TUOREIMMAT VIIKKOKATSAUKSET Viikkokatsaus 7/2020: Mobiilisovellus tuo konsertit puhelimeen, uusi teknologia mullistaa oopperan ja muita...

Viikkokatsaus 7/2020: Mobiilisovellus tuo konsertit puhelimeen, uusi teknologia mullistaa oopperan ja muita viikon uutisia

Helsingin kaupunorkesteri on julkaissut HKO Screen -mobiilisovelluksen, jonka avulla voi mm. katsoa ja kuunnella konserttien suoria verkkolähetyksiä. Kuvalähde: Helsingin kaupunginorkesteri

Helsingin kaupunginorkesteri (HKO) kertoi maanantaina 10. helmikuuta julkaisseensa ilmaisen HKO Screen -mobiilisovelluksen, jonka avulla orkesterin striimattuja konsertteja voi kuunnella ja katsella älylaitteella. Konserttilähetyksien lisäksi sovelluksen avulla voi myös esim. kuunnella vierailijahaastatteluja. Tällä hetkellä sovelluksessa on kaikki kauden 2019–2020 alusta lähtien verkkoon striimatut konsertit. HKO tuottaa vuosittain 12–14 suoraa konserttilähetystä verkkoon. Sovellus on ladattavissa sekä Android- että iOS-laitteisiin.

Suomen kansallisooppera ja -baletti puolestaan tiedotti tiistaina 11. helmikuuta Opera Beyond -projektista, jossa törmäytetään taiteita ja uusinta teknologiaa. Projektin myötä Kansallisooppera on aloittanut yhteistyön maailmanlaajuisen tutkimus- ja kehityslaboratorio Nokia Bell Labsin kanssa. Yhteistyö  on osa Nokia Bell Labsin Experiments in Arts and Technology -ohjelmaa, jossa taiteilijat yhdessä Nokia Bell Labsin insinöörien ja tutkijoiden kanssa etsivät uusia mahdollisuuksia ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja yhteyteen.

”Opera Beyond on tutkimusmatka, jonka myötä syntyy teoksia, rajoja rikkovaa yhteistyötä sekä konkreettisia työkaluja teknologian ja taiteen yhdistämiseen”, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertoo tiedotteessa. “Yhteistyö Nokia Bell Labsin kaltaisen tulevaisuuteen suuntautuneen organisaation kanssa on hieno mahdollisuus Kansallisoopperalle.”

Suomalainen äänitemusiikin esittäjien ja musiikkituottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex kertoi tällä viikolla jakaneensa viime vuonna liki 20 miljoonaa euroa korvauksia musiikille. Korvauksista 9,6 miljoonaa euroa maksettiin muusikoille ja 10,2 miljoonaa euroa tuottajille. Vuonna 2018 Gramexin maksamat korvaukset olivat vajaa kolmannes Suomen koko äänitealan tuloista Global Music Report -julkaisun perusteella. Vuodesta 2019 kyseisiä lukuja ei vielä ole saatavilla, mutta Gramexin mukaan vastaavassa suuruusluokassa liikutaan.

Tällä viikolla on uutisoitu myös maakuntaoopperoiden ensi vuoden ensi-illoista. Tampereen ooppera esittää ensi vuoden tammi–helmikuussa Richard Wagnerin Lentävän hollantilaisen. Oopperan ensi-ilta on Tampere-talossa perjantaina 29.1.2021. Nimiroolissa kuullaan baritoni Tommi Hakalaa, Dalandina basso Mika Karesta ja Sentana saksalaista sopraanoa Martina Welschenbachia. Erikin tehtävän puolestaan jakavat tenorit Tuomas Katajala ja Jussi Myllys. Muiden roolien esittäjät julkistetaan kevään aikana. Tampereen Lentävän hollantilaisen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä teatteriohjaaja Marika Vapaavuori. Orkesterina toimii Tampere Filharmonia saksalaisen kapellimestari Anja Bihlmaierin johtamana. 

Jyväskylässä puolestaan kuullaan ensi vuonna Joonas Kokkosen maallikkosaarnaaja Paavo Ruotsalaisen elämään perustuva kansanooppera Viimeiset kiusaukset. Oopperan ensi-ilta on uudenvuodenaattona 2021. Parempaa ajankohtaa oopperavalinnalle ei voisi keksiä, sillä ensi vuonna vietetään myös Kokkosen syntymän satavuotisjuhlia. Valinnat ohjaajasta ja solisteista tehdään tämän kevään aikana. Oopperan musiikinjohtajana toimii Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari Ville Matvejeff.

Kuopiossa taasen kuullaan ensi vuonna Leonard Bernsteinin säveltämä hittimusikaali West Side Story. Musikaali on Kuopion kaupunginorkesterin, Kuopion konservatorion sekä Savonia-ammattikorkeakoulun yhteisproduktio, jonka ensi-ilta on Kuopion musiikkikeskuksessa torstaina 14.1.2021. Musikaalin ohjaa Veera Airas ja koreografina toimii Savonian tanssinopettaja Sirpa Möksy. Musikaaliorkesterin muodostavat Savonian orkesterimusiikin lehtori Rauno Tikkasen johtamana Kuopion kaupunginorkesteri ja AmKo-sinfonia. ”Musikaaliin ei tehdä fyysistä lavastusta, vaan tapahtumaympäristö tulee esiin liikkeellä, valoilla ja videoilla”, Airas kertoo tiedotteessa. Musikaalin rooleihin haetaan esiintyjiä Kuopion musiikkikeskuksessa toimivista oppilaitoksista, mutta myös niiden ulkopuolelta koelaulujen kautta. Koelaulut järjestetään Kuopion musiikkikeskuksessa maanantaina 23. maaliskuuta. Tarkemmat tiedot koelaulun vaatimuksista sekä ilmoittautumislomake löytyvät täältä.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version