TUOREIMMAT UUTISET Helsingin Juhlaviikot täyttävät 50 vuotta

Helsingin Juhlaviikot täyttävät 50 vuotta

Esa-Pekka Salosen 60-vuotisjuhla integroituu osaksi Juhlaviikkoja. © Minna Hatinen / Kansallisooppera

Monitaidefestivaali Helsingin Juhlaviikot käynnistyy perjantaina 17. elokuuta ja jatkuu aina syyskuun 2. päivään saakka. Festivaali pitää sisällään tanssia, teatteria, sirkusta, kuvataidetta ja elokuvia – sekä kaiken keskiössä useita eri musiikkityylejä.

Avajaisiltana onnitellaan Musiikkitalossa 60-vuotiasta kapellimestari-säveltäjä Esa-Pekka Salosta, jonka juhlakonsertissa pohditaan, mitä on olla suomalainen artisti maailmalla. Korvat Auki -nykymusiikkiyhdistys, jota Salonen on ollut perustamassa, on tehnyt konserttiin viiden säveltäjän yhteisteoksen Massahumu, jonka sanoituksista osa koostuu Salosta juhlivista someviesteistä. Biberin, Ravelin, Musorgskin, Mosolovin ja Salosen oman sävellystuotannon lisäksi kuullaan myös illan juontavan pop-laulaja Paula Vesalan uusi teos, jonka Salonen on orkestroinut. Lavalla vierailee myös New Yorkin filharmonikkoja pitkään luotsannut Alan Gilbert.

Tiistaina 21.8. vierailee Musiikkitalossa maineikas Freiburgin barokkiorkesteri Arcangelo Corellin ja Giovanni Battista Pergolesin sävelin. Keskiviikkona 22.8. Mikael Agricolan kirkossa kuullaan harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen viime vuonna kantaesitetty Ultra Organ, jossa Mikko Heleniuksen soittamat kirkkourut vuorottelevat haitarin kanssa ja integroituvat myös siihen midi-samplejen kautta, luoden uuden ”urkuharmonikan”. Perjantaina 24.8. Radion sinfoniaorkesteri esittää Hannu Linnun johdolla Gustav Mahlerin 8. sinfonian, ja Helsingin kaupunginorkesteri esittää Susanna Mälkin johdolla Tero Saarinen Companyn Zimmermann Trio –tanssiteoksen kahteen otteeseen. Juhlaviikkojen ja Los Angelesin yhteistilausteos on koreografioitu ja lavastettu Bernd Alois Zimmermannin sellokonserton yhteyteen. Konserton solistina kuullaan Oren Shevliniä.

Tokoinrannan Huvilateltan lavalla kuullaan niin maailmanperinteitä, elektronista musiikkia kuin rockin ja klassisen törmäystäkin. Malilaiset supertähdet Amadou & Mariam sekä Fatoumata Diawara kuullaan omissa konserteissaan, ja Afrikan mantereelta vierailee myös kuuluisa eteläafrikkalainen Ladysmith Black Mambazo -kuoro. Haitilaisesta musiikkiperinteestä ammentaa Mélissa Laveaux, ja Kanadan alkuperäiskansojen laulu- ja tanssiperinnettä vääntää elektronisempaan suuntaan A Tribe Called Red. Lavalla nähdään eri iltoina myös JD McPherson, Calexico, Curtis Harding, SaimaaEllinooraAstrid Swan ja Laura Moisio. Tapiola Sinfoniettan taustoittamana esiintyvät niin kitaralegenda Steve Vai kuin poprockyhtye Egotrippi.

Myös pyöreitä nelikymppisiään juhlivat Helsingin elävän musiikin yhdistys Elmu lyö hynttyyt yhteen Juhlaviikkojen kanssa sunnuntaina 19. elokuuta. Kaivopuiston ilmaiskonsertissa esiintyvät Maija Vilkkumaa, Von Hertzen Brothers, Litku Klemetti, Töölön Ketterä ja Isac Elliot sekä yhteisen erikoiskeikan heittävät Paperi T ja UMO. Kuvataiteilija David Hockneyn näyttely avautuu Taidehalliin, ja uudelleen avattava Bio Rex esittää festivaalin syntymävuoden, vallankumouksellisen 1968-teeman ympärille rakentunutta ohjelmistoa.

Samanaikaisina yhteistyöfestivaaleina Juhlaviikkojen kanssa toimivat Art goes Kapakka, Runokuu, Helsingin Sarjakuvafestivaali, nukketeatterifestivaali Sampo 2018, lastentapahtuma Skidit festarit sekä Viapori Jazz. Finland Festivals -yhdistyksen tilastojen mukaan Helsingin Juhlaviikot oli vuonna 2017 lipunmyynniltään neljänneksi suurin ja kokonaiskävijämäärältään kolmanneksi suurin suomalainen festivaali. Juhlaviikkojen taustaorganisaationa toimii Helsingin kaupungin perustama Helsinki-viikon säätiö.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version