Suomen ainoa kuukausipalkattujen soittajien jazzorkesteri on tehnyt tappiota jo kauan.
Uuden musiikin orkesteri UMO on kertonut olevansa taloudellisessa kriisissä. Orkesteri julkaisi jo 30.3.2017 tiedotteen, jonka mukaan sitä pyörittävä UMO-säätiö on vaikeiden taloudellisten aikojen edessä. Asiasta uutisoi tosin ensimmäisenä Yle vasta 16.8.2017.
UMO on Suomen ainoa jazzorkesteri, jonka jäsenet saavat vakituista kuukausipalkkaa. Tällä hetkellä orkesterin kaikki 16 vakituista muusikkoa ovat lomautettuina elokuun loppupuolelle saakka.
UMO:n toimitusjohtaja Eeva Pirkkala kertoo Ylen uutisessa, että kriisiksi kohonneen ongelman ydin on rakenteellinen.
”Julkisen rahoituksen suhde rakenteeseemme ja oman varainhankinnan tasoon ei ole terveellä pohjalla”, Pirkkala kertoi Ylelle.
UMO:n maaliskuussa julkaiseman tiedotteen mukaan orkesterin ahdinkoon ovat johtaneet useiden vuosien tappiollinen toiminta, julkisen rahoituksen leikkaaminen ja Yleisradion tallennekorvaussopimuksen loppuminen yhdistettynä yleiseen kustannuskehitykseen. Muusikkojen työehtosopimus ei ole myös seurannut alan digitalisoitumista ja tallennekorvauskehitystä vuosien mittaan.
Orkesterin taloutta yritetään nyt tasapainottaa säästötoimilla, jotka ovat johtamassa toiminnan vähentämiseen ja palkkojen leikkaamiseen.
”Koko kulttuurikenttä kamppailee vähenevän julkisen rahoituksen kurimuksessa. Ollaan tilanteessa, jossa organisaatioilla ei ole varaa maksaa kuin kiinteät kulut, eikä rahaa riitä toiminnan ja sisältöjen pyörittämiseen. Kaupunkien tulisi nähdä omien taideorganisaatioidensa ainutlaatuisuus. Pienellä lisärahoituksella saisimme hyvin toimivasta koneistosta loistavan”, Pirkkala kertoo tiedotteessa.
Pirkkala kantaa huolta myös Suomen musiikkikentän tulevaisuudesta, kuten hän Ylelle kertoo.
”Miltä suomalainen jazzkenttä näyttäisi ilman UMO:a? Aika ankeaa olisi.”