tiistai toukokuu 14. 2024

Suomi siirtyi poikkeusoloihin koronaviruspandemian seurauksena – hallituksen päätöksillä vaikutuksia myös musiikkielämään

Hallitus päätti sulkea mm. teatterit, kulttuuritalot ja Kansallioopperan ainakin huhtikuun 13. päivään saakka. Kuvassa Töölönlahdella sijaitseva Oopperatalo. © Voitto Niemelä

Hallitus totesi maanantaina Suomen olevan poikkeustilassa koronaviruspandemian vuoksi ja julkisti pitkän lista toimia, joilla koronavirustartuntoja pyritään torjumaan. Osa toimista vaikuttaa tavalla tai toisella myös suomalaiseen musiikkielämään.

Päätökset ja suositukset saatetaan voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Tätä varten hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle huomenna tiistaina 17. maaliskuuta. Linjaukset ovat näillä näkymin voimassa huhtikuun 13. päivään saakka.

Kaikki oppilaitokset peruskouluista yliopistotasolle asti sulkevat tilansa ja keskeyttävät lähiopetuksen. Päätös koskettaa myös mm. musiikkioppilaitoksia, konservatorioiden ammatillista toista astetta, ammattikorkeakoulujen musiikkialan koulutusta sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaa.

Tästä eteenpäin oppilaitokset järjestävät opetuksensa siis muulla tavoin, esim. etäopiskeluna erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja ratkaisuja hyödyntäen.

Myös esimerkiksi teatterit, kulttuuritalot ja Kansalliooppera suljetaan. Lisäksi yli kymmenen henkilön julkiset kokoontumiset kielletään ja tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään. Myös maamme rajojen sulkemisen valmistelu aloitetaan ja matkustajaliikenne keskeytetään niin pian kuin suinkin on mahdollista. Päätökset lamauttavat siis täysin kulttuurikentän.

“Suojatoimet ovat välttämättömiä, mutta kurittavat erityisellä tavalla taidealan freelancereita”

Hallituksen päättämien rajoitusten vuoksi esim. moni kuoro on päättänyt keskeyttää toistaiseksi toimintansa. “Monet kuoronjohtajat toimivat freelancereina, jolloin palkanmaksun keskeytyksellä on vakavia seurauksia kuoronjohtajien toimeentulolle”, Suomen kuoronjohtajayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Elisa Huovinen kirjoittaa yhdistyksen kannanotossa.

“Suojatoimet ovat välttämättömiä, mutta kurittavat erityisellä tavalla taidealan freelancereita, joiden tulot ovat riippuvaisia keikoista” toteaa puolestaan Suomen vanhan musiikin liiton puheenjohtaja Matias Häkkinen kirjoituksessaan liiton sivuilla.

Taideneuvosto vaatii nopeita toimia kulttuurialan ahdingon lievittämiseksi

Koska pandemia vaikuttaa hyvin murskaavalla tavalla taidekenttään, vaatii taideneuvosto tänään julkaistussa kannanotossaan valtiolta ja kulttuuria tukevalta säätiökentältä nopeita ja poikkeuksellisia toimenpiteitä kulttuuri- ja taidealojen välittömän ahdingon lievittämiseksi.

Neuvosto ehdottaakin haettavaksi 1–3 kuukauden työskentelytukia sekä yleishyödyllisten lahjoitusten verovähennysoikeuden laajentamista yritysten lisäksi myös yksilöille. “Tarkkaan mietittynä ja huolellisesti toteutettuna tämä niin sanottu sivistysvähennys palvelisi taiteen ja kulttuurin kenttää ja toisi alalle kipeästi kaivattua uutta rahoitusta”, kannanotossa todetaan.

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry esitti viime viikolla, että kulttuurinkuluttajat tukisivat kulttuurialaa olemalla vaatimatta lipunhintaa takaisin perutuista tapahtumista. Myös taideneuvosto vetoaa yleisöön kannanotossaan

“Tilaisuuksien peruuntuminen on kulttuurialan yrityksille ja tapahtumille pahimmillaan koko olemassaoloa uhkaava isku. Kulut pysyvät, mutta tuotot jäävät saamatta. Jos siihen on mahdollisuus, on kaunis ja arvokas teko jättää pyytämättä rahoja takaisin peruuntuneesta tilaisuudesta.”

“Julkisessa keskustelussa törmää edelleen toisinaan näkemyksiin taiteilijoista yksinäistä ja pohjimmiltaan hyödytöntä työtä tekevinä yhteiskunnan elätteinä. Tämä kriisi on jo muutamassa päivässä osoittanut käsityksen täydellisen vääräksi”, taideneuvoston kannanotossa todetaan.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala kuitenkin yhdistyy haastavassa tilanteessa

Kentällä toimivat ovat myös tarttuneet tuumasta toimeen. Tänään nimittäin julkistettiin uusi Keikalla.fi-livestream-palvelu. Sivusto on syntynyt Muusikkojen liiton, Lippu.fi:n ja Rockwayn yhteistyönä. Tarkoituksena on helpottaa niin kulttuuri- ja tapahtuma-alan esiintyjien kuin järjestäjienkin tulonmenetyksiä. Palvelun ensimmäisiin varmistuneisiin esiintyjiin kuuluu mm. pianisti Iiro Rantala.

Lippu.fi markkinoi ja myy liput sivuston tapahtumiin ja Rockway järjestää teknisen tuotannon. Muusikkojen liitto puolestaan edustaa taiteilijoita ja on mukana kehittämässä kaikille sidosryhmille kestäviä yhteistyömalleja. Teknisen tuotannon yhteistyökumppaneita ovat NEP Finland ja Streamteam. Esiintyjälista päivittyy kuluvan viikon aikana.

Tuoreimmat uutiset