TUOREIMMAT UUTISET Valtiolta ja säätiöiltä yhteensä miljoonien hätäapu kulttuurikentälle

Valtiolta ja säätiöiltä yhteensä miljoonien hätäapu kulttuurikentälle

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus (Taike) sekä suuret suomalaiset säätiöt myöntävät yhdessä nopeaa tukea koronavirusepidemian takia ahdinkoon joutuneille taiteen ja kulttuurin ammattilaisille. Noin 1,5 miljoonan euron rahoitus jaetaan huhtikuun aikana Taiken kautta. Lisäksi säätiöt ohjaavat merkittävää tukea omia kanaviaan pitkin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa Taikelle 500 000 euroa lisärahoitusta. Taike on jo aiemmin ilmoittanut siirtävänsä koronakriisin lievittämiseen noin 100 000 euroa. Säätiöistä puolestaan Suomen kulttuurirahasto (SKR) osoittaa Taikelle ministeriön esimerkkiä seuraten puoli miljoonaa euroa. Jane ja Aatos Erkon säätiö, Saastamoisen Säätiö, Svenska kulturfonden sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto kanavoivat hätäapua Taiken kautta kukin 100 000 euroa.

Näin ollen säätiöiden ja valtion yhteinen tuki on taiteeseen ja kulttuuriin noin 1,5 miljoonaa euroa.

”Tukipaketilla saadaan tärkeää ensiapua taide- ja kulttuurialan ammattilaisten akuuttiin hätään. Tämä on kuitenkin vain yksi monista toimenpiteistä joita tarvitaan, jotta ala pääsee tämän poikkeustilan yli. Lisäksi hallitus on muun muassa päättänyt useista toimenpiteistä, jotka tukevat luovan alan yrityksiä ja yrittäjiä. Valmistelu jatkoaskelista on käynnissä”, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kertoo.

Taike avaa apurahahaun huhtikuun alussa ja päätökset tehdään huhtikuun lopussa. Tuki kohdistetaan jaettavaksi ensi sijassa lyhyinä apurahoina freelance-taiteilijoille, joiden työtilanteeseen koronaepidemia on konkreettisesti vaikuttanut. Haun tarkemmat kriteerit julkistetaan myöhemmin. Apurahojen määrä tulee olemaan arviolta ainakin 500.

SKR jakaa rahaa myös maakuntarahastojensa kautta

Taikelle osoitetun tuen lisäksi SKR jakaa keväällä maakuntarahastojensa kautta tieteeseen ja taiteeseen yhteensä 13,5 miljoonaa euroa tammikuussa jätettyjen hakemusten perusteella. Tästä puoli miljoonaa euroa on rahaston hallituksen eilen päättämää taiteen lisätukea koronavirusepidemian aiheuttamaan kriisiin. Myös maakuntarahastot ottavat huomioon freelancereiden erityisen ahdingon.

Svenska kulturfonden ja Föreningen Konstsamfundet puolestaan ottavat käyttöön määräaikaisen Kultur under tiden -tukimuodon taiteilijoille ja kulttuurialan ammattilaisille, joihin koronakriisi on kohdistunut. Tuen kokonaismäärä on 400 000 euroa ja sitä voivat hakea ruotsiksi Suomessa toimivat taiteentekijät, jotka eivät pysty toteuttamaan yleisölle suunnattuja hankkeitaan suunnitelmien mukaan, mutta harjoittavat sen sijaan muuta korkeatasoista toimintaa tai toteuttavat uusia hankkeita koronakatkoksen aikana.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version