lauantai marraskuu 23. 2024

Kalevi Kiviniemi on poissa

Kalevi Kiviniemi, 1958 – 2024

Suomen urkutaiteen pioneeri Kalevi Kiviniemi on kuollut. Hän menehtyi kotonaan Jalasjärvellä 3. huhtikuuta 65-vuotiaana sydäninfarktiin. Hän oli juuri palaamassa konserttilavoille sairauden jälkeen, ja hänellä oli myös lukuisia levytyssuunnitelmia. Kiviniemi kertoi niistä innoissaan Rondolle viime vuoden lopulla, kun valmistelimme hänen viimeiseksi jääneen Ornagart-levynsä julkaisua Rondon lukijan levyksi. Hän on tehnyt yli 160 levyä lukuisilla soittimilla ympäri maailmaa. Levytysten määrä on ennätys Suomen klassisen musiikin taiteilijoiden joukossa. Kiviniemen ansioksi on luettava myös hänen tapansa popularisoida urkumusiikkia hyvällä tavalla ja tuoda se laajemman yleisön ulottuville. Hän valloitti tulkintojensa virtuositeetilla, värikkyydellä ja osin myös huumorilla, jotka tulivat esiin erityisesti hänen huikeissa improvisaatioissaan ja urkujen orkestraalisia mahdollisuuksia hyödyntävissä sovituksissaan.

Kiviniemi aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana isänsä Pauli Kiviniemen johdolla. Sibelius-Akatemiassa hän aloitti pääaineenaan laulu, ja urkudiplomin hän suoritti vuonna 1983. Opettajinaan hänellä oli Eero Väätäinen urkujensoitossa sekä Olli Linjama improvisaatiossa. Kiviniemi teki lisäksi opintomatkoja Saksaan, Alankomaihin ja Ranskaan. Hän toimi Lahden Ristinkirkon urkurina 1985–2000 sekä Urkuviikon johtajana 1991–2001. Vuosituhannen vaihteen jälkeen Kiviniemi toimi vapaana taiteilijana ja konsertoi ympäri maailmaa. Pariisin Notre Damessa hän konsertoi ensimmäisen kerran vuonna 2002 ja levytti Rouenin Saint-Ouenin kirkon kuuluisilla Cavaillé-Coll -uruilla. Näistä mahtavista katedraalisoittimista tuli hänen lempiurkujaan, mutta hän ei missään vaiheessa väheksynyt myöskään Suomen kirkkojen urkuja. Hän teki ensimmäisen levynsä Lapuan tuomiokirkon uruilla vuona 1989.

Kiviniemen erikoisalana voi pitää ranskalaista urkumusiikkia, mutta hän on pureutunut myös muihin tyylikausiin uusinta musiikkia unohtamatta. Hän levytti mm. ensimmäisenä maailmassa koko Jean Sibeliuksen urkutuotannon, Sibelius Complete Organ Works (Fuga), osa teoksista käsikirjoitusversioina. Hän sai levyistään paljon ylistystä kansainvälisiltä alan erikoislehdiltä, mistä hän oli erityisen ylpeä. 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset