Arvio: Kiinalaisteinit kulttuurien välissä

Le Cinesi, kuva Heli Mällinen
Pioneerileirillä ryhdikäs seisoma-asento on kaiken A ja O. Kuva: Heli Mällinen

C. W. Gluckin (1714-1787) koominen ooppera Le Cinesi jäi aikanaan säveltäjänsä kuuluisimpien teosten varjoon. Teos saikin Suomen ensi-iltansa vasta nyt Jyväskylän Huoneteatterissa, otsikoituna nykyaikaisemmin nimellä Made In China. Noin tunnin kestävässä minioopperassa kiinalaisneidot ja -nuorukainen alkavat ajanvietteeksi esittää eurooppalaisia tarinoita näytelminä toisilleen.

Oopperan libretisti Pietro Metastasio (1698-1782) jätti tekstissään nykyajan yleisölle ihmeteltäväksi, miten naiivisti ja silti kiinnostuneesti vieraisiin kulttuureihin Euroopassa aikoinaan suhtauduttiinkaan. Tuntuukin, että höpsön oopperan sijoittaminen Kiinaan oli aikanaan kaupallisuutta lisäävä, eksoottinen mauste ja myös myyvä keino korostaa eurooppalaisen kulttuurin ylemmyyttä. Aivopestyt kiinalaistytöt vapautuvat tylsyydestään ja tunnekahleistaan vasta kuullessaan tarinoita kiehtovasta Euroopasta. ”]Tai ehkä kyseessä oli sittenkin tekijöiden keino osoittaa, että vieraiden kulttuurien tuntemus piristää omaa elämää?

Joka tapauksessa tapahtumien sijoittaminen teinien pioneerileirille, maailmalta suljettuun kommunisti-Kiinaan taisi olla tässä versiossa hyvä ratkaisu. Onhan oopperan teksti nykykuulijan korvaan joskus todella lapsellista löpinää. Tekstin kääntäneitä laulajia saa kuitenkin kiittää siitä, että suomenkielinen käännös oli todella luonnollinen ja toimiva. Sanoja ja juonenkäänteitä ei muutettu, mutta esittäjien ilmeet ja elehdinnät lisäsivät paljon hauskuutta käsikirjoitukseen. Kuulijoilla ei lisäksi ollut vaikeuksia saada selvää sanoista.

Pioneerileirillä kuultiin aarioina vuoroin pastoraalia, komediaa ja tragediaa. Askeettinen lavastus oli sopivan niukka, mutta kapitalismi hiipi vähitellen salakavalasti kuvioihin. Kohta jo siemailtiin kiellettyä Coca-Colaa ja aiheet näytelmiin löytyivät kätevästi Aku Ankka -lehdistä. Kolmiodraaman elementtejäkin leijui selvästi ilmassa! Laulajista etenkin Petteri Mällisen tenori oli hyvässä kunnossa, pidin myös mezzosopraano Helena Lehmuskeron tulkitsemasta topakasta Tangiasta.

Gluckin varhaisklassinen musiikki edustaa unohdetussa oopperassa uskollisesti tyylilajiaan. Sovituksessa leikkisä ja hienostunut oopperamusiikki toi sopivan vastapainon maolaisen kurinalaiselle leiritunnelmalle, ja Tuulia Pulkkisen johtama viisihenkinen orkesteri riitti hyvin täyttämään musiikilla pienen esitystilan.

Jyväskylän Huoneteatteri 23.4. klo 19

C. W. Gluck: Made In China – Le Cinesi

Rooleissa: Katariina Poikela, Petteri Mällinen, Susanna Tuhkala, Helena Lehmuskero ja Päivi Virolainen-Kalpio (mykkärooli)

 

Elina Salin

Edellinen artikkeliMuistoissamme Seppo Laamanen
Seuraava artikkeli04 Huhtikuu