TUOREIMMAT VIIKKOKATSAUKSET Viikkokatsaus 20/2021: Palkintoja jaettu runsaasti, Pori Jazz järjestää yhtyekilpailun lapsille ja nuorille,...

Viikkokatsaus 20/2021: Palkintoja jaettu runsaasti, Pori Jazz järjestää yhtyekilpailun lapsille ja nuorille, EU kasvattaa kulttuuribudjettiaan

San Diegon sinfoniaorkesterin uusi ulkolava The Shell. Kuvalähde: San Diego Symphony

Viikkokatsaus jää lomalle ja palaa jälleen heinäkuussa.

Viikkokatsauksen kuvituskuvana on tällä kertaa San Diegon sinfoniaorkesterin ässä hihassa Kalifornian tapahtumarajoituksien purkautuessa: uusi ulkolava The Shell, eli ”Simpukka”, joka 85 miljoonan dollarin hinta on katettu yksityisvaroin. Lavan viralliset avajaiset ovat elokuussa.

Euroopan parlamentti on hyväksynyt EU:n kulttuuriohjelman, jonka budjetti on kaksinkertaistunut vuosista 2014–20. Luoville aloille suunnataan 2,5 miljardia euroa, ja rahaa on jaossa muun muassa elävälle musiikille ja nykymusiikille. Luova Eurooppa -ohjelman rahoitusta voivat hakea ohjelmaan kuuluvissa maissa toimivat organisaatiot. Aiheesta kirjoitti 20.5. Helsingin Sanomat.

Kahdeksannen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun jury on valinnut Panulan johdolla 154 hakuvideon joukosta 20 kilpailijaa ja 4 varasijaa Vaasassa 16.–19.11. pidettävään loppukilpailuun. Valitut edustavat 13 eri maata; Suomesta kilpailuun pääsivät Joonas Pitkänen ja Janne Valkeajoki sekä varasijalle Markus Luomala.

Pori Jazz järjestää valtakunnallisen kilpailun nuorille musiikkiharrastajille yhteessä yhteistyökumppaninsa OP:n kanssa. Syyskuussa käynnistyvässä Sävelaskel-kilpailussa on kaksi sarjaa: peruskoulun vuosiluokat 5–9 ja konservatoriot/musiikkiopistot. Peruskoulusarjassa voittajaluokka saa kuljetukset ja pääsyliput Pori Jazziin 2022, musiikkiopistosarjan voittajayhtye pääsee esiintymään Pori Jazzin ohjelmistossa heinäkuussa 2022.

Apple ja Amazon hyppäävät korkealaatuisen musiikkistriimauksen kelkkaan kilpailun koventuessa. Molemmat alkavat tarjota normaalin tilauksen hinnalla vähintään CD-laatuista ääntä. Aiheesta on kirjoittanut muun muassa Pitchfork.

Pianisti ja kapellimestari Lars Vogt sairastaa syöpää ja käy tällä hetkellä läpi kemoterapiahoitoja. 50-vuotias Vogt kertoo VAN-lehden haastattelussa, että maksaan levinneiden kasvainten taltuttamiseksi on toivoa. Kansainvälisen konserttipianistin uran ohella Vogt on muun muassa toiminut Royal Northern Sinfonian ja Pariisin kamariorkesterin kapellimestarina.

Välikevennyksenä mainittakoon, että Kuninkaallinen filharmonia on myös aloittanut yhteistyön urheiluseuran kanssa. Orkesterimusiikin tahdittama etäjumppa on vaihtoehto heille, jotka eivät halua popmusiikkia treeninsä taustalle. Aiheesta uutisoi Ruotsin yleisradio SVT.

Palkittuja: Ruotsalaissopraano Johanna Wallroth on palkittu 200 000 Ruotsin kruunun arvoisella Birgit Nilssonin stipendillä. Palkinto lahjoitetaan hänelle resitaalikonsertin yhteydessä 13. elokuuta. Wallroth, 27, tunnetaan muun muassa Mirjam Helin -laulukilpailun vuoden 2019 voittajana, ja kiinnitettiin Wienin kansallisoopperaan kaudeksi 2020–21.

Eteläkorealainen pianisti Su Yeon Kim (s. 1994) on voittanut ensimmäisen palkinnon Montréalin kansainvälisessä pianokilpailussa. Rahapalkintojen, stipendien sekä konsertointi- ja äänitysoptioiden arvo on yhteensä 180 000 Kanadan dollaria (n. 122 500 €). Korean taideyliopistossa ja Salzburgin Mozarteumissa opiskellut Kim on aiemmin päässyt Varsovan Chopin-pianokilpailun ja Brysselin Kuningatar Elisabeth -pianokilpailun semifinaaliin.

Niin ikään eteläkorealainen sellisti Jaemin Han on voittanut ensimmäisen palkinnon (15 000 €) George Enescu -sellokilpailussa Romanian Bukarestissa. Šostakovitšin ensimmäisen sellokonserton finaalissa soittanut 15-vuotias Han on kilpailun kaikkien aikojen nuorin voittaja. Toiseksi sijoittui saksalainen Sebastian Fritsch (25) ja kolmanneksi romanialainen Stefan Cazacu (27).

Ammattikorkeakoulu Novian kitaraopiskelija Fredrik Fagerström on voittanut parhaan solistin palkinnon kansainvälisen, virtuaalisesti järjestetyn opiskelijakitarayhtyeiden kilpailun pop/rock-kategoriassa. Novian neljän kitaristin ja beatboxaajan yhtye esitti kilpailussa Stevie Wonderin Pastime Paradisen. Esitys löytyy täältä.

Brittisäveltäjä Paul Saggers, 36, on voittanut ensimmäisen palkinnon O/Modernt-festivaalin sävellyskilpailussa jousiorkesteriteoksellaan Vulpes vulpes. Kansainväliseen kilpailuun osallistui yli 200 sävellystä. Erityismaininnan sai argentiinalaisen Julieta Szewachin Todo era vuelo en nuestra tierra.

Viulisti Anastasia Subrakova, saksofonisti Luis Homedes López ja klarinetisti Daniela Braun (kaikki s. 1994) ovat voittaneet sveitsiläisen Fritz Gerber -palkinnon, joka myönnetään nuorelle sveitsiläiselle tai Sveitsissä asuvalle muusikolle. Kunkin palkinnon arvo on 10 000 Sveitsin frangia sekä samansuuruinen stipendi Luzernin festivaaliakatemiassa opiskeluun.

Nimitysuutisia: Amerikantaiwanilainen kapellimestari Mei-Ann Cheng on nimetty Grazin orkesterin ylikapellimestariksi ensi syksystä alkaen. Cheng on viimeiset kaksi vuotta ollut orkesterin päävierailija. Hän on tällä hetkellä Chicago Sinfoniettan musiikinjohtaja, Houstonin River Oaks -kamariorkesterin taiteellinen partneri ja Taiwanin sinfoniaorkesterin kesäfestivaalin taiteellinen johtaja.

Kuolleita: Virolaissäveltäjä Ester Mägi kuoli 99 vuoden iässä 14. toukokuuta. Hän valmistui Tallinnan konservatoriosta vuonna 1952 ja jatkoi opintojaan Moskovan konservatoriossa. Mäen tyyli kehittyi varhaisesta kansallisromanttisesta modernimpaan suuntaan 1960-luvulla. Hän sävelsi pääosin yksinlaulu-, kuoro- ja kamarimusiikkia, mutta myös muun muassa yhden sinfonian (1968).

Brittiläinen kapellimestari Malcom Goldring on kuollut 72 vuoden iässä 12. toukokuuta. Hän aloitti uransa kuoronjohtajana ja vieraili myöhemmin muun muassa Liverpoolin ja BBC:n filharmonikkojen sekä Philharmonia Orchestran kapellimestarina.

Brittisopraano Pauline Tinsley on kuollut 10. toukokuuta 93 vuoden iässä. Hän teki oopperadebyyttinsä Otellon Desdemonana vuonna 1961, ja oli kiinnitettynä Englannin kansallisoopperaan (1963–74) ja Walesin kansallisoopperaan (1962–72, 1975–81) sekä vieraili muun muassa Lontoon kuninkaallisessa oopperatalossa ja New Yorkin kaupunginoopperassa.

Jazzbasisti Mario Pavone on kuollut 15. toukokuuta 80 vuoden iässä. Yhdysvaltalainen Pavone opiskeli ensin insinööriksi, mutta saksofonisti John Coltranen hautajaisiin osallistumisen sai hänet irtisanoutumaan työstään ja vaihtamaan kokopäiväiseksi jazzmuusikoksi. Pavone soitti erityisesti New Yorkin free jazz -skenessä muun muassa Archie Sheppin, Anthony Braxtonin ja Wadada Leo Smithin kanssa. Hänen myöhempiin kollegoihinsa kuului mm. orkesterisäveltäjänäkin menestynyt Tyshawn Sorey.

Rumpali Roger Hawkins on kuollut 75 vuoden iässä. Yhdysvaltalainen Hawkins tunnettiin parhaiten Alabaman Muscle Shoalsissa vaikuttaneen studioyhtye Swampersin rumpalina. Hän soitti muun muassa Aretha Franklinin, Wilson Pickettin, Cherin, Rod Stewartin ja Bobby Womackin albumeilla.

Georgialainen säveltäjä, laulaja ja kansanmusiikin tutkija Anzor Erkomaishvili on kuollut covid-19-tautiin 80 vuoden iässä. Erkomaishvilin elämäntyö oli georgialaisen polyfonisen lauluperinteen tallentaminen ja elvyttäminen. Hän keräsi kansan- ja kirkkosävelmiä ja perusti tunnetun Rustavi-kuoron vuonna 1968 sekä myöhemmin perinnemusiikin TV-ohjelman 100 laulua.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version