perjantai marraskuu 22. 2024

Koronapandemiasta huolimatta voit nauttia musiikista virtuaalisesti – Rondo kokosi vinkkejä verkkokonserteista

Olari Eltsin johtaman Tampere Filharmonian konsertti perjantailta 13.3. on edelleen kuunneltavissa verkossa. Kuvassa orkesteria johtaa sen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. © Kaapo Kamu

Koronaviruspandemian seurauksena niin orkesterit, konsertti- ja oopperatalot, festivaalit kuin muutkin musiikkialan toimijat ovat peruuttaneet tapahtumiaan Suomessa ja ulkomailla. Muusikot yrittävät sopeutua hankalaan tilanteeseen ja monia konsertteja esitetäänkin suorana netissä. Rondo keräsi listan klassisen musiikin konserteista, joita voit katsoa kotisohvaltasi.

Töölönlahdella sijaitseva Oopperatalo on suljettu 14.4. saakka, mutta oopperasta tai baletista ei suinkaan tarvitse luopua. Kansallisoopperalla- ja baletilla on nimittäin Stage24-virtuaalinäyttämö, jonne lisätään tulevien viikkojen aikana runsaasti viime vuosien suosikkeja katsottavaksesi. Nyt sivuilla on katsottavissa esim. tuore tallenne Don Giovannista, koko perheen baletti Peppi Pitkätossu sekä suursuosikki Aida, joka on katsottavissa 12.4. saakka.

Sinfonia Lahti, jonka muusikoista suurin osa on tällä hetkellä karanteenissa koronavirusaltistuksen vuoksi, on jo pitkään tallentanut ja julkaissut konserttejaan ClassicLive-sivuston kautta. Sivustolla pääset kuuntelemaan ilmaiseksi myös mm. viime syksyn Sibelius-festivaalilla kuullun Kuninkaallisen Tukholman filharmonisen orkesterin konsertin.

Helsingin kaupunginorkesterilla puolestaan on oma HKO Screeninsä, jossa on kuunneltavissa useita konsertteja parin vuoden takaa aivan tämän kevätkauden konsertteihin.

Yleisradiolla paljon tarjontaa klassisen musiikin saralla

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) ja Yleisradion klassisen musiikin tarjonta yleisestikin on tietenkin aivan oma lukunsa. Yle Areenasta voit katsella paitsi RSO:n konsertteja kuunnella myös suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja muualta maailmalta Konsertteja-sarjassa. Kuunneltavissa on niin uutta kuin vanhaa klassista musiikkia orkesterimusiikista resitaaleihin, kilpailujen finaaleja sekä mm. kaikki RSO:n konsertit. Lisäksi Yle tarjoaa monia klassista musiikkia käsitteleviä puheohjelmia.

Muista kotimaisista orkestereista esim. Tampere Filharmonian konsertti perjantailta 13.3. on edelleen kuunneltavissa YouTubessa. Kevään aikana orkesterilta saattaa olla tulossa myös muita verkkolähetyksiä.

Turun filharmonisen orkesterin kotisivuilla puolestaan on katsottavissa tällä hetkellä neljä tämän kevään konserttia. Tallenteilla soi mm. Ludwig van Beethovenin ja Anton Brucknerin musiikki.

Lisäksi viime keskiviikkona oululainen Uuden musiikin Lokakuu -nykymusiikkijuhlat julkaisi Jyrki Linjaman Kolme kirjettä Laestadiukselle -oopperan videotallenteen Internetissä. Baritoni Esa Ruuttusen ja mezzosopraano Laura Mäkitalon sekä Soli Deo Gloria -kamariorkesterin tulkinta oopperasta on katsottavissa 11.9.2020 saakka Uuden musiikin Lokakuun YouTube-kanavalla.

Tallenteita vanhoista konserteista ja suoria lähetyksiä tarjolla ympäri maailman

Myös maailmalla monet valtionoopperat ja sinfoniaorkesterit tarjoavat nettisivuillaan esityksiään katsottavaksi, usein jopa ilmaiseksi. Joukkoon mahtuu niin tallenteita oopperoiden vanhoista esityksistä kuin livekonserteistakin.

Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Budapestin festivaaliorkesteri, joka soittaa Quarantine soirée (Karanteeni-ilta) -kamarimusiikkikonsertteja tänään tiistaina, keskiviikkona ja torstaina alkuillasta.

Lisäksi kannattaa ehdottomasti katsastaa Pariisin filharmonian sivut, sillä siellä on tarjolla useita laadukkaita konsertteja.

Virtuaalinen Mozart-festivaali käynnissä maaliskuun loppuun saakka

Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelman rahoittamalla OperaVision-sivustolla puolestaan esitetään sekä tallenteita että suoria lähetyksiä useista eurooppalaisista oopperataloista, Suomen kansallisooppera mukaan luettuna. Tällä hetkellä sivustolla on käynnissä virtuaalinen Mozart-festivaali, joka kestää maaliskuun loppuun asti. Näytöksiä on jäljellä vielä neljä: 20.3. (Ryöstö Seralijsta), 24.3. (Lucio Silla), 27.3. (Figaron häät) ja 31.3. (Il sogno di Scipione).

Yhdysvalloissa taasen New Yorkin Metropolitan-ooppera julkaisee sivuillaan päivittäin taltiointeja vanhoista esityksistä. Tänään luvassa on La Bohème -esitys vuodelta 2008 ja keskiviikkona Giuseppe Verdin Il Trovatore vuodelta 2015.

Chris Howlett ja Adele Schonhardt ovat puolestaan laittaneet pystyyn Melbournen digitaalisen konserttisalin, jossa lähiviikkoina järjestetään useita konsertteja ja festivaaleja. Nämä striimaukset eivät kuitenkaan ole ilmaisia, vaan niihin myydään lippuja kuten perinteisestikin järjestettyihin konsertteihin.

Katso myös nämä listat verkkokonserteista

Kun matkailu ei vaadi enää fyysistä siirtymistä kotisohvalta muualle, konserttien määrä on siis suunnaton. Tässä listattujen vinkkien lisäksi kannattaakin seurata muutamia ulkomaisia lehtiä, jotka päivittävät verkkokonserttitarjontaa sitä mukaa, kun konsertteja järjestetään.

Bachtrackin Mark Pullinger mainitsee kokoamassaan listassa mm. Berliinin filharmonikkojen digitaalisen konserttisalin, Medici TV:n sekä Bachtrackin oman striimausosion.

Omat listansa on myös mm. brittiläisellä Gramophone-lehdellä ja ClassicFM:llä.

Tuoreimmat uutiset