Rituaalista karnevaaliin

 

Opera Boxin väki innostui saukkosmaiseen menoon Tiersiaan rinnoissa. © MARKKU PIHLAJA / OPERA BOX

Oopperan vapaa kenttä elää monimuotoisena. Syksyn kaksi uutta tuotantoa, Opera Boxin Tiresiaan rinnat ja Klockriketeaternin Aniara täydensivät vastakohtaisina toisiaan.

Alminsalissa esitetty Aniara vie levitointimatkalle reitiltään eksyneelle avaruusalukselle. Kyseessä on ruotsalaisen Nobel-kirjailija Harry Martinsonin tieteiskertomus vuodelta 1956. Siinä ihmisiä viedään turvaan muille planeetoille ydinsodan tuhoamasta Maasta.

Aiheeseen on tarttunut amerikkalaissäveltäjä Robert Maggio, ja Klockriketeaternin johtaja Dan Henriksson on vastannut oopperallisen teoksen libretosta ja ohjauksesta.

Esityksen voimanlähteenä on amerikkalainen The Crossing -kuoro, joka luo sekä täydellisen kirkkaalla laulullaan että ritualistisella näyttämöliikkeellään kuvan yhteisöstä, joka on tarrautunut menneen muistoihin ja alistuu fatalistisesti kohtalon ohjattavaksi.

Maggion sävelkieli on staattista ja melankolista. Musiikki välittää irrallisuuden tunnetta levitoiden vailla dynaamista suuntaa. Pienellä alalla kiertelevä sävelaineisto tuo mieleen milloin Arvo Pärtin ja gregoriaanisen laulun, milloin Philip Glassin ja muut minimalismin klassikot.

Pieni soittimisto ei nouse itsenäiseen asemaan. Niin pysäyttävä kuin musiikillinen kuva onkin, loppua kohden kokonaisuus alkaa vähän puuduttaa. Vaikutus onkin dramaattinen, kun vähän ennen loppua kuoron linjat alkavat mutkistua ja mennä solmuun – ennakoiden tuhoa?

Kokonaistaideteoksena Aniara silti toimii, ja siitä pitää huolen kuoron lisäksi Joonas Tikkasen visualisointi, joka perustuu liikkuvaan valoputkirivistöön ja videoheijastuksiin. Muistot Maasta tiivistyvät muutamaan näyttämöelementtiin kuten lasipurkeissa oleviin kasveihin.

Alminsalia oli luotu poikittaiseksi tilaksi näyttämön perälle asti, ja katsojat istuivat toisiaan vastaan ja olivat tavallaan osa esitystä. Se vahvisti ritualistista tunnetta.

Esittäjistöstä erityisasema oli Peking-oopperataiteilija Antti Silvennoisella, joka esitti Mimaa, tekoälyä, jota ihmiset palvovat ja joka kykenee myös tuntemaan. Silvennoisen ankara, kontrolloitu liike sopi ilmentämään arvoituksellista hahmoa täydellisesti.

The Crossing -kuoro lauloi ja liikehti rituaalimaisesti Aniarassa.

Halvalla feminismiä ja muuta

Opera Boxilta oli kulttuuriteko tuoda esiin harvoin esitettyä ohjelmistoa. Francis Poulencin Tiresiaan rinnat perustuu Guillaume Apollonairen näytelmään, jota jo kantaesityksessään 1917 pidettiin sekopäisenä. Siinä Thèrèse on kyllästynyt perinteiseen naisen rooliin, päättää vapauttaa rintansa ja aloittaa uuden elämän miehenä, josta tulee poliitikko ja kenraali.

Samalla tämän puoliso päättää ryhtyä lasten synnyttäjäksi, koska vaimo ei sitä halua tehdä, ja tekee siitä suurbisneksen. Paljon muitakin komediallisia hahmoja vilisee. Teoksen satiirilla oli aikanaan myös selkeä maali: siinä pantiin halvalla niin lapsentekoon yllyttäneitä julistuksia, jotka olivat seurausta 1. maailmansodan väkikadosta, että feminismiä, sukupuolirooleja ja mediaa.

Nykypäivän näkökulmasta löytyy muutakin ajankohtaista: transgender-asiat, valeuutiset ja muut. Ohjaaja Ville Saukkonen oli pystyttänyt jälleen satiiripyörteen, jossa pienin keinoin tehtyjä näyttämöllisiä jekkuja ja muodonmuutoksia riitti alusta loppuun. Joona Huotarin visualisointi katosta roikkuvine mollamaijoineen ja show-henkisine pukuineen oli leikissä idearikkaasti mukana.

Esitys oli tehty Offenbachin operettien hengessä. Kiusaus yhdistää lavalla koheltavia keikareita nykypäivän tunnettuihin hahmoihin on varmaan suuri – onhan nykyinen pääministerimmekin kunnostautunut synnytystalkoot-puheillaan – mutta siihen ei nyt menty.

Poulencin musiikin satiirisuus on erilaista kuin vaikka Shostakovitshin Nenässä, jossa musiikki vie absurdiuden vielä kahta kauheammaksi. Poulenc pysyy periranskalaisena hedonistina valsseineen ja polkkineen. Piikikkyys syntyy aistillisen musiikin suhteesta dadaistiseen tekstiin. Jonas Rannilan johtama orkesteri taituroi tässä monityylisessä maastossa säihkyvästi.

Anu Komsi luopuu rinnoistaan, jotka karkaavat ilmapalloina korkeuksiin. © MARKKU PIHLAJA / OPERA BOX

Anu Komsille nimirooli sopi erinomaisesti. Hän oli huikenteleva korkeissa koloratuureissa ja valssivenyttelyissä ja hallitsi myös miehisen karrikoinnin huumorintajuisesti. Jaakko Kortekankaan puoliso vaikutti ensin perusjätkältä verkkareissaan, mutta hänestäkin löytyi muuntumiskykyä ilman drag-kliseitä. Laulu oli linjakasta, kuten myös Juha Kotilaisen tärkeilevällä jumalalla.

Juha Hostikan ja Ville Salosen pellehahmot, Jouni Kokoran Santarmi sekä Aki Alamikkotervon lehtimies ja uhmaikäinen poika olivat hykerryttäviä roolitöitä, ja tanssija Oskari Kymäläinen oli hellyttävä vauva ja notkea liikkeissään, myös hauskassa can can -soolossa esiripun edessä. 

Harri Kuusisaari

 

Edellinen artikkeliEi tehrä tästä ny numeroo
Seuraava artikkeliTuubasta toimeen