Kolme vuosikymmentä piilossa ollut viulu löysi viimein takaisin kotiin.
Tarina alkaa vuodesta 1980, kun viulisti Roman Totenberg piti konsertin Bard College’s Longyn musiikkikoulussa, USAn Cambridgessä. Konsertin jälkeen Totenberg huomasi, että hänen soittamansa kallisarvoinen Stradivarius vuodelta 1734 oli kadonnut hänen työhuoneestaan.
Totenberg kertoi poliisille, että hän uskoi teon takana olevan nuori viulisti Philip Johnson, joka nähtiin rikospaikan lähellä tekoaikaan. Poliisi kuitenkin totesi, ettei kotietsinnälle löytynyt tarpeeksi todisteita.
Kadonnut viulu, lisänimeltään ”Ames”, nousi uudelleen otsikoihin vasta vuonna 2015. Tällöin Johnsonin entinen vaimo toi instrumentin viulukauppias Phillip Injeianille arvioitavaksi. Hän kertoi saaneensa viulun perintönä vuonna 2011 kuolleelta Johnsonilta.
Asiantuntijat tunnistivat oitis viulun kadonneeksi Stradivariukseksi – ja loppu on historiaa.
35 vuoden karkumatkan jälkeen viulu palautettiin takaisin Totenbergin perheen omistukseen. Roman Totenberg ei tosin valitettavasti sitä näe, sillä hän kuoli 101-vuotiaana vuonna 2012. Myös viulun mukana varastettu arvokas Francois Tourte -jousi ei koskaan palannut kotiin.
”Isäni unelmoi avaavansa viulukotelon ja näkevänsä Stradivarin siellä jälleen, mutta hän ei koskaan nähnyt sitä enää”, kertoo tytär Nina Totenberg.
Viulun katoaminen oli kova koettelemus koko perheelle, Nina Totenbergin mukaan ”musertava” hänen isälleen. Roman Totenberg osti lopulta Stradivarin tilalle Guarnerin, mutta joutui uuden viulun mukana muuttamaan koko ohjelmistonsa sormitukset.
”Äitini taas oli niin turhautunut, että hän kyseli ystäviltään tietäisivätkö he jonkun, joka osaisi murtautua Johnsonin taloon etsiäkseen kadonnutta viulua.”
Nyt karkuvuosien ajan vähän soitettu viulu on restauroitu ja se palaa minne kuuluukin – esiintymislavoille osaavan soittajan käsiin. Totenbergin entinen oppilas Mira Wang soittaa viulua tänään 13.3.2017 yksityiskonsertissa New Yorkissa. Alla Wangin näyte viulun soinnista: