TUOREIMMAT VIIKKOKATSAUKSET Viikkokatsaus 45/2020: Koronavaikutus klassiseen äänitemyyntiin vaihdellut, Aasiassa ja Oseaniassa konsertoidaan taas

Viikkokatsaus 45/2020: Koronavaikutus klassiseen äänitemyyntiin vaihdellut, Aasiassa ja Oseaniassa konsertoidaan taas

Tyynenmeren puolella konserttitoiminta on käynnissä, muttei täydellä höngällä. Sydneyn oopperatalon kesäkausi käynnistyy pian. © Sydney Opera House / Hamilton Lund

Vaikka suomalaisten musiikin kuuntelu on lisääntynytkin korona-aikana Teoston ja Musiikintuottajien tekemän tutkimuksen mukaan, on klassisten äänitteiden myynnin kanssa ristiriitaisia tuloksia. Telegraph-lehdessä kerrotaan brittiläisen Presto Classical -levy-yhtiön myynnin nousseen 60% pandemian aikana. Fyysisten äänitteiden myynti oli kasvanut 23% ja latausten myynti 63%. Kuitenkin Diapason kertoo, että ranskalaisen Alpha-levy-yhtiön fyysinen myynti putosi 80 prosenttia, ja pudonneita lukuja on myös Harmonia Mundilla; tämä johtuu siitä, ettei postimyynti ole samalla tavalla suosiossa Ranskassa kuin mitä Isossa-Britanniassa. Suoratoiston liikevaihto on klassisilla levy-yhtiöillä kuitenkin kasvanut korona-aikana 30 prosenttia.

UMO Helsinki Jazz Orchestra on julkaissut mobiilisovelluksen, jolla orkesterin esiintymisiä pystyy katselemaan suorana ja tallenteina. Osa konserteista on maksuttomia ja osa maksullisia. ”Kun konsertit kevättalvella peruttiin, ideoimme nopeasti korvaavaa digitaalista toimintaa. Toteutimme kotiäänityksinä upeita mosaiikkivideoita koko orkesterin ja ulkomaalaisten solistiemme kanssa, loimme UMO goes Duo -sarjan YouTubeen, teimme kokeiluluontoisesti kaksi konserttistriimausta ja käynnistimme mobiilisovelluksen suunnittelun. Samaan aikaan olemme panostaneet oman, ammattilaistasoisen studio- ja tallennuslaitteiston hankintaan”, kertoo UMOn toiminnanjohtaja Eeva Pirkkala.

Pietarsaaren RUSK-festivaali siirtyy vuoteen 2021. Tapahtuma oli määrä toteuttaa 17.–20. marraskuuta. Peruutus johtuu Pietarsaaren alueen pahentuneesta koronavirustilanteesta ja päätös on järjestäjien mukaan tehty yhdessä alueen lääkäreiden ja viranomaisten kanssa. Tämän vuoden RUSKin oli tarkoitus olla ensimmäinen uuden taiteellisen johtajan Anna-Maria Helsingin luotsaama festivaalierä.

Oulun musiikkijuhlasäätiön uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Elena Mîndru-Turunen. Hän aloittaa tehtävässään 1.1.2021. Mîndru-Turunen on koulutukseltaan jazzlaulaja yhteispohjoismaisesta Nordic Master of Jazz -ohjelmasta, työskentelee tällä hetkellä Helsingin Savoy-teatterin kulttuurituottajana ja valmistelee tohtorin tutkintoa Taideyliopistoon. Oulun musiikkijuhlat järjestetään seuraavan kerran 14.–28.3.2021.

Kansainvälisiä kiertueita onkin kuin onkin tässä ajassa! Klassisten orkestereiden joko soittaessa kotimaisin ja usein rajoitetuin voimin, on Wienin filharmoninen orkesteri tempaissut itsensä Japanin kiertueelle, kapellimestarinaan Valeri Gergijev. Ensimmäinen orkesterin konsertti Japanissa järjestettiin eilen ja kiertue kestää marraskuun 14. päivään saakka. Pizzicato-musiikkimedian mukaan orkesteri matkusti tilauslennolla, liikkuu heille varatuilla busseilla ja junanvaunuilla ja välttää ulkopuolisia kontakteja tarttumisriskin vuoksi.

Bachtrack-sivusto raportoi pitemminkin Aasian ja Oseanian maiden tilanteista. Kiinassa raportoidut tartuntamäärät ovat tällä hetkellä lähes olemattomia, ja salipaikkojen sallittu täyttöaste on 75%. Etelä-Koreassa rajoitukset ovat eurooppalaistyyppisiä: 50-prosenttinen täyttöaste ja maksimissaan 50 yhtaikaista esiintyjää. Japanissakin rajoituksia on höllennetty, vaikkakaan normaaliin ei ole palattu. Yksi parhaita tilanteita on Uudessa-Seelannissa.

Myös Sydneyn oopperataloa asuttava Opera Australia käynnistelee kesäkauttaan pitkän koronatauon jälkeen. Kulisseissa kuitenkin kuohuu, kun oopperan orkesterin muusikot ovat ilmaisseet orkesterin johtajan ja konserttimestarin Jun Yi Ma’n nauttivan heidän epäluottamustaan. Epäluottamuksen syynä on ollut hallinnon päätös irtisanoa kolmannes orkesterin muusikoista (lomauttaen loput), ja kollegoidensa puolustamisen sijaan Ma on ollut mukana irtisanomispäätöksen tehneessä tiimissä. Kausi käynnistyy siis hyvin tulehtuneessa ilmapiirissä. Asiasta raportoi The Guardian.

Rock-urkuri Ken Hensley on menehtynyt 75 vuoden iässä kotonaan Espanjassa. Hensley tunnetaan urastaan Uriah Heep -yhtyeen kosketinsoittajana, keskittyen pääasiassa Hammond-urkujen soittoon. Hän soitti yhtyeessä vuosina 1970–1980 ja on säveltänyt muun muassa tunnetun Easy Livin’ -kappaleen.

Kapellimestari György Fischer on kuollut 85 vuoden iässä. Hänen ensimmäinen merkittävä kiinnityksensä oli Herbert von Karajanin avustajana Wienin kansallisoopperassa. Myöhemmin Fischer johti vakituisesti Kölnin ja Münchenin oopperassa ja toimi mm. sopraano Lucia Poppin pianistina.

Loppuun vielä testiä korville: Aalto-yliopiston akustiikan professorin Tapio Lokin tutkimusryhmä on julkaissut kaksi konserttisaliaiheista tutkimusta. Ensimmäisessä testattiin salien erottamista toisistaan saman musiikin perusteella. Tehtävä onnistui hyvin, jos kuunneltava musiikkinäyte oli täsmälleen sama kaikissa saleissa. Jos referenssinäyte oli hieman eri kohdasta samaa kappaletta kuin verrokkisaleissa, tunnistaminen oli huomattavasti vaikeampaa. Toisessa koehenkilöt kuuntelivat orkesterin soittoa eri dynamiikoissa piano pianissimosta aina forte fortissimoon, minkä jälkeen he järjestivät salit sen mukaan, kuinka voimakkaana ja ympäröivänä he soiton kokivat. Salien järjestys vaihteli selvästi dynamiikan mukaan. Helppoa vai vaikeaa? Kokeile itse.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version