tiistai joulukuu 5. 2023

Musiikilla luonnon puolesta

Ville Raasakka haluaa ottaa kantaa ekologisiin kysymyksiin. © Ville Palonen

Säveltäjä Ville Raasakan uusi teos The Harvest sai kantaesityksensä Wienin konserttitalossa 16. maaliskuuta Klangforum Wienin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian NYKY Ensemblen yhteistyönä. Raasakka ottaa teoksessaan kantaa Suomen metsien hakkuita vastaan.

”Arviolta viisi prosenttia Suomen metsistä on vanhoja metsiä, joiden lajien monimuotoisuus on terve. Puolet näistä metsistä on suojeltuja, ja loput halutaan kaataa helpon voiton vuoksi. Nykyiset metsäkoneet leikkaavat puita pelottavan tehokkaasti, sekunneissa. Olen käyttänyt näiden koneiden ääniä ja orkestroinut ne pienelle kamariorkesterille”, säveltäjä kertoo.  

”Hydrauliikan ulina, sahojen surina ja ohjauspaneelien piippaus ovat teoksen keskeisiä äänielementtejä. Tämä musiikki suree luonnon monimuotoisuuden täydellistä häviämistä ja siitä johtuvaa lajien jatkuvaa sukupuuttoa. Hakatut metsät eivät koskaan saa takaisin alkuperäistä biologista monimuotoisuuttaan.”

The Harvest on myös osa Raasakan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan valmistelemaa tohtorintutkintoa. Taiteellinen tohtorintutkinto koostuu 12 sävellyksestä, ja sen ajatuksena on tutkia säveltäjän näkökulmasta sitä, miten kenttänauhoituksia voi tuoda konserttitilaan ja miten ne toimivat sävellysten pohjana.   

“Halusin pohtia tiettyjä ekologisia tapauksia ja myös sitä, miten ääninauhat toimivat sävellystyössä silloin, kun ne on kirjoitettu soittimille ilman, että nauha sellaisenaan olisi osa teosta vaan toimii sävellyksen ja orkestraation pohjana. Haluan myös aktivoida yleisöä herättämällä ajatuksia ja kiinnostusta ekologisiin kysymyksiin – miten sen voi tehdä hienovaraisesti, julistamatta liikaa?” 

Raasakan aiempia tämän aihepiirin teoksia on kuultu hänen jatkotutkintokonserteissaan. Esimerkiksi Coal Power Station on nauhoitettu Hanasaaren kivihiilivoimalassa, Bark sisältää nauhoituksia sademetsän hakkuista Guineassa ja Oil Rig perustuu äänityksiin Pohjanmerellä sijaitsevalta Fortiesin öljynporauslautalta. Everyday Etudes No.4: fireplace keskittyy tulenteon ja lämmittelyn ääniin ja Benzene raakaöljystä johdettujen kosmetiikkatuotteiden ääniin ja mainosvideoihin.

Harri Kuusisaari

 

KANTAESITYKSIÄ