Suomen hallitus linjasi keskiviikkona, että kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat on syytä perua ainakin heinäkuun loppuun asti. Suomalaisten kesään päätöksellä on dramaattiset vaikutukset, sillä perinteinen kesän festivaalisesonki on nyt vain haalea muisto. Onneksi osa festivaaleista järjestää kesällä konserttistriimauksia. Rondo teki katsauksen kesän festivaalitilanteeseen.
Festivaalijärjestäjät saivat keskiviikkona odotetun hallituksen päätöksen kieltää suuret yleisötapahtumat ainakin heinäkuun loppuun saakka. Osalle järjestäjistä päätös on kuitenkin pettymys, sillä elokuulle suunnitellut tapahtumat roikkuvat edelleen löysässä hirressä.
Kesän festivaalisesonki alkaa yleensä toukokuussa, ja suurtapahtumat Suomessa sijoittuvat pääosin kesä- ja heinäkuulle. Helsingissä kuitenkin festivaalit ajoittuvat valtaosin elokuulle.
“Olisihan se ollut hyvä, jos hallitus olisi käsitellyt kesää kokonaisuutena, eihän Suomen kesä pääty heinäkuun loppuun”, Flow Festivalin toimitusjohtaja Tuomas Kallio totesi MTV Uutisille.
Niin tai näin, parin päivän sisällä Suomessa on koettu festivaaliperuutusten hyökyaalto. Jo ennen hallituksen linjausta peruutuksesta ehtivät ilmoittaa mm. Kuopio Tanssii ja Soi, Haapavesi Folk Music Festival, Musiikkia Ruovesi, Tampereen kitarafestivaali, Riihimäen kesäkonsertit, Musica Kalevi Aho, Järvenpään Puistoblues sekä Naantalin musiikkijuhlat. Alunperin kesäkuuksi suunniteltu Pori Organ puolestaan on siirtänyt konserttinsa syksyyn syys–lokakuun vaihteeseen.
Hallituksen linjauksen jälkeen kesän konserttien peruutuksista ilmoittivat samantien Pori Jazz ja Savonlinnan oopperajuhlat, ja lista perutuista festivaaleista sen kuin kasvaa päivä päivältä.
Kuhmon kamarimusiikin taustayhteisö Kuhmon Musiikkiyhdistys ry kokoontui jo keskiviikkoaamuna festivaalin ja kurssien peruutusta käsittelevään kokoukseen, ja hallituksen myöhemmin illalla tekemä päätös vahvisti yhdistyksen linjan. Tälle vuodelle suunniteltu festivaali ja sen yhteydessä pidettävät musiikkikurssit siirtyvät järjestettäväksi 11.–24. heinäkuuta 2021. Tämän vuoden teema Illuusion taide siirtyy sekin ensi vuodelle. Festivaalin tiedotteessa todetaan, ettei konserttien siirto elokuulle ole mahdollista, sillä konserttitilat ovat tuolloin vakinaisten käyttäjien hallussa. Tälle vuodelle ostetut liput voi joko vaihtaa seuraavan kesän konsertteihin tai niistä voi saada palautuksen. Kuhmon kamarimusiikki on valmistautunut järjestämään konsertteja myöhemmin syksyllä rajoitteiden poistuttua. Luvassa on siis konsertteja ainakin Kuhmossa ja pääkaupunkiseudulla.
Aino Acktén kamarifestivaali on ilmoittanut siirtävänsä kesäkuun konsertit soveltuvin osin osaksi syyssarjaa. Karjalohjalla järjestettävä Koivu ja tähti -festivaali puolestaan on pandemian vuoksi siirretty elokuulle, lauantaista 22. elokuuta torstaille 27. elokuuta.
Kymijoen Lohisoitto sen sijaan kertoi 15. huhtikuuta varautuvansa festivaalin siirtämiseen myöhäisempään ajankohtaan, mahdollisesti elokuun loppuun. Festivaalin kotisivuilla järjestäjät kertovat tekevänsä lopullisen päätöksen festivaalin järjestämisestä ja sen ajankohdasta 13. toukokuuta. Mikäli festivaali siirretään, pyritään sen sisältö pitämään suunnitellun kaltaisena. Näin ollen jo lunastetut liput olisivat käytettävissä myös myöhäisempänä ajankohtana.
Ilmajoen musiikkijuhlat siirtyvät kesäkuulle 2021. Jukka Linkolan Lapuan liikkeestä kertova Hiljaiset perivät maan -ooppera kantaesitetään 10. kesäkuuta 2021. Myös konserttiohjelmisto kokonaisuudessaan siirtyy ensi kesälle. Lunastetut lipputilaukset ja tehdyt varaukset siirtyvät automaattisesti seuraavan kesän oopperanäytöksiin ja samaan konserttiin. Varatut ja lunastetut istumapaikat pysyvät ennallaan, ainoastaan esityksen päivämäärä muuttuu. Lunastettuja lippuja ei palauteta takaisin. Halutessaan lipun voi vaihtaa toiseen näytökseen tai konserttiin tai vaihtoehtoisesti lahjakorttiin. Kesän 2021 esitys- ja konserttipäivät näet täältä.
Iitin musiikkijuhlat puolestaan kertoi keskiviikkona 22. huhtikuuta, ettei festivaalia todennäköisesti järjestetä kesällä 2020. “Musiikkijuhlayhdistyksen hallitus tekee asiasta virallisen päätöksen aluehallintoviraston annettua päätöksensä kesän kokoontumisrajoituksista”, tiedotteessa kerrotaan. Aluehallintoviraston päätöksen jälkeen festivaali ohjeistaa lippunsa jo lunastaneita. Festivaali oli suunniteltu järjestettäväksi 10.–13. kesäkuuta.
Mikkelin musiikkijuhlat ilmoitti peruvansa kaikki heinäkuulle suunnitellut konsertit, luennot, seminaarit ja oheistapahtumat. Tiedotteen mukaan festivaalilla on osattu odottaa hallituksen linjausta ja varautua sen tuomiin muutoksiin. Suunnitelmat tapahtuman siirtämisestä ovat pitkällä. “Tässä vaiheessa voimme jo kertoa, että järjestyksessään 29. musiikkijuhlat jaetaan kahteen osaan, joista ensimmäinen järjestetään lokakuussa syyslomien aikaan, ja toinen maaliskuussa 2021 heti talvilomien päättymisen jälkeen.” Tarkemmista päivämääristä heti kaikkien tapahtumien varmistumistuttua. Osa heinäkuulle suunnitelluista festivaalikonserteista tulee toteutumaan sellaisenaan. Jo ostetut liput käyvät tuleviin konsertteihin. Festivaailta otetaan mahdollisimman pian yhteyttä kaikkiin lipun ostaneisiin.
Kaakon kamarimusiikki puolestaan tiedotti perjantaina, ettei kamarimusiikki soi tänä kesänä suunnitellussa laajuudessa. Kaakon Kamarimusiikki ry:n hallitus teki päätöksen festivaalin peruuttamisesta kokouksessaan torstaina 23.huhtikuuta. Festivaalilla kuitenkin jatketaan selvitystyötä mestarikurssitoiminnan sekä striimattujen tai myöhempään syksyyn tai talveen sijoittuvan yksittäisen konsertin järjestämisestä.
Joroisten musiikkipäivät on suunniteltu pidettävän heinä–elokuun vaihteessa. Pääsiäisen aikaan festivaali kertoi suunnittelevansa festivaalin järjestämistä normaalisti. Festivaali tiedottaa tämän kesän konserttien kohtalosta maanantaina 27. huhtikuuta.
Uudessakaupungissa vuosittain soiva Crusell-viikko on ilmoittanut, ettei festivaali koronaepidemian vuoksi toteudu suunnitellussa laajuudessaan. Festivaali tiedottaa asiasta lisää lähipäivinä.
Yleisradion mukaan Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat sen sijaan aiotaan toteuttaa tänä kesänä, joskin virtuaalisessa muodossa. Festivaalin ajankohta on heinä–elokuun vaihde, tarkemmin 29.7.–2.8. Käytännössä siis luvassa on kenties konserttistriimausten sarja. Festivaalin tiedottaja Aino Hälin mukaan vielä ei kuitenkaan tiedetä, mitä konsertteja mahdollisesti striimattaisiin. Festivaalin pääteos, Joonas Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset sen sijaan on vielä vailla uutta esitysaikaa. Ooppera oli tarkoitus esittää Kokkolan kirkossa heinäkuun viimeisenä päivänä.
Lieksan Vaskiviikko tulee siirtymään vuodella eteenpäin. “Vaskiviikon hallitus kokoontuu virallisesti päättämään asiasta ensi maanantaina, mutta tilanne on se, että koko Vaskiviikko siirretään kesälle 2021”, festivaalin johtaja Anu Laakkonen kertoi torstaina 23. huhtikuuta Lieksan Lehdelle.
Pielinen soi -festivaalilla puolestaan pohditaan tarkkaan kesän konserttien järjestämistä. Festivaalin tuottaja Matti Makkonen kertoi torstaina Lieksan Lehdessä festivaalin tapahtumien olevan ripoteltu pidemmälle aikavälille. Konsertteja olisi siis mahdollista järjestää myös myöhemmin kesällä ja alkusyksystä. Festivaalin tapahtumia on perinteisesti järjestetty eri puolilla Pielistä erityisesti kesäkaudella. Festivaalin sivuilla kerrotaan, että epidemiasta johtuen seikkaperäinen kesäkauden ohjelmisto julkaistaan vasta huhti–toukokuun taitteessa. Syyskaudelle suunnitelmissa on mm. unkarilaisen Canarro-yhtyeen konsertti. Kannattaa siis seurata festivaalin kotisivuja konserttien kohtalosta.
Perinteisesti heinäkuun alkuun sijoittuva Viitasaaren Musiikin aika -nykymusiikkifestivaali ja siihen liittyvät kesäkurssit peruuntuvat tältä kesältä. Festivaali on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1982 saakka ja tuleva kesä onkin ensimmäinen kerta, kun festivaalia ei voida järjestää. Festivaalin järjestäjät neuvottelet parhaillaan tälle vuodelle suunniteltujen kurssien siirtämisestä ensi vuodelle. Monet tälle kesälle sovituista vierailuista siirtyvät tulevien vuosien festivaaleille. Musiikin aika järjestetään Viitasaarella alustavan suunnitelman mukaan seuraavan kerran 6.–12. heinäkuuta 2021.
Kaustisen kansanmusiikkijuhlat jäävät nekin tänä vuonna järjestämättä koronaviruspandemian takia vuoksi. Festivaalin ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kehottaa kuitenkin ottamaan osaa festivaalin sosiaalisen median toimintaan. Festivaali alkaa järjestää parittomien viikkojen lauantaisin virtuaalista Puskasoittoa. Ensimmäinen suuri yhteisoitto oli pääsiäisenä, ja tänä lauantaina livelähetys kuvataan kello 14 Kymenlaaksossa, joka on festivaalin maakuntateema vuonna 2021. Soittoon voi liittyä suoran lähetyksen aikana tai lähetyksen jälkeen, sillä tallenne säilyy Facebookin My Kaustinen -ryhmässä. “Lisäksi kaikki voivat jakaa siellä milloin vain festivaalimuistoja tarinoina, kuvina ja videoina”, Hakamäki kertoo. Vuoden 2020 festivaalille ostetut liput käyvät sellaisenaan vuoden 2021 festivaalille. Lipun voi myös palauttaa, jolloin rahat saa takaisin lipunmyyntivälittäjien palvelu- ja käsittelymaksua lukuun ottamatta. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään seuraavan kerran 12.–18. heinäkuuta 2021.
Perinteisesti heinäkuun viimeisellä viikolla Tuusulanjärvellä järjestettävän Meidän Festivaalin ohjelmistonjulkistus viivästyy, sillä järjestäjät valmistelevat varasuunnitelmia tapahtumien sopeuttamiseksi koronatilanteeseen. Suunniteltuna on jo mm. uusi konserttipaikka virtuaalitodellisuudessa. Tiedotteen mukaan festivaalin paristakymmenestä tapahtumasta vain yhden maksimikapasiteetti ylittää 500 henkeä ja on siten yksiselitteisesti hallituksen antamien rajoitustoimenpiteiden piirissä. “Yleisön, taiteilijoiden, henkilökunnan ja sidosryhmien terveyden ja turvallisuuden takaaminen on kuitenkin myös yleisömäärältään pienempien festivaalin tapahtumien järjestelyille ja toteutumiselle ehdoton edellytys”, tiedotteessa sanotaan. Toiminnanjohtaja Petra Piiroisen mukaan Meidän Festivaali on siitä onnekkaassa asemassa, että se pystyy monin eri tavoin sopeuttamaan ohjelmaansa vastaamaan tämänhetkistä tilannetta. ”Tulevat viikot näyttävät, mitkä ideat ja ajatukset ovat toteuttamiskelpoista ja tilanteen puitteissa mahdollisia”, Piiroinen toteaa tiedotteessa.
Yleisradion mukaan Suomen vanhin, yhtäjaksoisesti jatkunut kulttuurifestivaali Jyväskylän Kesä aiotaan järjestää tänä kesänä, tosin uudessa muodossa. Festivaalin toiminnanjohtajan Kyösti Ylikuljun mukaan osa kesän tapahtumista toteutetaan suunniteltuna ajankohtana heinäkuussa erilaisia etätoteutuksia hyödyntäen. Osa tapahtumista puolestaan siirtynee syksyyn ja alkutalveen. Sisältöön tulee joka tapauksessa muutoksia, sillä uudet ajankohdat ja esiintymistavat eivät kaikille esiintyjille välttämättä sovi. Lippuja ostaneiden on mahdollista saada peruuntuneista tapahtumista lippurahat takaisin. Festivaalin muodonmuutoksista kerrotaan tarkemmin vappuun mennessä.
Korsholman musiikkijuhlat ilmoitti perjantaina järjestävänsä festivaalin myös tänä vuonna. Koska festivaalin vuoden 2020 ohjelma ja konserttikartta olleet valmiina jo pitkään, suunnittelee festivaalijohto konserttien lähettämistä suoratoistona eri kanavien kautta. Mikäli suositukset ja määräykset sallivat, festivaalin konsertteja järjestetään elokuun alusta myös elävänä yleisön edessä. Festivaalin avaa siis virtuaalisesti Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri 29. heinäkuuta. Uusi kokonaisohjelma julkaistaan festivaalin kotisivulla toukokuun aikana.
Hallituksen linjaus kesätapahtumista vaikuttaa myös Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaan. Sarjan suurimmat tapahtumat Baltic Jazz Taalintehtaalla ja Turku Sea Jazz Turussa siirtyvät kesälle 2021. Pienempien Korpo Sea Jazzin ja Åland Sea Jazzin tilanteesta järjestävät kertovat tiedottavansa myöhemmin. Baltic Jazzin ja Turku Sea Jazzin tälle kesälle suunnitelluista konserteista mahdollisimman moni pyritään toteuttamaan ensi vuonna. Kesän konserttiliput näiden tapahtumien osalta käyvät vastaaviin ensi vuoden tapahtumiin. Mikäli lippuja ei halua ensi vuonna käyttää, on lippujen palauttaminen Tiketin kautta mahdollista elokuun loppuun saakka. Vuoden 2021 Baltic Jazz järjestetään 9.–11. heinäkuuta ja Turku Sea Jazz 30.–31. heinäkuuta. Vaikka festivaaleja joudutaankin nyt perumaan, festivaalisarja ei lepää laakereilla. “Toukokuussa Archipelago Sea Jazz osallistuu mm. digitaalisesti järjestettävään Pax Navis -tapahtumaan.”
Luosto soi -festivaalille vallitseva koronapandemia osui varsin ikävään aikaan. Heinä–elokuun vaihteeseen Sodankylään suunniteltu festivaali oli tarkoitus järjestää tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Nyt festivaalia järjestävä Kuusikko soi ry selvittää parhaillaan hallituksen linjauksen mahdollisia vaikutuksia tämän kesän festivaalin järjestämiseen. Yhdistyksen hallitus kokoontuu viikonlopun aikana pohtimaan festivaalin tilannetta.
Hauhon musiikkijuhlat ilmoitti perjantaina, ettei festivaalia voida järjestää heinäkuussa suunnitellussa muodossa ja laajuudessa. Tiedotteessa kuitenkin kerrotaan, että koko tapahtuman peruuttaminen tuntuisi pahalta, joten festivaalilla etsitään keinoja toteuttaa se jollakin tavalla myös tänä kesänä. Siksi myös yleisöltä pyydetään toiveita ja ideoita. “Olemme tässä uudessa tilanteessa lähtötelineissä ja toteuttaminen vaatii ymmärrettävästi vielä paljon työtä.” Mikäli järjestävä taho keksii keinot toteuttaa festivaali, soi se alkuperäisenä ajankohtana 1.–4. heinäkuuta. Hauhon musiikkijuhlat tulee tiedottamaan uusista suunnitelmistaan sosiaalisen median kanavissaan.
Pori Jazzin ja Savonlinnan oopperajuhlien tapaan myös Seinäjoen Tangomarkkinat ilmoitti peruvansa tämän vuoden festivaalin. Samalla keskeytettiin festivaaliin liittyvät oheistapahtumat, kuten laulukilpailu sekä tangojen sävellys- ja sanoituskilpailu. Festivaali järjestetään seuraavan kerran vuoden 2021 heinäkuussa. Kilpailut puolestaan avataan uudelleen vielä tänä syksynä. Tämän vuoden tapahtumaan ostetut liput, passit ja leirintämajoituspaikat siirtyvät automaattisesti vuoden 2021 tapahtumaan.
Elokuulle suunnitelluista tapahtumista esimerkiksi Helsingin juhlaviikkoja järjestävä Helsingin tapahtumasäätiö on kertonut ilmoittavan juhlaviikkojen tämän vuoden kohtalosta toukokuussa. Elokuun alkuun suunniteltua Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaalia järjestävä Haminan kaupunki puolestaan päättää festivaalin peruutuksesta 29. huhtikuuta mennessä. Tattoo-toimikunnan puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kuitenkin kertoi Kymen Sanomille pitävänsä varsin todennäköisenä tattoon siirtymistä ensi vuoteen.
EDIT 24.4.2020 klo 15.50 – Lisätty Korsholman musiikkijuhlien päätös kesän festivaalin kohtalosta sekä muokattu ingressiä niin, että siitä käy ilmi ettei kaikkia festivaaleja ole täysin peruttu.
EDIT 25.4.2020 klo 9.45 – Lisätty tieto Hauhon musiikkijuhlien tämän kesän tilanteesta.