Arvio: Hyvää mieltä Hietsun paviljongissa

Eriikka Maalismaa, Timo-Veikko ”Tipi” Valve ja Emil Holmström lähtivät Hietsun paviljongista kiertueelle Hong Kongiin. Kuva: Ida Nisonen

Pääkaupunkiseudulla järjestetään tällä hetkellä pienimuotoista, omaehtoista kamarimusisointia enemmän kuin koskaan. Orkesterityöstä vapaalle kentälle siirtynyt viulisti Eriikka Maalismaa on jo pitkään ollut aktiivinen tällä saralla, ja tänä syksynä hän pystytti Hietsun paviljonkiin kuukausittaisen konserttisarjan otsikolla Klassinen Hietsu, jota suunnittelee yhdessä tutun aisaparinsa pianisti Emil Holmströmin sekä kitaristi Petri Kumelan kanssa. Pari vuotta sitten valoisaksi ”Töölön kylätaloksi” remontoitu Hietaniemen vanha uimahuone on toiminut jo yli vuoden myös jazzpainotteisen Hietsu is Happening! -konserttisarjan miljöönä.

Maalismaa ja Holmström olivat nyt kutsuneet mukaan Australiaan kotiutuneen sellisti Timo-Veikko Valveen, joka runsas viikko sitten konsertoi Suomessa Australian kamariorkesterin riveissä ja jonka mukana Maalismaa ja Holmström hetimmiten suuntaavat kiertueelle Hong Kongiin nimellä Helsyd Piano Trio säveltäjä Ilari Kailan kutsumana. Kailan musiikkia oli nytkin ohjelmassa.

Newyorkilaistunut ja nyt Hong Kongissa tiedeyliopiston residenssisäveltäjänä asuva Kaila edustaa selkeäpiirteistä uusklassismia, jonka avulla hän kommunikoi koskettavia jännitteitä. Miniatyyrimäisessä trioteoksessa Lumen nimiä (2007) jousien puhtaiden linjojen ympärille kinostui pianon energian avulla erilaisia lumesta inspiroituneita kylmiä materiaalisuuksia: märkää ja paksua, kevyttä ja tikkuista, huokoista ja pehmeää. ”] Onnekas yleisö kuuli kuin varkain vielä lisää itsekin paikan päällä olleen Kailan tuotantoa, kun ilmapiiriltään tuttavallisen konsertin päätteeksi saatiin ”avoimena harjoituksena salainen kantaesitys” Hong Kongin vierailukonsertteja varten sävelletystä uudesta sello-pianokappaleesta Hum and Drum. Duo oli lennokas ikiliikkuja, jossa cantilenamainen laulavuus (”humming”) ja tuuheat pörinät (”drumming”) kietoutuivat yhdeksi katkeamattomaksi, melodisen riemukkaaksi tandemajeluksi.

Ilari Kailan sävelkieli kommunikoi hyvin Olli Mustosen kirkkaan ja universaalin tyylin kanssa. Valve ja Holmström esittivät Mustoselta sellosonaatin (2006), joka oli pari vuotta sitten myös Australian kamariorkesterin – Mustoselle tutun yhteistyökumppanin – ohjelmistossa sellolle ja orkesterille sovitettuna. Tuon version ensiesittänyt Timo-Veikko Valve on ilmeikäs, vilkasliikkeinen sellisti, joka uppoutui Mustosen teokseen eläväisesti. Motorisesti ilakoitsevat taitteet hän sai Holmströmin kanssa svengaamaan mitä parhaiten, ja teoksen kosminen huipennus soi leikkaavasti.

Valve ahkeroi täyden iltapäivän ja esiintyi myös soolona. Konsertin aluksi hän soitti Bachin ensimmäisen soolosellosarjan ulospäinsuuntautuneesti ja barokkisen taipuisasti. Tanssit pursuivat kevytsointista leikkisyyttä, mutta enimmäkseen tempot olivat liian nopeat, jolloin tanssirakenteet puuroutuivat. Pizzicatoa hyödyntänyt sarabande-tulkinta oli sen sijaan liukasliikkeisenä ihastuttava ilmestys omissa liemissään matavien versioiden sijaan, ja Valve antoi aikaa juuri oikeille asioille.

Valve, Maalismaa ja Holmström olivat samalla aallonpituudella Ravelin uhkeassa pianotriossa. Liikkuvat tempot ja moniäänisyys synnyttivät värejä sinkauttelevan tulkinnan, jossa dramaattisuus, mielipuolinen kiihko ja värisäyvjä kuulosteleva pehmeys sulautuivat luontevasti yhteen. Maalismaan solakka viulusointi oli omiaan antamaan impressionistisille väreille pastellimaisen hohteen. Esityksen kruunasi Hietsun paviljongin oma persoonallinen piano, joka kuului iskelmäsäveltäjä Erik Lindströmille ja lahjoitettiin paviljonkiin sen avautuessa kulttuuritilana. Vanha wieniläinen instrumentti soi luonteikkaan kärkevästi ja selvästi inspiroi Holmströmiä, joka muovaili virtaavasti musiikin massoja.

Auli Särkiö-Pitkänen

Hietsun paviljongin ”Klassinen Hietsu” 19.11. klo 15
Timo-Veikko Valve, sello
Eriikka Maalismaa, viulu
Emil Holmström, piano
Bach, Kaila, Mustonen, Ravel

LUE MYÖS:
Timo-Veikko Valveen haastattelu Rondo 11/2017
Rondon arvio Australian kamariorkesterin konsertista

Klassisen Hietsun loput konsertit: https://www.klassinenhietsu.com/

EDIT 20.11. klo 15.15: Klassisen Hietsun taiteellisesta suunnittelusta vastaavat Eriikka Maalismaa, Emil Holmström ja Petri Kumela yhteistyössä.

Edellinen artikkeliLied-sävellyskilpailun voitti Vladimir Agopov
Seuraava artikkeliDmitri Hvorostovsky on poissa