
Kateeksi käy berliiniläisiä: kahden upean konserttitalon lisäksi se on saanut uuden musiikki- ja koulutuskeskuksen, Barenboim-Said -akatemian, jonka suunnitelmat julkistettiin vastikään.
Vuonna 2015 toimintansa aloittaneen akatemian ajatus syntyi kapellimestari Daniel Barenboimin ja palestiinalaissyntyisen kirjailijan Edward Saidin perustaman West-Eastern Divan -orkesterin ympärille. Orkesterin ajatus yhdistää israelilaisia, palestiinalaisia ja arabimaiden muusikoita rauhanajatuksen hengessä haluttiin ulottaa myös koulutukseen.
Akatemia toimii niin, että 90 arabi- ja israelilaisnuorelle annetaan stipendi, joka käsittää neljän vuoden opiskelun Berliinissä. Opetukseen ei kuulu ainoastaan musiikkia vaan myös humanistisia tieteitä ja filosofiaa – niidenkin opettajana mm. energianpesä Barenboim itse.
Akatemian uudet tilat konserttisaleineen on merkki Berliinin Valtionoopperaa johtavan Barenboimin vaikutusvallasta kaupungissa. Oopperatalon remontti antoi tilaisuuden yhdistää akatemian tilat siihen. Keskus nousi yhteen oopperakompleksiin kuuluneista taloista. Sen sydämenä on Pierre Boulezin mukaan nimetty konserttisali, jossa on 620 paikkaa.
Sali on West-Eastern Divan -orkesterin koti, mutta se järjestää myös satakunta muunlaista konserttia vuodessa. Salin avajaiskonsertti on 4. maaliskuussa 2017, ja koko loppukauden ohjelma julistettiin vastikään. Ideana on yhdistää modernia ja klassista taidemusiikkia Lähi-Idän alueen perinteiseen musiikkiin, mutta avajaiskausi on länsipainotteinen.
Staatskapelle Berlin soittaa Barenboimin johdolla kaikki Schubertin sinfoniat ja maestro itse kaikki Schubertin pianosonaatit. Varta vasten koottu Pierre Boulez Ensemble yhdistelee Boulezin ja aikalaisten musiikkia klassikoihin. Jousikvartetit ovat hyvin esillä, ja sooloresitaaleja tarjoilevat huippuluokan muusikot ja vokalistit.
Salin on suunnitellut tähtiarkkitehti Frank Gehry. Arkkitehtuurin pääideana on yhdistää päällekkäin kaksi ovaalinmuotoista kiekkoa, mikä takaa kaikilta lavaa kiertäviltä paikoilta intiimin suhteen esiintyjiin. Joustavuus on viety salissa tähän asti pisimmälle, sillä istumapaikkojen ryhmittelyä voidaan muunnella periaatteessa rajattomasti.
Uusissa tiloissa järjestetään myös mm. luentoja, seminaareja ja konferensseja. Koulutus on tarkoitus integroida konserttitoimintaan.
Nähtäväksi jää, mikä on Pierre Boulez -salin suhde aivan vieressä sijaitsevaan Konzerthausiin ja Filharmonian kamarimusiikkisaliin, joka on suurin piirtein samansuuruinen ja tuo vastaavalla tavalla yleisön esiintyjien keskelle.
Barenboim-Said -akatemia toimii ja talo on rakennettu pitkälle yksityisellä rahalla, mutta myös julkista rahaa on palanut. Kaikki berliiniläiset eivät katso hyvällä Barenboimin valtaa, mutta hänen aikaansaavuuttaan ei voi kuin ihailla. Onpahan saatu taas yksi kulttuuri-instanssi lisää historialliseen keskustaan, ja tarjonta vaikuttaa tasokkaalta.
Harri Kuusisaari