
Jos Kokkosen Viimeiset kiusaukset on elämäkertaooppera Paavo Ruotsalaisesta ihmisenä, teatterimusiikkiin ja äänitaiteeseen erikoistuneen Maija Ruuskasen säveltämä sekä kirjailija-pappi Jaakko Heinimäen kirjoittama Herääminen-ooppera on hengellinen kuvaelma, joka on innoittunut Ruotsalaisen ajatuksista. Musiikkiteatteri Kapsäkissä viime torstaina kantaesitetty kuoro-ooppera on Juulia Tapolan ohjauksessa saanut symboleilla ladatun muodon, jonka osasia ovat agraariset harmaapuulaudat, nykyaikaiset autonrenkaat ja Jenni Nykäsen körttihenkisen sinimustat, pelkistetyt puvut.
Kristinuskoa vähän tuntevalle ooppera lienee vaikeasti lähestyttävä, sillä se nojaa kauttaaltaan kristilliselle kieliopille. Tällä suorittajien, venyjien ja loppuunpalajien aikakaudella sanoma on kuitenkin yleispätevä: oopperan teemoja ovat itsensä hyväksyminen sekä armollisuus itseä ja muita kohtaan. ”]
Tätä armollisuutta kuvaamaan Ruuskanen on rakentanut yksinkertaisen mutta tehokkaan musiikillisen konseptin: saksofonikvartetin ja kuoron persoonallinen yhdistelmä luo ilmaisuvoimaisen ja juurevan musiikillisen tilan. Philomela-naiskuorosta ja Herännäisnuorten kuorosta koostuva suuri laulajisto liikkui yleisön ympärillä ja täytti tilan selkeällä laululla. Akateemisen Saksofonikvartetin soittamien virsimelodioiden tasaisuus sai Tuomas Timosen lyömäsoittimista minimalistista ja popahtavaa liikevoimaa. Esityksen teho perustui toistoon, mutta paikoin toisto myös puudutti. Tällöin eteenpäin veivät Heinimäen koskettava teksti ja baritoni Jussi Lehtipuun fyysisen uhrautuvainen roolityö Paavo Ruotsalaisena.
Ooppera perustuu löyhästi Ruotsalaisen ja herännäisyyden perusajatuksiin armon hyväksymisestä. Körttiläisyys on osa suomalaiskansallista peruskuvastoa, kun taas armon oivallus laittoi Lutherin liikkeelle. Näin teos sopii hyvin sekä Suomi100- että Reformaatio500 -ohjelmistoihin. Oopperan esittämä ajaton hengellinen kasvuprosessi olisi lähes yhtä hyvin voinut kuvata Lutheriakin tai yleispätevää luterilaista hahmoa. Ruotsalaisen historiallinen hahmo antoi kuitenkin tarinalle kiintopisteen.
Oopperan edetessä Paavon hahmo romahtaa miehisestä voimantunnosta ja uskon varmuudesta tyhjän päälle. Saarnatessaan raivoisasti armosta hän ei itse osaa olla itselleen armollinen. Keskiosassa kodittomia tai turvapaikanhakijoita muistuttavat nykyajan hahmot antavat tuskissaan teutaroivalle hengenmiehelle uuden alun ja vastaavat hänen tyhjyyteensä. Kuoro toimii Paavon sisäisenä äänenä, yhteisönä ja antiikin tragediakuoron kaltaisena kommentaattorina, lohdullisena vastavoimana – herättäjänä.
Finaalissa on kyse kollektiivisesta voimaantumisesta ja vapautumisesta. Kuorokansa muuttuu yksilöiksi, joiden kesken vallitsee ilo ja välittäminen. Ollaan äitienpäiväpiknikillä, ja Paavo oivaltaa, ettei itseään voi nostaa taivaaseen, sinne täytyy pudota.
Auli Särkiö
Maija Ruuskanen/Jaakko Heinimäki: Herääminen – tarina ihmisestä, joka väsyi jaksamaan
Musiikkiteatteri Kapsäkki 2.4. klo 14, ensi-ilta 30.3.
Loput esitykset:
9.4. klo 14 Kapsäkki, Helsinki
sekä konserttiversio 20.5.2017 klo 18 Logomo, Turku
Lue lisää reformaation juhlavuoden musiikkitarjonnasta Rondon toukokuun numerosta!