perjantai marraskuu 22. 2024

Kansainväliset taiteilijajärjestöt vetoavat hallituksiin esittävän taiteen tukemiseksi

Kuvassa Suomen kansallisoopperan lastenoopperan Ihmepoika A:n esiintyjäkaarti parin vuoden takaa. Kansallisooppera- ja baletti on käynnistänyt yt-neuvottelut koronavirusepidemian vuoksi. © Heikki Tuuli / Suomen kansallisooppera

Aluehallintovirastot kielsivät perjantaina yli 500 hengen yleisötapahtumat ja pienempiäkin perutaan koko ajan. Kansainväliset järjestöt vetoavat hallituksiin taiteilijoiden ja tapahtumakentän turvaamiseksi. Erityisesti esittävien alojen freelancereiden tulot ovat vaarassa.

 

Kielto koskee kaikkia kuntia Manner-Suomessa ja se on voimassa tartuntatautilain mukaisesti kuukauden eli 12. huhtikuuta saakka. Valtioneuvosto puolestaan on suositellut yleisötilaisuuksien perumista toukokuun loppuun asti. Aluehallintovirastot seuraavat aktiivisesti tilanteen kehittymistä alueillaan ja päättävät tarvittaessa kiellon jatkamisesta.

Kulttuurialaan, eli myös musiikkiin, aluehallintovirastojen päätökset vaikuttavat suuresti.

“Ilman asianmukaisia ​​tukitoimenpiteitä tilanteella on tuhoisia taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia tapahtumakenttään, järjestäjiin, kulttuuriin ja taiteilijoihin, sillä lukuisat tapahtumat ja kiertueet joudutaan peruuttamaan äkillisesti” Muusikkojen liiton tiedotteessa sanotaan. Tämänhetkinen tilanne on vaikea erityisesti muutenkin epävarmassa tilanteessa eläville freelancereille, jotka nyt kärsivät äkillisistä ja merkittävistä tulonmenetyksistä.

 

Järjestöt kehottavat hallituksia toimenpiteisiin taiteilijoiden ja kulttuurialan työntekijöiden toimeentulon turvaamiseksi

Kansainvälinen muusikkojen liitto FIM kehottaa yhdessä kansainvälisen näyttelijäliitto FIA:n, kansainvälisen taide- ja viihdealan liitto UNI-MEI sekä musiikin ja esittävän taiteen järjestöjen kattojärjestön Pearlen kanssa kaikkien maiden hallituksia kiireellisiin toimenpiteisiin taiteilijoiden ja kulttuurialan työntekijöiden toimeentulon turvaamiseksi.

“Toimenpiteille on osoitettava rahoitus ja ne on toteutettava mahdollisimman pian äkillisten tulonmenetysten vaikutusten lievittämiseksi”, Muusikkojen liiton tiedotteessa todetaan.

Myös taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry on huolissaan mm. tapahtumajärjestäjinä, ohjelmatoimistoina ja freelancereinä työskentelevien kulttuurialan ammattilaisten taloudellisesta tilanteesta.

“Yhteiskunnan jokaisen sektorin on tärkeää tehdä oma osansa pandemian leviämisen estämiseksi. Tapahtuma- ja kulttuurialaan kohdistuva isku on silti suhteettoman suuri, sillä tapahtumajärjestäjien tuloista yli 90 prosenttia on lipputuloja, yritysyhteistyötä ja muuta kaupallista tuloa, joka nyt jää saamatta.”

 

Kuluttaja voi tukea kulttuuri- ja taidealaa jättämällä vaatimatta lippurahojaan takaisin

TAKU toteaa tiedotteessaan, että käsillä oleva tilanne voi pahimmillaan muuttua ennakoimattomaksi taloudelliseksi katastrofiksi, joka heijastuu lomautusten, irtisanomisten ja konkurssien myötä sekä yrityksiin että niissä työskentelevien ammattilaisten arkeen, perheisiin ja hyvinvointiin.

“On koko maan etu, että konkurssit vältetään ja meillä on toimivia tapahtumataloja, festivaaleja ja elävä vapaan taiteen kenttä vielä koronaviruksen laannuttuakin.” Järjestöstä myös muistutetaan, että tapahtumien lakkaaminen vaikuttaa suoraan myös alueiden talouksiin ja epäsuorasti mm. hotelli- ja ravintola-alaan.

TAKU:n mukaan EU-maista mm. Saksassa kulttuuriministeriö on jo luvannut kriisitukea kulttuuri- ja taidealoille. “Toivomme Suomen hallituksen osoittavan tapahtuma- ja kulttuurialan ammattilaisille tukensa tässä poikkeustilanteessa. Myös lipun ostaneet kulttuurinkuluttajat voivat osoittaa arvostavansa peruuntuneen tapahtuman eteen tehtyä taiteellista ja tuotannollista työtä siten, että jättävät vaatimatta lippurahojaan takaisin.”

 

Musiikkialan toimijat käynnistävät yt-neuvotteluja epidemian vuoksi

Erilaisten konserttien ja festivaalien taustalla saattaa yleisölle näkyvien esiintyvien taiteilijoiden lisäksi työskennellä useita kymmeniä, satoja, ihmisiä. Suuretkaan kansalliset toimijat eivät ole tilanteelle immuuneja. Esimerkiksi Kansallisooppera- ja baletti ilmoitti eilen aloittavansa yt-neuvottelut näytösten peruuttamisen vuoksi.

Myös Tampere-talo kertoi aloittavansa yt-neuvottelut koko henkilöstön mahdollista lomautuksista määräajaksi. Syyksi mainitaan koronavirusepidemiasta aiheutuvat tulomenetykset.

Epidemian seuraukset aiheuttavat Tampere-talolle merkittävät tulomenetykset. Toisin kuin monet muut kulttuuri- ja tapahtumatalot, Tampere-talo tulorahoitteinen toimija, jonka liiketoiminta on lähes kaikilta osin markkinaehtoista. Noin 14,6 miljoonan euron liikevaihdosta vain seitsemän prosenttia on julkista avustusta.

“Tämä menettely on tällä hetkellä ainoa vastuullinen toimintatapa, jotta onnistumme pääsemään kriisin yli ja sen päätyttyä palauttamaan toimintamme mahdollisimman nopeasti”, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas kertoo.

Kesäfestivaaleja ollaan vielä järjestämässä ympäri Suomea, mutta niidenkin tilanne saattaa kevään kuluessa muuttua. Savonlinnan oopperajuhlien markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sonja Eiramo totesi Yleisradiolle, että pahimmassa skenaariossa koronauhka saattaisi perua myös oopperajuhlat. Tapahtuman peruuttaminen olisikin festivaalille katastrofi, sillä melkein 80 prosenttia festivaalin toiminnasta rahoitetaan lipputuloilla. Esimerkiksi viime kesänä Savonlinnan oopperajuhlilla kävi yhteensä 65 000 henkeä.

Festivaalilla ei ole vakuutusta, joka korvaisi esim. kaikki peruuntuneet esitykset. “Sellaiset vakuutukset ovat niin kalliita, ettei meidänlainen toimija pysty vakuuttamaan koko festivaalikautta”, Eiramo kertoo uutisessa.

Tuoreimmat uutiset