Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 22 taide- ja kulttuurifestivaalille korona-avustuksina hieman yli kaksi miljoonaa euroa. Avustukset on tarkoitettu vakiintuneeseen taide- ja kulttuurifestivaalitoimintaan, jonka harjoittaminen on vaikeutunut tai estynyt koronarajoitusten tai suositusten vuoksi aikavälillä kesäkuun alusta vuoden loppuun.
Ruotsalaismuusikko Anna von Hausswolffin esiintymiset Ranskassa ovat joutuneet katolilaiskonservatiivien hampaisiin. Viimeisimmillä levyillään ennen kaikkea urkuja soittaneen laulaja-säveltäjä-kosketinsoittajan oli tarkoitus esiintyä Nantesissa Notre-Dame de Bon Portin kirkossa, mutta katoliset fundamentalistit pitivät hänen musiikkiaan ”saatanallisena” ja estivät yleisön sisäänpääsyn siihen asti, kunnes järjestäjät peruivat konsertin. Myöhemmin Pariisin Saint-Eustachen kirkko niin ikään perui von Hausswolffin esiintymisen, vedoten ”turvallisuusriskeihin”.
Palkittuja: Vuoden 2021 Grawemeyer-sävellyspalkinnon on saanut itävaltalainen Olga Neuwirth, 53, oopperastaan Orlando. Virginia Woolfin romaaniin perustuva ooppera sai kantaesityksensä 2019. 100 000 dollarin arvoinen Grawemeyer-palkinto kuuluu maailman suurimpiin ja tunnetuimpiin. Suomalaissäveltäjistä sen ovat saaneet Kaija Saariaho ja Esa-Pekka Salonen.
Jean Sibeliuksen syntymäkotimitalit on myönnetty kapellimestari Tuomas Hannikaiselle ja pianotaiteilija Janne Mertaselle. Tänä vuonna mitaleilla haluttiin palkita erityisesti Sibeliuksen harvinaisia ja unohtuneita sävellyksiä esiin nostaneita taiteilijoita. Hannikainen onnistui löytämään alkusoiton Sibeliuksen oopperaan Neito tornissa, ja Mertanen on täydentänyt Sibeliuksen pianomusiikin kokonaislevytystään. Hämeenlinnan Sibelius-seura luovutti mitalit 8.12. vietetyissä iltamissa.
Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskeleva pianisti David Munk-Nielsen, 23, on voittanut Tallinnan pianokilpailun. 10 000 euron pääpalkinnon saanut tanskalainen Nielsen voitti aiemmin tänä vuonna myös Tampereen pianokilpailun. Toisen sijan Tallinnassa sai Théotime Gillot ja kolmannen Misora Ozaki.
Säveltäjä ja muusikko Sanna Salmenkallio on nimitetty pohjoismaisen Harpa-elokuvasävellyspalkinnon ehdokkaaksi musiikistaan Virpi Suutarin dokumenttielokuvaan Aalto. Voittaja selviää Berliinin elokuvafestivaaleilla ensi helmikuussa. Salmenkallio on säveltänyt musiikkia yli 30 elokuvaan ja palkittu kolmella Jussi-palkinnolla.
Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlien 20 000 euron Hindemith-sävellyspalkinnon on saanut tänä vuonna brittiläinen Hannah Kendall. 37-vuotias Kendall tekee tällä hetkellä sävellyksen tohtorintutkintoaan New Yorkin Columbia-yliopistossa. Hän on säveltänyt mm. Lontoon, BBC:n, Bostonin ja Seattlen sinfoniaorkestereille.
Ison-Britannian vuoden 2021 Ivors-sävellyspalkinnot on jaettu. Parhaan uuden vokaaliteoksen palkinnon voitti Thomas Adès (Gyöker), parhaan suurimuotoisen teoksen palkinnon Anna Þorvaldsdóttir (CATAMORPHOSIS), parhaan äänitaiteen palkinnon Caroline Kraabel (London 26 and 28 March 2020: Imitation: Inversion), parhaan kamariteoksen palkinnon Alex Paxton (Sometimes Voices), parhaan sooloteoksen palkinnon Martin Iddon (Lampades).
Turkulainen Akademiska Orkestern on myöntänyt tämän vuoden Axel Gabriel Ingelius -kunnianosoituksensa tiedekirjailija ja taidehistorian professori emerita Riitta Konttiselle. ”Julkaisuissaan Konttinen on tuonut esille naistaiteilijoita ja laajempaa kuvaa taiteilijaelämästä Tuusulanjärven taideyhteisössä. Viimeisimmässä teoksessaan hän on nostanut esille kansallissäveltäjämme vaimon Aino Sibeliuksen”, kertoo orkesteri palkintoperusteissaan.
Nimitysuutisia: Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on nimennyt englantilaisen kapellimestari Justin Doylen vanhan musiikin koulutusohjelman vierailevaksi professoriksi. Doyle toimii Berliinin RIAS-kamarikuoron taiteellisena johtajana ja kapellimestarina, opettaa Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa sekä johtaa niin vanhan musiikin orkestereita kuin sinfoniaorkestereita eri puolilla Eurooppaa. Vuoden mittainen vierailuprofessuuri alkaa elokuussa 2022. Doyle on vuodesta 2019 toiminut Sibelius-Akatemiassa kuoronjohdon vierailevana opettajana osana kansainvälistä vierailijaohjelmaa.
Sveitsiläiskapellimestari Titus Engel on nimitetty Basel Sinfoniettan seuraavaksi ylikapellimestariksi kaudesta 2023–24 alkaen. Hän seuraa tehtävässä Baldur Brönnimania. Orkesteri on tunnettu ennen kaikkea nykymusiikkiohjelmistostaan, ja on esiintynyt niin Salzburgin festivaalilla kuin Darmstadtin kesäkursseilla.
Zürichin oopperan uudeksi johtajaksi nousee Matthias Schulz. 44-vuotias saksalainen aloittaa kautensa syksyllä 2025, seuraten tehtävässä vuodesta 2012 toiminutta Andreas Homokia. Pianoa ja kauppatieteitä opiskellut Schulz on tällä hetkellä Berliinin Unter den Linden -valtionoopperan toiminnanjohtaja.
Kuolleita: Yhdysvaltalainen jazzpianisti Barry Harris on kuollut koronavirustartunnan komplikaatioihin juuri ennen 92. syntympäiväänsä. Detroitissa syntynyt Harris aloitti uransa jazzin parissa 1940- ja 50-lukujen taitteessa, ja tuonaikainen bebop-tyylisuunta pysyi hänen uransa kulmakivenä. Muun muassa Cannonball Adderleyn, Max Roachin ja Dexter Gordonin kanssa soittanut Harris oli myös kysytty jazzpedagogi ja opetti säännöllisesti kuolemaansa saakka.
Jamaikalaisbasisti Robbie Shakespeare on kuollut 68 vuoden iässä floridalaissairaalassa munuaisleikkauksen jälkeen. Hän muodosti 1970-luvulla rumpali Sly Dunbarin kanssa duon Sly & Robbie, joka nousi suosioon lyömättöminä reggaen studiomuusikoina ja tuottajina. Reggaemusiikin ulkopuolella he tekivät yhteistyötä muun muassa Mick Jaggerin, Grace Jonesin, Serge Gainsbougin, Stingin ja No Doubtin kanssa.
Amerikkalaislaulaja Michael Nesmith on kuollut 78 vuoden iässä. Hän tuli tunnetuksi yhtenä The Monkees -yhtyeen jäsenistä 1960-luvulla ja kirjoitti myös lauluja yhtyeelle. Yhtyeen hajottua 1960-luvun lopussa hän perusti lyhytaikaiseksi jääneen country rock -yhtyeen, ja myöhemmin loi soolouraa.