteitä.

Kolumnissa Skulskaja kuvaa Mäen toimintaa Tallinnan venäläisen teatterin johtajana ja syyttää tätä häirinnästä. Mäen asianajajan Skulskajalle lähettämän vaatimuskirjeen mukaan Skulskajan kolumni sisältää ainakin seitsemän väitettä, jotka eivät pidä paikkaansa.

 

Mistä on kyse

Virolainen viikkolehti Eesti Ekspress julkaisi 22. kesäkuuta paljastusjutun, jonka mukaan Mäe olisi nöyryyttänyt ja seksuaalisesti häirinnyt Viron kansallisoopperan naispuolisia työntekijöitä vuosien ajan.

Syytökset Mäen väitetystä epäsopivasta käytöksestä tulivat poliisin tietoon vasta Eesti Ekspressin artikkelin myötä.

Toistaiseksi vain yksi uhri on puhunut Viron kansallisoopperan johtokunnan jäsenille. Lisäksi kaksi uhria on kääntynyt Viron poliisin puoleen, minkä perusteella poliisi aloitti asiasta esitutkinnan maanantaina. Mäe ei vielä ole antanut lausuntoaan asiasta poliisille.

 

Mäe esitti julkisen anteeksipyynnön

Mäe kiisti aluksi itseään kohtaan esitetyt syytökset, mutta esitti keskiviikkona 24. kesäkuuta julkisen anteeksipyynnön virolaisen Delfi-uutisportaalin kautta.

Lausunnossaan hän kertoo olevansa pahoillaan, että monet ihmiset ovat kokeneet hänen toimintansa ja käytöksensä sopimattomana tai loukkaavana

”Pyydän vilpittömästi anteeksi ihmisiltä, joihin tämä on vaikuttanut kielteisesti ja joita olen vahingossa loukannut”, Mäe toteaa lausunnossaan.

”Käyttäytymisessäni ei ole koskaan ollut mitään tarkoituksellisesti pahantahtoista. En ole koskaan halunnut nöyryyttää ketään tai saada heitä tuntemaan itseään arvottomiksi. Pyydän anteeksi niiltä, jotka asuvat kanssani ja joille olen viime päivinä aiheuttanut huolta.”

Mäe toteaa lausunnossaan myös, että viime viikon tapahtumat ovat saaneet hänet arvioimaan uudelleen ympäristöään sekä tutkimaan itseään.

“Ymmärrän, että jatkaessani minun on hallittava luonnollista iloisuuttani aiempaa enemmän sekä arvioitava ja tunnistettava aiempaa tarkemmin ympärilläni olevien kollegoideni, ystävieni ja sukulaisteni tunteet.”

Tuoreimmat uutiset