TUOREIMMAT VIIKKOKATSAUKSET Kotimaan viikkokatsaus 41/2020: Lisää peruutuksia – mutta valoa avustusrintamalla

Kotimaan viikkokatsaus 41/2020: Lisää peruutuksia – mutta valoa avustusrintamalla

Korona ajoi vuosi sitten avatun musiikkimuseo Famen talousvaikeuksiin. Kuva avajaisennakosta. © Santeri Kaipiainen

Koronavirustartuntojen jälleen kovassa kasvussa oleva määrä on aiheuttanut jälleen perumisia musiikkitapahtumissa. Pispalan Sottiisin tuottama parivuosittainen kansantanssitapahtuma SottiisiMoves oli jo kertaalleen siirretty kesäkuulta ensi viikonlopulle, mutta tänään ilmoitettiin tapahtuman peruuntuvan kokonaan. Uuden Astoria Jazz Festivalin oli määrä alkaa Helsingissä tänään, mutta sitä on lykätty toistaiseksi määrittelemättömään ajankohtaan. Åbo Svenska Teaternin ja Turun filharmonisen orkesterin yhteistuotantona tehtävä oopperapari, Mascagnin Pajatso ja Leoncavallon Cavalleria rusticana, siirtyvät keväältä 2021 keväälle 2022.

Viime lokakuussa Helsinkiin avattu musiikkimuseo Fame on hakeutunut yrityssaneeraukseen. Syynä järjestelylle ovat koronaepidemian vuoksi romahtaneet kävijämäärät; vielä ennen pandemiaa kävijöitä oli runsaasti, ensimmäisen kahden kuukauden aikana jo 20 000. Suurin osa Suomen museoista on julkisen hallinnon alla, mutta Fame toimii pääosin yksityisellä rahalla.

Oopperan puolelta kuuluu myös hyviä uutisia: Suomen ooppera- ja musiikkiteatterikentän vapaat toimijat ovat perustaneet yhteisen oopperaryhmat.fi -portaalin, jossa tiedotetaan tulevista tuotannoista ja niiden esityksistä. Yhteistyöhankkeessa mukana ovat Etelä-Savon Musiikkiteatteri ja Oopperayhdistys, Greta Productions, KLAPS Klassista lapsille, Ooppera Skaala, Opera BOX, Saaristo-ooppera, Suomalainen kamariooppera, Taite, Teatro Productions ja The Fabulous Bäckström Brothers.

Lisäksi Keski-Suomen Muurame on saanut oman oopperayhdistyksen Muupperan. Yhdistys toteuttaa ensimmäisenä tuotantonaan Arthur Sullivanin säveltämän ja B.C. Stephensonin kirjoittaman pienoisoopperan The Zoo, jota ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Ohjaajana toimii Kirsi Sulonen. Esitykset pidetään Muuramesalissa 7.–15. marraskuuta. Muupperan toiminta-ajatus on tiedotteensa mukaan ”tarjota esiintymis- ja kehittymismahdollisuuksia keskisuomalaisille valmistuneille laulajille, musiikinopiskelijoille sekä harrastajille”.

Taiteen edistämiskeskus on valinnut taidetoimikuntien uudet jäsenet kaudelle 2021–22. Musiikkitoimikuntaan kuuluvat cembalisti, taiteilijaprofessori Elina Mustonen (pj.), saksofonisti Jussi Kannaste, kansanmuusikot Tellu Turkka ja Piia Kleemola-Välimäki, säveltäjä Olli Kortekangas, Turun AMK:n Taideakatemian koulutus- ja tutkimuspäällikkö Eero Linjama, tuottaja Riku Mattila, laulaja Jonna Tervomaa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen.

Wihurin rahasto on jakanut ennätysmäärän apurahoja. Avustusten yhteissumma on ollut tänä vuonna 12,8 miljoonaa euroa tieteeseen, taiteeseen ja yhteiskunnalliseen toimintaan. Musiikin puolella suurimman summan sai Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansainvälinen musiikkialan vierailijaohjelma, 150 000 euroa. Muihin isoimpiin musiikin apurahansaajayhteisöihin kuuluvat mm. Panula-Akatemia, Kamariorkesteri Avanti!, Kamarikuoro Audite, BRQ Vantaa -festivaali, Musica nova Helsinki, Tapiola-pianokilpailu, Tampere Guitar Festival, Greta Productions ja Opera BOX. Kaikki apurahat ovat tarkasteltavissa täällä.

Syys-lokakuun vaiheesta peruttu Oulun irlantilaisen musiikin festivaali toteuttaa marraskuussa sarjan striimikonsertteja. Festivaalia pyörittävä yhdistys tiedottaa konserttiajankohdista tarkemmin myöhemmin. Asiasta uutisoi tänään Kaleva.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version