perjantai syyskuu 20. 2024

Sinfonia Lahti soittaa virtuaaliorkesterina Sibeliuksen Finlandian

Sinfonia Lahti soittamassa Finlandiaa virtuaaliorkesterina. Kuvakaappaus orkesterin perjantaina julkaistulta Youtube-videolta. Kuvalähde: YouTube

Korona-aikakausi saa orkesteritkin pohtimaan vaihtoehtoisia konsertointitapoja peruttujen konserttiensa korvaajiksi. Sinfonia Lahti kokeili esiintymistä virtuaaliorkesterina ja lopputulos on kuunneltavissa YouTubessa. Lisäksi orkesterin soittajat taltioivat viime viikon lopulla yhteensä nelisen tuntia musiikkia, jota kuullaan kevään aikana sen nettikanavissa.

 

Lahden kaupunginorkesterin muusikot äänittivät omissa kodeissaan kaikkien tunteman Jean Sibeliuksen Finlandian. Orkesterin toimisto rakensi 62 erillisestä raidasta kokonaisuuden, joka on perjantaista lähtien ollut kuunneltavissa YouTubessa. Videota on lauantai-iltaan mennessä katsottu jo lähes 16 000 kertaa, joten siitä on hyvää vauhtia tulossa somehitti.

Sinfonia Lahti on tiettävästi ensimmäinen suomalainen sinfoniaorkesteri, joka on kokeillut esiintymistä virtuaaliorkesterina.

Orkesterin intendentti Teemu Kirjonen kommentoi Helsingin Sanomille kokonaisuuden kasaamisen vaatineen jonkin verran jälkityötä, vaikka lopputulos muodostuikin “ällistyttävän luontevasti”.

”Olihan se hyvin toisenlainen prosessi verrattuna siihen, kuinka tuollainen kappale pistetään yleensä kasaan, kun ollaan yhdessä koolla ja hengitetään yhdessä.”

 

Pandemiasta huolimatta orkesteri on äänittänyt mm. kamarimusiikkia

Maaliskuun puolessa välissä suurin osa Sinfonia Lahden muusikoista asetettiin kotikaranteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi.

Jo ennen karanteeniakin Lahdessa peruttiin loppukevään konsertteja. Nyt kevätkausi on kokonaan peruttu. Sitä myöden esimerkiksi perinteikäs Matteus-passion esitys tai orkesterin 70-vuotisjuhlakonsertti jäivät pitämättä.

Myös maaliskuun lopulle suunniteltu konserttimatka Moskovaan peruuntui.

Lahtelaiset muusikot ovat kaikesta huolimatta ahkeroineet koronataukonsa aikana. Sinfonia Lahti ehti viime viikon lopulla taltioida Sibeliustalossa yhteensä nelisen tuntia musiikkia, jota se julkaisee kevään aikana omilla nettikanavillaan.

Etelä-Suomen Sanomat (ESS) kertoi lähettävänsä tämän kuun aikana Sinfonia Lahden tuoreita kamarikonserttitaltiointeja myös verkkopalvelussaan. Maistiaisesitys, joka sisältää Bernhard Crusellin musiikkia kahdelle klarinetille, lähetettiin tänään. Esitys on kuunneltavissa myös orkesterin omalla YouTube-kanavalla.

Seuraavat kaksi lähetystä ovat keskiviikkona 8. huhtikuuta sekä perjantaina 17. huhtikuuta. Esitykset tulevat katsottavaksi kunakin päivänä kello 18.

Ajatus taltiointien lähettämisestä ESS:n verkkopalvelussa tuli sanomalehden päätoimittaja Markus Pirttijoelta. Hänen mukaansa lehti pyrkii toimimaan siltana kulttuuritoimijoiden ja yleisön välillä poikkeusoloissa. 

“Käytetään yhdistämiseen sitä, mikä on mahdollista eli digitaalisia välineitä. Kulttuurielämä on paikkakunnan sielu. Se, että liikkumista rajoitetaan, ei saa sammuttaa sielua”, Pirttijoki toteaa.

Lisäksi orkesterilta ilmestyi vastikään uusi Sergei Prokofjevin baletti- ja oopperamusiikkia sisältävä levytys BIS-levymerkille. Levytyksen johtaa orkesterin ylikapellimestari Dima Slobodeniouk.

Tuoreimmat uutiset