keskiviikko helmikuu 1. 2023

Huippuorkesterin matkassa

 

Joel Järventausta sai musiikilleen huipputulkit.

Säveltäjä Joel Järventaustan uusi teos Sunfall saa kantaesityksensä London Symphony Orchestran konsertissa Lontoon Barbican Centerissä 3. huhtikuuta Fançois-Xavier Rothin johtamana. Kyseessä on orkesterin tilaus, ja se kuullaan heti perään myös LSO:n kiertueella Saksassa ja Tanskassa. Parempaa lähtölaukausta nuori säveltäjä ei voi musiikilleen toivoa.

Järventausta sai kontaktin London Symphony Orchestraan päästyään sen järjestämään Panufnik-sävellysohjelmaan vuonna 2017. Jo sitä ennen hän oli opiskellut Britanniassa. Kurssi sisälsi sävellysopetusta, workshopeja ja mentorointia. Se kulminoitui julkiseen workshop-tilaisuuteen, jossa LSO soitti säveltäjien lyhyitä orkesterikappaleita. Sen jälkeen kahdelta heistä tilattiin pidemmät teokset seuraavalle konserttikaudelle, ja Järventaustaa onnisti.

Sunfall-teoksen yhtenä inspiraation lähteenä oli Thomas Moranin auringonlaskua kuvaava maalaus Fiercely the Red Sun Descending / Burned His Way Along the Heavens vuodelta 1875. Synestesiaa kokevana säveltäjänä maalauksen värimaailma ja dramaattisuus puhutteli minua”, Järventausta kertoo.

”Auringon polttava energia heijastuu teokseni dramaattisemmissa kohdissa, kun taas auringonlaskujen rauhallisuus heijastuu hiljaisemmissa ja melodisissa kohdissa. Suurin osa teoksesta on kirjoitettu vuoden 2020 sulkujen aikana Englannin maaseudulla. Vähän yli vartin kestävä teos on tähän asti pisimpäni, ja sävellystyö kesti 10 kuukautta.”

”Luova työni alkaa usein ulkomusiikillisten lähteiden tutkiskelusta. Säveltäessä nojaan intuitioon ja pyrin luomaan musiikkia, jossa on jotain uutta ja outoa sekä jotain tuttua ja kaunista. Koen tärkeäksi sen, että musiikkini puhuttelisi laajaa kuuntelijakuntaa.”

Harri Kuusisaari

KANTAESITYKSIÄ