TUOREIMMAT UUTISET Sibeliuksen neljännen sinfonian kriittinen editio ilmestynyt

Sibeliuksen neljännen sinfonian kriittinen editio ilmestynyt

Sibelius teki neljännen sinfonian käsikirjoitukseen muutoksia lyijykynällä ennen teoksen julkaisuprosessia. Kuvalähde: Helsingin yliopisto

Kansalliskirjaston Jean Sibelius Works -hankkeen työn tuloksena on ilmestynyt kriittinen editio Sibeliuksen neljännestä sinfoniasta. Edition myötä myös sinfonian toisen ja kolmannen osan varhaisversiot julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa.

 

Kriittisen edition toimittaneen tutkija Tuija Wicklundin mukaan nyt ilmestyneessä editiossa on selvitetty sinfoniaan liittyviä epätarkkuuksia sekä korjattu runsaasti virheitä partituurissa. “Siinä valotetaan myös sinfoniaan liitettyjä ohjelmallisia ajatuksia.”

Jean Sibeliuksen neljäs sinfonia kantaesitettiin vuonna 1911 Helsingin yliopiston juhlasalissa, kuten suurin osa säveltäjän orkesteriteoksista. Sinfonian vastaanotto oli aikanaan hämmentynyt ja kriitikot kuvasivat sitä vaikeatajuiseksi ja moderniksi, mutta myös rohkeaksi.

Ensiesityksen jälkeen Sibelius vielä muokkasi sinfoniaa ennen sen kustantamista. Nyt ilmestyneessä editiossa julkaistaankin myös toisen ja kolmannen osan varhaisversio ensimmäistä kertaa.

Jean Sibelius Works -hanke on toiminut vuodesta 1996 ja julkaisee Sibeliuksen sävellystuotannon kokonaisuudessaan lähteiden perinpohjaiseen tutkimukseen perustuvina kriittisinä editioina. Editiot sisältävät englannin- ja saksankielisen johdannon teoksiin, partituurit ja kriittisen kommentaarin, jossa esitellään ja analysoidaan työssä käytetyt lähteet.

Hankkeen ansiosta Sibeliuksen esitettyjen teosten valikoima on kasvanut olennaisesti. Nyt julkaistu neljäs sinfonia on sarjan 33. nide. Yhteensä julkaisusarja tulee valmistuessaan sisältämään 60 nidettä. Kahden niteen vuosivauhdilla sarja saadaan päätöksen 2030-luvun puolivälissä.

Sibeliuksen koottuja teoksia julkaisevat Kansalliskirjasto, Sibelius-Seura ry ja kustannusyhtiö Breitkopf & Härtel.

Vuonna 2015 Rondo kertoi Sibeliuksen viulukonserton kriittisestä editiosta. Jutun voit lukea täällä.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version