tiistai toukokuu 14. 2024

Suuri osa Sinfonia Lahden muusikoista kotikaranteenissa korona-altistuksen takia – konserttiyleisö ei ole altistunut tartunnalle

Sinfonia Lahti kotisalissaan vuoden 2019 Sibelius-festivaalilla. © Maarit Kytöharju

Lahdessa on asetettu karanteeniin noin 80 ihmistä perjantaina varmistuneen koronatartunnan seurauksena. Kaupunginorkesterin muusikoista karanteenissa on 53 henkilöä. Sinfonia Lahden konserttiyleisö ei ole missään vaiheessa altistunut tartunnalle.

 

Tartunnan saanut on Sinfonia Lahden muusikko ja sen vuoksi yli 50 orkesterin muusikkoa on asetettu kotikaranteeniin. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on tavoittanut suurimman osan altistuneista. Kaksiviikkoinen karanteeni koskee ainoastaan altistuneita, ei heidän läheisiään.

Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteeni ei koske perhettä tai lähipiiriä, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.

Lahden kaupungin mukaan tartunnan saanut muusikko voi hyvin, eikä karanteeniin asetetuissa ole tämänhetkisen tiedon mukaan vakavasti viruksesta sairastuneita.

Sinfonia Lahti perui jo eilen aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti kaikki konsertit 12. huhtikuuta saakka, minkä lisäksi muiden kevään konserttien osalta lipunmyynti on jäädytetty. Lipun jo lunastaneet voivat halutessaan palauttaa 12.4. jälkeen järjestettävien konserttien konserttilipun. Orkesteri kartoittaa tarvittaessa korvaavan ohjelman mahdollisuuksia.

 

Tartunnan saanut on lisäksi opettanut Lahden konservatoriossa

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi viruksesta sairastuneen orkesterimuusikon opettaneen myös Lahden konservatoriossa, jossa virukselle on altistunut parikymmentä henkilöä.

“Kaikki konservatoriossa altistuneet on tavoitettu. Itse asiassa heidät oli kuulemma tavoitettu jo siinä vaiheessa, kun infektioylilääkäri Ville Lehtinen aamulla soitti minulle ja kertoi asiasta”, Lahden konservatorion rehtori Eero Pulkkinen toteaa Etelä-Suomen Sanomille.

Pulkkisen mukaan hyvin rajattu osa konservatorion opiskelijoista ja työntekijöistä on ollut tekemisessä sairastuneen kanssa. Lehtisen mukaan muiden kuin tiedossa olevien, tartunnalle mahdollisesti altistuneiden osalta toiminta konservatoriossa voi jatkua suunnitellulla tavalla. Lahden konservatorion muskari-, orkesteri- ja kuorotoiminta on kuitenkin keskeytetty perjantaihin 3. huhtikuuta saakka.

Konservatoriossa selvitetään mahdollisuutta etäopetukseen. Pulkkisen mukaan se ei kuitenkaan sovellu kaikille soittimille tai kaikille opiskelijoille.

EDIT 14.3.2020 klo 20.31 – Lisätty tieto, että tartunnan saanut muusikko on opettanut myös Lahden konservatoriossa.

Tuoreimmat uutiset