BLOGIT Punakynäniska Punakynäniska: Klaveerisoitinten äiti

Punakynäniska: Klaveerisoitinten äiti

Pooyan Ataei ja santur. Kuva: Tatu Tamminen
Pooyan Ataei ja santur. Kuva: Tatu Tamminen

On ilahduttavaa, miten kansainvälistä virinää Korvat auki ry:n piirissä harjoitetaan. Samaan hengenvetoon voisi todeta, että suomalaiset uuden musiikin nuoret tekijäjoukot ovat muutenkin olleet tomeria muun muassa Itämeren nuoriso-orkesterin taannoisella kiertueella sekä Helsingin isännöimässä Ung Nordisk Musikissa.

Korvat auki toi tiistaina Forum Box -galleriaan virolaisen nykymusiikkiyhtyeen nimeltä Ensemble for New Music Tallinn. Kapellimestari Arash Yazdanin johtamat kuusi yhtyesoittajaa saivat seurakseen harvoin kuullun instrumentin taitajan. Santur on monen taidemusiikkiperinteemme klaveerisoittimen historiallinen edeltäjä ja dulcimer-soittimenkin varhaisversio. Sen kanssa käytännössä identtinen intrumentti on entisen Itävalta-Unkarin valtakunnan alueella tavattava cimbalon.

”Santur Project” -konsertin erikoisvieras Pooyan Ataei näytti osaamistaan parhaitan Helena Tulven sävellyksessä Every spark is numbered. Teos erosi muusta ohjelmasta kerronnan sävyisyydessä sekä yleisenä oppineisuuden näyttönä. Tässä teoksessa jäi kuriositeetiksi, että Ataei soitti santuriaan hetkittäin jousella.

Mesopotamian alueelta kotoisin oleva soitin oli asetettu mielenkiintoisesti suomalaisen peruskoulupulpetin päälle. Santuria soitetaan molemmin käsin pienillä malleteilla, ja sen kielistä koostuva vaakapinta jakautuu kolmeen lyöntialueeseen. Ensemblen soittamassa mikrotonaalisessa santurmusiikissa oli käytössä myös teoskohtaisia virityksiä. Tallaosat liikutellaan tavallisesti persialaisten neljäsosasävelmoodien mukaisiin paikkoihin ja nelinkertaisia kielisarjoja vasten.

Galleriatila sopi konserttiin pääosin mukavasti ja se olisi ollut intiimille soolosanturille vielä otollisempi. Tallinnalaisyhtyeen huilisti Marion Aruvee osoittautui teknisesti loistavaksi. Säveltäjistä Matthias S. Krügerillä oli teoksessaan raakaa ja Märt-Matis Lillillä yhtenäisyyttä kohti kirivää sointimassaa. Pooyan Ataein soittoa voi kuulla ja katsella tällä Viron TV:n julkaisemalla Youtube-videolla.

Tatu Tamminen

Twitter: @TatuTamminen

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version