Valkovenäläinen huilisti Maryja Kalesnikava on tuomittu 11 vuoden vankeuteen ”vehkeilystä vallan anastamiseksi ja kansallista turvallisuutta vaarantavaan toimintaan yllyttämisestä”, eli käytännössä toimistaan opposition johtohahmona presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa vastaan. Ennen pidätystään Kalesnikava, 39, on toiminut minskiläisen kulttuurikeskuksen johtajana. Vuoden 2020 presidentinvaaleja seuranneet mielenosoitukset ja levottomuudet ovat saaneet monet muusikot lähtemään maasta; esimerkiksi Malko-kapellimestarikilpailun tuorein voittaja Dmitri Matvienko on vastikään jättänyt työnsä Minskin Bolšoi-teatterin kapellimestarina.
Turun Kirjamessujen poikkitaiteellisena pääteemana on tänä vuonna musiikki ja auditiivinen kulttuuri. Musiikkia käsitellään Kirjamessuilla monin erilaisin tavoin ja eri kulttuurin alojen edustajien kanssa. Esillä ovat muun muassa musiikin maailmaan temaattisesti sijoittuvat romaanit, kuten Raija Orasen Kaikki tämä valo ja Kjell Westön Tritonus. Keskusteluvieraiksi saapuvia muusikkoja ja säveltäjiä ovat mm. Ismo Alanko, Samuli Edelmann, Anna Puu, M.A. Numminen, Kauko Röyhkä, Mikko Alatalo, Jaakko Kuusisto, Olli Kortekangas, Seppo Kimanen, Pyhimys, Elastinen, Mariska ja Osmo Tapio Räihälä.
Viron kansanmusiikin keskus eli viroksi Eesti pärimusmuusika keskus täyttää 30 vuotta! Etelä-Viron Viljandissa toimivalla keskuksella on hieman oman maamme Kansanmusiikki-instituuttia muistuttava funktio: se järjestää kansanmusiikkikoulutusta, tukee kansanmusiikin esittämistä ja ylläpitää kansanmusiikin arkistoa. Sen lisäksi keskus on heinäkuisen Viljandi Folk -festivaalin järjestävä taho.
Toulousen oikeusistuin on todennut Toulousen oopperan näyttämömiehen syylliseksi kuusi vuotta sitten tapahtuneeseen hengenvaaralliseen läheltä piti -tilanteeseen. Hänen todettiin peukaloineen tahallaan 200 kilon painoista lavastetta liikuttanutta tietokoneohjelmaa, jotta lavaste putoaisi amerikkalaistenori Robert Dean Smithin päälle, mutta laulaja ehti syöksyä alta pois. Näyttämömies tuomittiin 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja vahingonkorvauksiin.
Texasilaisen San Antonion kaupungin sinfoniaorkesteria uhkaa orkesterin koon pienentäminen 71 muusikosta 42 eli sinfoniettakokoon. Orkesteri on ollut epävarmassa taloustilanteessa jo ennen sille 4 miljoonan dollarin alijäämää tuonutta koronaviruspandemiaa. Orkesterin johto ehdotti ensin muusikoille 50% palkanalennusta, mutta muusikot kieltäytyivät tästä. San Antonion metropolialueella asuu 2,5 miljoonaa ihmistä.
Palkittuja: Sellisti Yo-Yo Ma on palkittu Japanin valtion Praemium Imperiale -palkinnolla (高松宮殿下記念世界文化賞), johon kuuluu kultamitali ja 15 miljoonan jenin (n. 116 000 €) rahapalkinto. Rahasummaltaan maailman suurimpiin kulttuuripalkintoihin kuuluva Praemium Imperiale jaetaan kerran vuodessa arkkitehtuurin, maalaustaiteen, kuvanveiston, musiikin ja teatteri-/elokuvataiteen aloille.
Suomalaissopraano Iida Antola (s. 1990) pääsi müncheniläisen ARD-musiikkikilpailun lauluosuuden finaaliin, mutta voittajaksi selviytyi venäläinen Anastasia Taratokrina. Vuodesta 1952 pidetty ARD-kilpailu on toiminut ponnahduslautana useille kansainvälisille huippunimille, ja se järjestetään vuosittain vaihtuville sooloinstrumenteille. Viulistiosuuden voittajaksi on selviytynyt japanilainen Seiji Okamoto, 27. Toisen sijan sai venäläinen Dmitri Smirnov ja kolmannen sijan moldovalais-romanialainen Alexandra Tirsu.
Pianisti Igor Levitille on myönnetty Ala-Saksin osavaltionpalkinto. Hän jakaa 35 000 euron summan yhdessä yrittäjä Edith Bischofin kanssa. Myös Saksalainen kulttuurivaihtoon ja -dialogiin keskittyvä Institut für Auslandsbeziehungein on myöntänyt Levitille 10 000 euron palkinnon ”yhteiskunnallisesti vaikuttavasta kulttuurista”. Levit on kertonut lahjoittavansa palkintorahan digitaalisen väkivallan uhreja auttavalle HateAid-järjestölle. Levit työskentelee Hannoverin musiikkikorkeakoulun pianonsoiton professorina.
Eräs toinenkin Igor on palkittujen joukossa: Chicagossa Yhdysvalloissa asuva brasilialainen Igor Santos on voittanut vuoden 2021 Busoni-sävellyspalkinnon, jonka arvo on 6000 euroa. Palkinto on myönnetty 2–3 vuoden välein vuodesta 1988 lähtien.
Kapellimestariuutisia: Jaap van Zweden on kertonut jättävänsä New Yorkin filharmonikot nykyisen ylikapellimestarikautensa päättyessä keväällä 2024. Erääksi syyksi van Zweden kertoo sen, ettei hän ole päässyt kunnolla tutustumaan orkesteriin ja tekemään yhteistyötä koronapandemian estettyä konsertit, hänen itsensä ollessa Alankomaissa. Myös van Zweden itse sairasti covid-19-taudin. Hän päättää vuonna 2024 myös kautensa Hongkongin filharmonisen orkesterin johdossa. New Yorkin filharmonikkojen seuraavaa ylikapellimestaria veikkaillaan jo; Slipped Disc -sivusto arvelee Susanna Mälkin olevan yksi vaihtoehdoista.
Birminghamin sinfoniaorkesterin (CBSO) tulevaksi ylikapellimestariksi on nimetty japanilainen Kazuki Yamada. Hän seuraa tehtävässä Mirga Gražinytė-Tylaa ja aloittaa kautensa 1.4.2023. Yamada on ollut orkesterin päävierailija vuodesta 2018. Hän on tällä hetkellä myös Japanin filharmonikkojen ”pysyvä kapellimestari” sekä Monte-Carlon sinfoniaorkesterin ylikapellimestari.
Münchenin ”kakkosoopperatalon” Gärtnerplatztheaterin tuleva uusi ylikapellimestari on argentiinalaislähtöinen Rubén Dubrovsky (s. 1968). Hän aloittaa kautensa 2023. Dubrovsky on tällä hetkellä Wienin Bach-konsortin perustaja ja johtaja sekä chicagolaisen Third Coast Baroque -yhtyeen johtaja.
Teodor Currentzis on allekirjoittanut jatkokauden Lounais-Saksan radion (SWR) sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Kreikkalais-venäläinen Currentzis, 49, aloitti tehtävässä vuonna 2018; jatkokausi kestää seuraavat kolme vuotta.
Samoin amerikkalaiskapellimestari James Conlon, 71, on solminut jatkokauden Los Angelesin oopperan musiikinjohtajana. Hän on työskennellyt tehtävässä vuodesta 2006 ja johtanut sinä aikana yli 400 esitystä 62 eri oopperasta, joista 29 uusia tuotantoja ja 2 kantaesityksiä. Sen sijaan oopperatalon kapelli- ja kuoromestari Grant Gershon jättää tehtävänsä. Hänen tilalleen ”residenssikapellimestariksi” nousee Lina González-Granados.
Kuolleita: Yhdysvaltalainen promoottori George Wein on kuollut 95-vuotiaana. Hän perusti vuonna 1954 maailman ensimmäisen jazz-festivaalin ja nykymuotoisten suurten ulkoilmafestivaalien esikuvan Newport Jazz Festivalin, jonka esiintyjänä ovat käyneet kaikki jazzin suuret nimet. Wein johti festivaalia 50 vuoden ajan. Myös rockfestivaalit omaksuivat Weinin kehittämän monen päivän ja esiintyjän mallin, samoin vuonna 1966 perustettu Pori Jazz.
Puolalaissopraano Teresa Żylis-Gara on kuollut 91 vuoden iässä. Voitettuaan kolmannen palkinnon saksalaisessa ARD-kilpailussa vuonna 1960 sai hän kiinnitykset Dortmundin ja Düsseldorfin oopperoihin. Hän debytoi Glyndebournen festivaalilla vuonna 1965 ja oli kiinnitettynä New Yorkin Metropolitan-oopperaan 1970–1984.
Amerikanbrittiläinen basso Norman Bailey on kuollut 88 vuoden iässä Idahossa. Birminghamissa vuonna 1933 syntynyt Bailey debytoi Wienin Kammeroperissa 1959 ja oli kiinnitettynä muun muassa English National Operaan sekä Bayreuthiin ja vieraili mm. New Yorkin ja Münchenin oopperoissa.