TUOREIMMAT UUTISET Suomeen ehdotetaan perustettavaksi kulttuurialojen eettinen toimielin

Suomeen ehdotetaan perustettavaksi kulttuurialojen eettinen toimielin

Kuvalähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityshenkilön Jukka Liedeksen mukaan Suomeen tulisi perustaa kulttuurialojen eettinen toimielin ja sijoittaa se Taiteen edistämiskeskuksen yhteyteen. Ehdotus luovutettiin tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle maanantaina 3. elokuuta.

Aloite eettisestä toimielimestä kulttuurialalle lähti ministeri Kososen kutsuttua tammikuussa laajan joukon kulttuurin alan toimijoita keskustelemaan alan eettisistä haasteista ja ongelmista sekä tarpeesta perustaa toimielin käsittelemään niitä. Toimielimen perustaminen sai tilaisuudessa laajan tuen.

Liedeksen mukaan toimielimen tärkein tehtäväalue olisi ennaltaehkäisevä toiminta: kulttuurin alan eettisten periaatteiden ja ohjeiden kokoaminen ja kiteyttäminen, tunnetuksi tekeminen sekä eettisten kysymysten käsittely. Tehtäviin kuuluisivat myös konkreettisten, epäeettisiksi väitettyjen toimien ja käytäntöjen jälkikäteinen käsittely ja tutkinta. Selvityshenkilö korostaa kuitenkin tällaisen toiminnan monimutkaisuutta ja arkaluonteisuutta verrattuna ennaltaehkäisevään toimintaan.

Ehdotuksen mukaan eettisen toimielimen toimivalta olisi luonteeltaan ohjaavaa. Sille voisi kannella tai tehdä valituksia yksittäisissä tapauksissa, mutta sen päätökset olisivat ei-sitovia ja suositusluontoisia. Seuraamuksena voisi olla esim. moite, huomautus tai ohjaava lausuma. Toimielin voisi myös ohjata tapauksen käsiteltäväksi muussa toimivaltaisessa elimessä. Ministeriön julkaisu on luettavissa täällä.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version