Arvio: Virtuosi di Kuhmo palasi kompaktina

Virtuosi di Kuhmo keikkailee nykyään kompaktina kokoonpanona mm. sekstetto-ohjelmistolla. G Livelabissa yhtye tarjosi venäläistä romantiikkaa ja amerikkalaista nykymusiikkia. Kuva: Maarit Kytöharju

Virtuosi di Kuhmo on taannoisen kulta-aikansa jälkeen konsertoinut harvakseltaan, mutta nyt maineikkaan jousiorkesterin yhdinryhmä on aktivoinut toimintaa suurehkona kamarikokoonpanona. Ajatus jousiorkesterin tiivistämisestä 5-8-henkiseksi jousiyhtyeeksi on käytännöllisen ketterä mutta myös musiikillisesti kiinnostava: esimerkiksi sekstettokokoinen musiikki sijaitsee soinnillisesti jossain puhtaan kamarimusiikin ja orkestraalisuuden välissä.

Osana paluutaan Virtuosi di Kuhmo on myös lanseerannut Kiertävä kamari -konseptin, jonka tarkoituksena on tarjota maakuntien konserttijärjestäjille matalan kynnyksen konserttipaketteja. Hankkeen ensimmäinen konsertti oli lauantaina Forssassa, ja eilen sama ohjelma tuotiin Helsingin G Livelabiin. Virtuosi di Kuhmon ajatuksena on kuitenkin nimenomaan vilkastuttaa konserttielämää muualla kuin kuhisevassa pääkaupungissa.

G Livelabin keinoakustiikka yhdistää livekokemuksen ja äänitekuuntelun parhaat puolet, mikä korostui suurehkon kokoonpanon täyttäessä klubin lavan. ”] Huipputeknologialla vahvistetussa akustisessa äänessä on sekä loistokasta elävyyttä että hivelevää keinotekoisuutta, kun esimerkiksi bassoäänet vahvistuvat ja balanssi on suorastaan luonnottoman eheä. Vaikutelma voimistuu, jos istumapaikan valitsee hieman taaempaa. Näissä kuunteluolosuhteissa oli nautinnollista kuulla huipputason yhteismusisointia, josta vuosien yhteinen kokemus ei ollut haalistunut mihinkään.

Aleksandr Borodinin keskeneräisen jousiseksteton sekä Tshaikovskin Souvenir de Florence -seksteton venäläinen romantiikka on Virtuosi di Kuhmolla tiukasti verissä, ja etenkin Tshaikovskin suosikkiteos on sen ydinohjelmistoa. Borodinin teoksessa muusikot seurasivat nuorekkaita tunneliikahduksia vireästi ja yhtenäisesti. Konsertin päättänyt Tshaikovski-tulkinta oli raikas ja temperamentikas: Virtuosi di Kuhmon 90-luvulla tekemän orkesterilevytyksen menevät tempot olivat tallella. Mukana oli sekä kulmia pyöristelevää pehmeyttä että päättäväistä terää, ja tulisuus joskus selkeyden kustannuksellakin oli tervetullutta. Priimas Emma Vähälän ja sellisti Tuomas Lehdon duetointi hitaassa osassa oli ensiluokkainen kamarimusiikkihetki.

Venäläisen romantiikan kansanomainen laulullisuus kommunikoi hyvin amerikkalaisen nykysäveltäjä Kenji Bunchin viisiosaisen kvintettokokonaisuuden String Circle (2005) kanssa. Klassiseen soitinkirjoittamiseen erilaisia populäärejä musiikkitraditioita yhdistelevä Bunch on oiva esimerkki amerikkalaisen nykymusiikin rennosta liberaaliudesta. String Circle on kuin kiertoajelu Bunchin suosikkivaikutteiden halki melankolisesta kantrista letkeään ragtimeen ja kimaltelevaan swingiin. Päätösosa jatkoi musiikinhistorian veturimuotokuvien jatkumoa vauhdikkaalla höyryisyydellään ja täydensi teoksen nostalgisen kuvan vanhasta Amerikasta. Alttoviulistina Bunch taitaa jousille kirjoittamisen, saa kvinteton soimaan hyvin, antaa tilaa kaikille instrumenteille ja tarjoilee makoisia melodioita sopivan oivaltavassa kuosissa. Virtuosi di Kuhmon muusikoilta olisi kaivannut selvästi enemmänkin pilkettä ja leikkisyyttä, mutta kepeästi muusikot vaihtoivat ilmaisua pelimannimaisuudesta nostalgiseen kimallukseen ja elokuvamusiikkimaiseen laulavuuteen.

Auli Särkiö

G Livelab 9.4. klo 19
Virtuosi di Kuhmo:
Emma Vähälä ja Kati Kuusava, viulu 
Olli Kilpiö ja Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu 
Mikko Ivars ja Tuomas Lehto, sello

Borodin, Bunch, Tshaikovski

 

Edellinen artikkeliÄänieristystä: Kulttuuria kansalle!
Seuraava artikkeliToimitus valitsee: Hiljaisuuden aikaan