TUOREIMMAT UUTISET TE-toimisto viulisteille: ”Hae tätä alttoviulistin paikkaa”

TE-toimisto viulisteille: ”Hae tätä alttoviulistin paikkaa”

Tämä kirje työelämäpalveluista on hämmentänyt ammattimuusikoita. Asia on herättänyt huomiota myös muissa lehdissä ja sosiaalisessa mediassa.

Kaksi ammattiviulistia sai työelämäpalveluista kirjeen, joka velvoittaa hakemaan työpaikkaa sooloalttoviulistina: ”Sama kuin viulistille tarjottaisiin putkimiehen hommia.”

Viulisti Eeva Vesamäki sai 7. helmikuuta Hämeen työ- ja elinkeinotoimistosta kirjeen työpaikkailmoituksesta. Kirjeessä todetaan, että toimisto on arvioinut Vesamäen ammattitaitojen ja osaamisen vastaavan ilmoitetun työpaikan vaatimuksia. Vesamäki velvoitettiin hakemaan paikkaa viimeistään 7.5.2018.

Asiassa on vain yksi ongelma: työpaikka on Sinfonia Lahden sooloalttoviulistin toimi, eikä Vesamäki ole soittanut alttoviulua päivääkään.

”Ensin ajattelin, että oliko tämä vitsi, vahinko vai luinko väärin”, Vesamäki kertoo. ” Ajattelin, että ehkä he sekoittivat kaksi eri soitinta, viulun ja alttoviulun keskenään. Olen ilmoittanut heille selkeästi, että olen viulisti. Koskaan aikaisemmin tuollaista kirjettä ei ole tullut.”

Musiikin alaa tuntemattomat eivät välttämättä aina ymmärrä, ettei soitinta vaihdeta noin vain. Alttoviulussa on eri ääniala, nuottiavain, sormiote ja yhtä vaativat koesoittotehtävät kuin viulussa. Vesamäki lähetti TE-toimistoon viestin aiheesta ja selitti hieman vitsaillen, että alttoviulu on eri soitin, joka vaatisi kouluttautumista uudestaan.

”Sama kuin viulistille tarjottaisiin putkimiehen hommia. Selitin vielä vakavammassa viestissä juurta jaksain, mikä on viulun ja alttoviulun ero, etten soita alttoviulua, enkä ole koskaan omistanut sellaista. Ehkä he eivät olleet tehneet tutkimustyötä ollenkaan, katsoivat vain viulu-sanan ilmoituksessa ja sen, että olen ilmoittanut heille tekeväni orkesterityötä. Mitään vastausta ei ole vielä tullut.”

Vesamäki on ollut Lahden TE-palvelujen asiakas keväästä 2016 lähtien, tehnyt siitä lähtien koesoittoja eri orkestereihin ja ollut pätkätöissä. Asiat toimiston kanssa hän on aina selvittänyt puhelimitse. Kirjeitä ei ole aiemmin lähetetty, eikä mitään ongelmia ole ollut.

”En ollut kuullut heistä kuukausiin ja sitten tuli yhtäkkiä tuollainen paperi, ilman mitään neuvottelua, keskustelua tai kyselyä. Olen ymmärtänyt niin, että jos en hae paikkaa, menetän tukeni.”

TE-palveluiden lähettämän kirjeen toisella sivulla kerrotaan, että vastaanottajan täytyy hakea kokoaikatyötä ja ottaa vastaan tarjottua työtä. Tarjotusta työstä kieltäytyminen voi johtaa työttömyysetuuden menettämiseen. Samanlaisesta tilanteesta Vesamäki kertoo kuulleensa ennenkin.

”Yksi sukulaiseni ei silloin hakenut hänelle tarjottua paikkaa, johon hänellä ei ollut mitään edellytyksiä eikä pätevyyttä. Seurauksena häneltä katkaistiin kaikki tuet. Minulla ei ole varaa ottaa sellaista riskiä.”

Vesamäki pohtii nyt mahdollisuuksiaan. Paikkaa ei voi jättää täysin huomiotta, tosin sen hakemisessakaan ei ole mitään järkeä.

”Voinhan yrittää vielä keskustella TE-palveluiden kanssa. En halua antaa vastahakoista kuvaa, jotta he eivät rankaise. Ajattelin, että lähetän Sinfonia Lahteen hakemuksen, sitten soitan perään ja selitän.”

Espoossa asuva viulisti Pia Pelkonen sai saman kirjeen kuin Vesamäki. Hänkään ei ole koskaan soittanut alttoviulua.

”Otin yhteyttä TE-toimistoon, mutta virkailija vaihteessa ei osannut sanoa mitään. Pitää kuulemma mennä paikan päälle”, Pelkonen kommentoi. ”Kun näin kirjeen, tuli pelko, että he vievät työttömyysturvan niiltä viikoilta kun töitä ei ole tarjolla. Kun musiikin alalla on työkausi on kaikki hyvin, mutta sitten kun orkesterit ovat lomalla, freelancerit jäävät palkatta.”

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version