Viikkokatsaus jää tämän jälkeen joksikin aikaa tauolle.
Säveltäjä Kaija Saariaho on sisällytetty parhaan säveltäjän otsikolla New York Timesin vuoden 2021 parhaiden klassisen musiikin ilmiöiden listalle. Toimittaja Joshua Barone antaa Saariaholle tämän kunnian kesällä kantaesityksensä saaneesta Innocence-oopperasta sekä niin ikään 2021 kantaesitetystä orkesteriteoksesta Vista. Molemmat kantaesitykset johti Susanna Mälkki – asia, joka ei jää Baroneltakaan mainitsematta.
Kaustislaisen viulunsoiton ohella Unesco lisäsi keskiviikkona elävän kulttuuriperinnön listalleen muitakin musiikinlajeja. Näihin kuuluvat indonesialainen gamelan, kongolainen rumba, malilainen m’bolon-lyömäsoitinmusiikki, Ecuadorin pasillo-laulu, syyrialainen al-Qudoud al-Halabiya -laulutyyli, grönlantilainen rumputanssi ja -laulu, maltalainen l-għana -kansanlauluperinne, Tadzikistanin falak-kansanmusiikki, Lounais-Bulgarian moniääninen laulu, Bahrainin fijri-musiikkiperinne sekä Turkmenistanin dutar-soitinrakennus ja -musiikki.
Suomen Musiikintuottajien ensi helmikuussa jakamien Emma-palkintojen ehdokkaat on julkistettu. Kategorioissa on vuoden mies- ja naisartistista siirrytty pelkkään ”vuoden artisti” -titteliin. Viime gaalssa menestyksekäs laulaja-lauluntekijä Behm on kritisoinut palkintojen esittäjäkeskeisyyttä, huomauttaen muun muassa laulunkirjoittajapalkinnon puuttumisesta kokonaan.
Maailman kolme suurinta levy-yhtiötä Sony, Universal ja Warner ovat sopineet yhdessä puolittavansa hiilidioksidipäästönsä vuoteen 2030 mennessä ja olevansa hiilineutraaleja vuoteen 2050 mennessä. Ne seuraavat pienempiä levy-yhtiöitä, jotka ovat hiljattain tehneet samanlaisen tai radikaalimman päästövähennysstrategian. Aiheesta kirjoitti Pitchfork.
Saksan Düsseldorfin kaupunginvaltuusto on päättänyt rakentaa kaupunkiin uuden oopperatalon. Hintalapuksi arvioidaan tällä hetkellä 716 miljoonaa euroa. Hylättynä vaihtoehtona oli nykyisen, vuonna 1875 alun perin teatteriksi rakennetun talon peruskorjaus. Aiheesta kirjoitti Neue Musikzeitung.
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on mukana laulaja, säveltäjä ja pianisti Elton Johnin rahoittamassa uudessa Lontoon Royal Academy of Musicin vaihto-ohjelmassa. Ohjelmaan on kutsuttu mukaan Sibelius-Akatemian ohella 11 muuta kansainvälistä musiikkikorkeakoulua, ja sen tavoitteena on edistää globaalia liikkuvuutta ja kansainvälistä yhteistyötä ansioituneiden ja lahjakkaiden nuorten muusikoiden välillä.
Afganistanin kansallinen musiikki-instituutti järjestäytyy uudelleen Lissaboniin, kirjoittaa uutistoimisto AP. Taleban-hallintoa paenneen musiikkikoulun 150 opiskelijaa ja 123 henkilökunnan jäsentä ovat saapuneet turvapaikan myöntäneeseen Portugaliin 13. joulukuuta. Vallan Afganistanissa jälleen ottaneet talebanit suhtautuvat kielteisesti musiikin harjoittamiseen.
Amerikkalainen laulaja Bruce Springsteen liittyy kasvavaan joukkoon musiikkinsa oikeudet myyneisiin artisteihin. Levy-yhtiö Sonyn kanssa sovittu kauppasumma on suuruudeltaan ennätykselliset 500 miljoonaa dollaria, ja sisältää myös kustannusoikeudet sekä oikeudet albumien mastereihin.
Helsingin Barokkiorkesterin kiertue Espanjassa on keskeytynyt kolmen orkesterin muusikon koronavirustartuntaan. Orkesterin kolmesta konsertista viimeinen peruuntui, ja orkesteri joutuu odottamaan karanteenissa paluutaan Suomeen. Aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat.
Euroopan suurimmat musiikkimessut, Cannesissa vuosittain järjestetty MIDEM, ovat tulleet tiensä päähän. Lakkautukseen on vaikuttanut ennen kaikkea tapahtuman peruutus kahtena peräkkäisenä vuotena.
Palkittuja: Eteläkorealainen pianisti Hans Suh on voittanut Bonnissa järjestetyn Telekom Beethoven -pianokilpailun. 31-vuotias Suh on opiskellut Juilliardissa Emanuel Axin ja Matti Raekallion oppilaana. Suh on ollut palkintosijoilla aiemmin myös Saksan pianistipalkinnossa ja Kuningatar Elisabeth -pianokilpailussa.
Juilliardin musiikkikorkeakoulu on saanut 50 miljoonan dollarin lahjoituksen osoitettuna koulun Saturday Music Advancement -ohjelmaan, joka on tarkoitettu 8–18-vuotiaille lapsille ja nuorille klassisessa musiikissa aliedustetuista väestöryhmistä. Lahjoituksella turvataan ohjelmaan valittujen maksuton opiskelu. Aiheesta kirjoitti The Strad.
Suomen Kirkkomusiikkiliitto on nimennyt Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori Ismo Savimäen kuoropolun vuoden 2022 musiikkiryhmäksi. Vuoden musiikkiryhmä on Kirkkomusiikkiliiton myöntämä tunnustus kirkon musiikin piirissä tapahtuvasta ansiokkaasta musiikkityöstä. Valintaperusteena olivat mm. innostava toiminta, kiinnostavat ja kekseliäät toimintatavat sekä kirkkomusiikin harrastusmahdollisuuksien synnyttäminen. Kuoropolku mahdollistaa pitkäjänteisen kehittymisen kuorolaulajana seurakuntien lapsi- ja nuorisokuoroissa.
Nimitys- ja lopettamisuutisia: Suomenvirolainen käyrätorvensoittaja Paula Ernesaks, 24, on valittu Berliinin filharmonisen orkesterin käyrätorvisektioon. Kyseessä oli orkesterin Karajan-akatemiassa opiskelevan Ernesaksin ensimmäinen koesoitto.
Ranskan radion kuoron uudeksi johtajaksi on valittu Lionel Sow, 44. Sow on aiemmin työskennellyt mm. Pariisin orkesterin kuoromestarina ja Maitrîse de Notre-Damen johtajana sekä opettanut kuoronjohtoa Lyonin konservatoriossa.
Kapellimestari Bramwell Tovey on nimitetty Rhode Islandin filharmonikkojen ja musiikkikoulun uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Viisivuotinen sopimus astuu voimaan välittömästi. Tovey, 68, on toiminut orkesterin taiteellisena neuvonantajana vuodesta 2018. Hän on myös Sarasotan orkesterin tuleva ylikapellimestari, BBC Concert Orchestran ylikapellimestari ja Québecin sinfoniaorkesterin päävierailija.
Kuoronjohtaja Marjukka Riihimäki on ilmoittanut jättävänsä ensi vuonna taiteelliset tehtävänsä perustamiensa Grex Musicus- ja Philomela-kuorojen johdossa. Riihimäen ura kuoronjohdon parissa on kestänyt lähes 50 vuotta.
Rio de Janeiron Teatro Municipalin orkesterin kapellimestari, yhdysvaltalainen Ira Levin, on saanut potkut. Levinin Concerto–lehdelle kertoman mukaan päätös oli orkesterin muusikoilta lähtöisin, eikä hän ollut saanut tätä ennen minkäänlaista huomautusta tai varoitusta. Levin oli aloittanut pestissä vuonna 2020.
Madridin Teatro Real on uusinut musiikinjohtajansa, brittiläisen Ivor Boltonin sopimuksen. Boltonin, 63, kausi jatkuu kesään 2025 saakka.
Kuolleita: Rumpali Aimo ”Aikka” Hakala on kuollut 14. joulukuuta 75 vuoden iässä. Hän soitti mm. Kirkan, Hectorin, Dannyn, Pave Maijasen, Irwin Goodmanin, Esa Pakarisen, Irina Milanin ja Reijo Taipaleen taustalla sekä The Boys -yhtyeessä.
Meksikolainen laulajatähti Vicente Fernández on kuollut 81 vuoden iässä. Mariachi-musiikille läheistä sukua olevaa ranchera-tyyliä edustanut Fernández oli kotimaansa suosituimpia laulajia ja menestyksekäs myös Meksikon ulkopuolisten latinojen keskuudessa. Sydänsurut kuuluivat hänen laulujensa toistuvimpiin aiheisiin.