Iso-Britannia painiskelee parhaillaan päästäkseen sekä sisä- että ulkopoliittiseen sopimukseen siitä, mitä kaikkea tulevaan EU-eroon kuuluu. Etenkin suhtautuminen Euroopan sisämarkkina-alueeseen ja vapaan työvoiman liikkuvuuteen jakaa mielipiteitä. Musiikkimedia Rhinegold uutisoi neljän Ison-Britannian muusikkojärjestön ottaneen kantaa elinkeinollisin perustein vapaan liikkuvuuden puolesta.
Muusikkoliitto Incorporated Society for Musicians (ISM) sai selville Brexit-raportissaan, että yli kolmannes kyselyyn vastanneista brittimuusikoista sai vähintään puolet tuloistaan muissa EU-maissa työskentelemällä ja 39% vastaajista matkusti työn takia toisiin EU-maihin vähintään viisi kertaa vuodessa. Joka kahdeksannen piti ottaa töitä vastaan viikon varoitusajalla, mikä aiheuttaisi vaikeuksia, jos brittien tulisi hakea EU:hun työviisumia. ISM:n mukaan viisumit ovat yksi suurimpia muusikkojen työskentelyyn liittyviä ongelmia EU:n ulkopuolella.
Association for British Orchestras (ABO) puolestaan huomauttaa omassa kannanotossaan, että keskimäärin 8,3% ja joissain orkestereissa jopa 20% muusikoista on muiden EU-maiden kansalaisia. ”Kova brexit” heikentäisi täten orkesterien laatua ja aiheuttaisi työvoimaongelmia. ISM:n tavoin myös ABO painottaa voimakkaasti orkesterikiertueiden vaikeutumista ja kallistumista, mikäli työvoiman vapaa liikkuminen lakkaa; ainoastaan viisumiruljanssi ei tule kiertueiden kiusaksi, vaan rajamuodollisuuksien paisuessa myös instrumenttien ja muun orkesterin tarpeiston siirtäminen esimerkiksi Ranskaan kestäisi kauemmin ja täten kasvattaisi kustannuksia huomattavasti.
Kuninkaallinen oopperatalo eli Royal Opera House on huolissaan kansainvälisten laulajavieraiden puolesta. ROH:n mukaan ”suuri osa työvoimastamme on muiden EU-maiden kansalaisia, ja monia erityisrooleja pystyy esittämään vain kourallinen koko maailmassa”. Etenkin sairastapauksissa korvaavien laulajien täytyy saapua usein vain 24 tunnin varoitusajalla, mikä vapaan liikkuvuuden lakatessa tulisi johtamaan yhä useampaan esityksen peruuttamiseen.
Yhteisen kannanoton koonnut International Artist Managers’ Association (IAMA) ehdottaa, että esittävien taiteiden keikkatyölupia pidennettäisiin 30 päivästä 90 päivään sekä Britanniaan tuleville taiteilijoille että EU:hun matkustaville briteille. Yhdistykset toivovat myös yksimielisesti, että sisäministeriö perustaisi erityisen osaston käsittelemään ja helpottamaan työpohjaista liikkuvuutta ”kovan brexitin” tapauksessa.
Santeri Kaipiainen