
Shakespearen Kesäyön unelman kuutamoinen keijumetsä on jo sen verran kulunuttua kuvastoa, että kun Sibelius-Akatemian ooppera valitsi Brittenin oopperatulkinnan kevään tuotannokseen, oli erittäin tervetullutta kutsua Iso-Britanniasta ohjaajaksi Victoria Newlyn ja päivittää teoksen perinteinen maailma. Klassista mutta raikasta Kesäyön unelma –magiaa saatiin kokea yllin kyllin Kansallisoopperassa Jorma Elon balettitulkinnassa, joka uusitaan taas syksyllä. Nyt Ateenan liepeillä sijaitseva lumottu metsä oli siirretty nykyaikaisille pop-festivaaleille. Teatteritaustaiselta Newlynilta tämä oli nokkela ja tehokas veto, jossa kaikki tuntui loksahtavan paikalleen riemukkaan huumorin saattelemana.
Tarinan lukuisat hahmoryhmät – nimettyjä rooleja on oopperassa 19 – muuttuivat hyvin luonteviksi festarimaailmaan sijoitettuina: käsityöläiset olivat henkilökuntaa, jota nähtiin kaupittelemassa teepaitoja ja keräämässä roskia. Bottom omisti ”The Bottom Line” -nimisen bajamajafirman (jonka fiktiivinen mainos löytyi myös käsiohjelmasta), ja kun Puck-keiju muutti tämän aasiksi, valkoinen suojapuku naamareineen tarjosi aasiasun luonnostaan. Kuolevaiset rakastavaiset olivat tietysti festarivieraita, kun taas keijujen yliluonnollisuus oli julkisuuden hohdetta: Tytania oli festareilla esiintyvä pop-tähti, räppärihenkinen Oberon tämän eksentrinen manageripuoliso. Alunperin poikasopraanoiden esittämä keijuparvi sekä Puck-puherooli oli nyt miehitetty naisilla.
Kuulemassani miehityksessä Oberoniksi oli vaihto-ohjelman avuin ansiokkaasti pyydystetty Haagissa opiskeleva bulgarialaistaustainen kontratenori Aleksan Chobanov, kun taas toisessa miehityksessä roolin laulaa Maiju Vaahtoluoto. Chobanovilla on kaunis, vaivaton kontratenoriääni, ja hän tulkitsi Oberonin erittäin sisäistyneesti nautiskellen tämän unenomaisella pirullisuudella. Juuri Oberon on oopperan outo keskushahmo, joka laittaa asiat mullinmallin huumaavan yrtin avulla. ”]

Festarit ovat nykyajan lumottu metsä, jossa mitä tahansa voi tapahtua. Rakastavaisten raahaamat teltat ja nyssäkät kuvastivat siirtymätilaa ja liikkeellä oloa, ja visualisti Yannis Thavoriksen taustaseinälle pystyttämistä pienistä, valoa hohtavista teltoista saatiin hauskat vastineet virvatulikimallukselle, jota Kesäyön unelman maailmoissa on totuttu näkemään. Niin relevantilta kuin tarinan päättäväinen tuulettaminen tuntuikin, oopperan ominaisluonteesta ei kuitenkaan pitäisi etääntyä liian kauas. Tämä vaara Newlynin tulkinnassa joskus vaani. Musiikissa helisevää keijumaisuutta olisi pystynyt pitämään konseptissa mukana paremminkin menettämättä silti mitään modernisoinnissa. Nyt Shakespearen hurmaavan koristeelliset keijurepliikit hyönteisineen, kasveineen ja yömytologioineen jäivät tyhjän päälle, vaikka ne olisi vaivatta pystynyt ottamaan esiin tekemällä Tytanian ja tämän tyttökaartin showrooleista satumaisempia geneeristen pop-asujen sijaan. Olihan kuitenkin kyseessä ”Fairy Nation World Tour”.
Brittenin oopperoita voisi Suomessa kuulla selvästi useamminkin. Sibelius-Akatemia päätyi Britteniin myös viitisen vuotta sitten toteuttaen Ruuvikierteen. Maagisesti orkestroitu Kesäyön unelma on taianomainen ja hykerryttävän hauska ooppera, joka sopi opiskelijaensemblelle erittäin hyvin. Erot eteeristen keijujen, dramaattisten rakastavaisten ja koomisten työläisten musiikeissa tarjoavat kiinnostavia haasteita. Miehitys oli harvinaisen onnistunut, ja koska selviä päärooleja ei ole, nuoret laulajat pystyivät keskittymään rooleihinsa rennolla tavalla tarvitsematta kannatella koko show’ta. Tämä kuului kauniin prässäämättömänä lauluna ja viimeisteltynä tulkitsemisena, joskin englannin kieli oli vaihtelevaa. Festarin pop-konteksti tarjosi Newlynille ideoita liikekieleen, mutta vaikka detaljitasolla eloisaa liikettä riitti, perusasetelmiltaan ohjaus oli yllättävän seisoskeleva.
Oopperaluokkaa vahvistivat poiminnat kandiopiskelijoista ja muilta osastoilta. Alina Koivula liverteli ihastuttavan kimalteisesti Tytaniana, ja huimasti kehittynyt komeaääninen basso Visa Kohva muuttui rehvakkaasta Bottomista hämilliseksi aasiksi joutuessaan huumatun Tytanian palvonnan kohteeksi. Työmiesten ensemble (Kohvan lisäksi Heikki Hattunen, Topias Lundell, Jussi Vänttinen, Henri Uusitalo ja Pasi Nieminen) oli erittäin onnistunut, irrotteleva muttei farssimainen. Etenkin tenori Heikki Hattunen karakterisoi loistokkaan eläväisesti pikkunäytelmän sankarittareksi päätyvän Fluten roolin. Elisabet Petsalo, Annika Leino, Tiitus Ylipää ja Johannes Pietzonka, jota flunssan vuoksi paikkasi montusta Matias Haakana, lauloivat vahvasti edustaen vakavampaa ja inhimillisempää tasoa rakastavaisina, joiden välit Oberon ja Puck sotkevat – ja sitten parantavat. Musiikkikasvatuksen puolelta tuotantoon napattu Nea Alanko toi Puckin rooliin lapsekasta jäynähenkeä ja onnistui rytmikkäässä puhelaulussa mainiosti.
Nuoren kapellimestariopiskelija Christian Ølandin johtama vierailijaorkesteri Helsinki Sinfonietta soitti hämyisän tuikkivasti korostaen keijumaisia efektejä ja humoristista pilkettä. Pehmeän läpikuultava, celestan, cembalon, harppujen ja lyömäsoitinpatteriston helkettä tulviva partituuri muuntui jännittävän äänimaisemamaiseksi, mutta Ølandilla oli myös vaikeuksia pitää eri soitinryhmät yhtenäisesti fokuksessa, mikä teki musiikillisesta kokonaisuudesta hieman hajanaisen.

Ooppera huipentuu työläisten kömpelöön teatteriesitykseen, jonka Britten on ladannut täyteen oopperaparodiaa. Ateenan ylimystöä edustava hääpari Theseus ja Hippolyta (Kristjan Mõisnik ja Sofia Buono) olivat nyt festarin kuninkaallisia VIP-vieraita, ja näiden kunniaksi järjestetyn pop up -esityksen kiusallisuutta korostaakseen Newlyn ja Thavoris pukivat työläiset yllättäen Star Wars -asuihin. Posketon idea huipensi oopperan täydellisesti. Vastaavaa visuaalista kekseliäisyyttä esitykseen olisi kaivannut ripauksen lisääkin. Nyt lavaa hallitsivat bajamajat, keikkarekka ja suuret kirjaimet, joista sai aikaan sanoja ja piilopaikkoja.
Auli Särkiö
Britten: Kesäyön unelma Sibelius-Akatemian oopperassa 24.4. klo 18.30, ensi-ilta 22.4.
Muut esitykset:
Ti 25.4. klo 18.30
To 27.4. klo 18.30
Pe 28.4. klo 18.30
La 29.4. klo 16.00