Tapahtumateollisuus ry ilmoitti viime viikolla vievänsä Etelä-Suomen aluehallintoviraston 14.6. ja 6.7. tekemät päätökset yleisötapahtumien rajoituksista hallinto-oikeuteen. Tapahtumateollisuuden yritykset pitävät lainvastaisena avin päätöstä purkaa turvavälit asiakas- ja osallistujatiloissa mutta pitää ne voimassa yleisötapahtumissa. ”Jos turvavälin määräämiselle toisaalla tartuntatautilaissa edellytetty välttämättömyysedellytys ei täyty, ei turvavälin määrääminen voi olla mahdollinen toisaalla samassa laissa olevan toisen säännöksen kautta”, sanoo tiedotteessa Tapahtumateollisuuden johtaja Maria Sahlstedt.
Pariisissa tehdyn testikonsertin tulokset viittaavat siihen, että koronatestein toteutettu konsertti ei merkittävästi lisää koronavirustartunnan riskiä. Diapasonin uutisen mukaan Indochine-yhtyeen testikonsertin lähes 4000 vieraasta 0,2% sai tapahtumasta koronavirustartunnan, kun taas kotiin jääneen verrokkiryhmän joukossa tartuntaluku oli 0,15%. Île-de-Francen alueen yleinen tartuntaluku oli samaa luokkaa. Konserttiin osallistuvien piti kuitenkin käydä etukäteen koronatestissä, ja positiivinen testitulos eväsi sisäänpääsyn.
Kaustisen kansanmusiikkijuhlien avajaisjuhlassa 12.7. julkistettiin neljä uutta mestaripelimannia: Anneli Aho, Kuortane (viulu), Pentti Ojajärvi, Kesälahti (mandoliini, kitara), Leenamaija Raukola, Kangasala (viulu), ja Hannu Seppänen, Helsinki (kaksirivinen haitari).
Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2022 taiteilija-apurahansa. Musiikin puolella viisivuotisen taiteilijaprofessorin apurahan saivat viulisti, säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto, säveltäjä Lotta Wennäkoski ja laulaja, kansanmuusikko Ilona Korhonen. Tavallisen viisivuotisen apurahan saivat Heinz-Juhani Hofmann, Antti Järvelä, Eeva Kontu, Olavi Louhivuori ja Pasi Lyytikäinen. Kaikki myönnöt löytyvät täältä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt Kari ”Epe” Heleniukselle musiikkineuvoksen arvonimen. Helenius tunnetaan ennen kaikkea maineikkaita suomirock-artisteja julkaisseen Poko Records -levy-yhtiön perustajana, minkä lisäksi hän on perustanut myös kolme muuta levy-yhtiötä ja kolme kustannusyhtiötä. Heleniuksen ura alkoi hänen perustettuaan Tampereelle oman levykaupan vuonna 1972, ja levykauppatoimintaan kuului laajimmillaan seitsemän myymälää.
Esityskausi 2021–22 jää kapellimestari Osmo Vänskän viimeiseksi Minnesotan orkesterin johdossa. Vänskä, 68, on toiminut orkesterin ylikapellimestarina jo 18 vuotta. Hän ilmoitti aikeistaan päättää kautensa jo lähes kolme vuotta sitten.
Ison-Britannian digitaalisuuden, kulttuurin, median ja urheilun valtionosaston komitea on julkaissut raportin, jonka mukaan suoratoistopalvelujen tulonjaossa tarvitaan ”täysmittainen uudistus”, mikäli musiikkialan rakenteiden halutaan olevan kunnossa. ”Vaikka striimaus on tuonut merkittäviä voittoja ääniteteollisuudelle, ovat esiintyjät, säveltäjät ja sanoittajat siinä häviäjinä”, sanoi komitean puheenjohtaja Julian Knight. Tällä hetkellä suoratoistopalvelu vie kuuntelutuloista noin kolmanneksen ja levy-yhtiö noin puolet; loppu jää jaettavaksi musiikintekijöiden ja -kustantajien sekä esittäjien kesken. Aiheesta kirjoitti The Guardian.
Verbierin festivaaliakatemian orkesteri on joutunut perumaan esityksensä juuri ennen sveitsiläisen festivaalin alkua. Syynä on orkesterimuusikoiden keskellä levinnyt koronavirus; 16 soittajaa testattiin koronapositiivisiksi. Karanteenin ulkopuolelle jääneet muusikot on lähetetty kotiin.
Nimitysuutisia: Kapellimestari Juraj Valčuha on kiinnitetty Houstonin sinfoniaorkesterin seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi, aloittaen tehtävässä vuonna 2022. Slovakialainen, Pariisissa asuva Valčuha, 45, on tällä hetkellä Napolin San Carlo -teatterin musiikinjohtaja.
Kapellimestari Jakub Hrůša on nimitetty roomalaisen Accademia Nazionale di Santa Cecilia -orkesterin päävierailijaksi alkavasta syyskaudesta lähtien. Hrůša on tällä hetkellä Bambergin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja Tšekin filharmonikkojen päävierailija.
Vastapainoksi tehtävistä luopumisen suma: Esa-Pekka Salosen taiteellisessa johdossa vuoden verran olleen San Franciscon sinfoniaorkesterin toimitusjohtaja Mark Hanson on irtisanoutunut tehtävästään. Hän ehti olla toimitusjohtajana San Franciscossa vasta neljä vuotta, saapuen länsirannikolle Houstonin sinfoniaorkesterin komennosta.
Münchenissä toimivan Baijerin valtionoopperan johtaja Nikolaus Bachler on jättänyt tehtävänsä toimittuaan oopperatalon johdossa vuodesta 2008. Bachlerin kaudella Baijerin valtionoopperan arvostus ja näkyvyys kasvoi; hän mm. hankki Kirill Petrenkon oopperan ylikapellimestariksi.
Toronton sinfoniaorkesterin toimitusjohtaja Matthew Loden on irtisanoutunut tehtävistään. Hän toimi tehtävässä vain kolme vuotta. Loden irtisanoutui saatuaan dekaanin paikan Texasin Shepherd School of Musicista, kertoen syyksi haluavansa työskennellä lähempänä perhettään.
Kuolleita: Yhdysvaltain länsirannikon Pocket Operan perustaja Donald Pippin on kuollut 95 vuoden iässä. Säestäjäpianistina uransa aloittanut Pippin työskenteli Harry Partchin ja Ben Johnstonin kaltaisten avantgarde-säveltäjäien kanssa uransa alkuvaiheissa, ja perusti Pocket Operan vuonna 1977. Oopperatalo nosti näkyväksi satoja uransa alkuvaiheesa olevia laulajia ja pyrki ohjelmoinnillaan tuomaan oopperaa lähemmäs massoja muun muassa kääntämällä klassikko-oopperoita englanniksi.
Basisti Antti Hytti on kuollut 3. heinäkuuta 68 vuoden iässä. Hänet tunnettiin erityisesti Piirpauke- ja Punainen Lanka -yhtyeiden basistina ja perustajajäsenenä. Molemmat yhtyeet olivat suomalaisia pioneereja kansanmusiikin yhdistelyssä mm. jazziin, rockmusiikkiin ja maailman eri musiikkikulttuureihin.
Auschwitzin keskitysleirin orkesterin viimeinen elossa ollut muusikko Esther Bejarano on kuollut. Vuonna 1924 syntynyt saksanjuutalainen Bejarano vietiin Auschwitzin keskitysleirille 19 vuoden iässä samaan aikaan, kun leirille oltiin perustamassa orkesteria. Haitarinsoittajalle oli paikka vapaana, ja pianisti Bejarano oletettavasti pelasti henkensä sanomalla pystyvänsä soittamaan harmonikkaa. Selviydyttyään hengissä sodasta hän muutti Israeliin ja omisti elämänsä fasismin, rasismin ja antisemitismin vastaiselle taistelulle.
Armenialainen duduk-soittaja Djivan Gasparjan on kuollut 92 vuoden iässä. Hän oli kenties tunnetuin oboenkaltaisen perinnesoittimen dudukin taitaja, ja soitti elättääkseen itsensä jo nuorena sota-aikaan. Neuvostoliiton romahdettua Gasparjanin taidot veivät hänet esiintymään mm. Kronos Quartetin, Peter Gabrielin ja Brian Mayn kanssa sekä Hollywood-elokuvien ääniraidoille (mm. Gladiaattori).