torstai joulukuu 12. 2024

Mirva Helske Mikkelin musiikkijuhlien festivaalijohtajaksi

Mirva Helske kuvaa itseään ”musiikin yleispuuhanaiseksi”. Hän aloittaa Mikkelin musiikkijuhlien festivaalijohtajana vuoden alussa. @Ville Hautakangas

Mikkelin musiikkijuhlat on nimittänyt taiteiden maisteri Mirva Helskeen musiikkijuhlien festivaalijohtajaksi. Hän aloittaa työsuhteensa tammikuun alussa. Hän seuraa tehtävässä Mikko Leppästä

Helskeen valinnassa painoi hänen vahva kokemuksensa musiikkitapahtumien järjestämisestä eri rooleissa. Hän on toiminut Mäntän musiikkijuhlien tuottajana, Mikkelin musiikkiopiston tapahtumakoordinaattorina sekä Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja oopperayhdistyksen päätuottajana Oskar Merikannon Elinan surma -oopperassa. 

Helske on myös säestäjä ja pianopedagogi Mikkelin musiikkiopistossa ja konsertoi itse pianistina erityisesti laulumusiikin parissa. Hän on valmistunut Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta pääaineinaan laulusäestys, solistinen piano sekä instrumenttipedagogiikka.

”Hämmästyin ensin hallituksen puheenjohtajan lähestyessä minua ehdotuksella festivaalijohtajan tehtävästä, olenhan pohjakoulutukseltani pianisti. Hetken pohdittuani näin kuitenkin myös ne mahdollisuudet, joita minulla paikallisena musiikin yleispuuhanaisena on”, Helske kertoo.

”Olen 2017 Mikkeliin muutettuani sotkeutunut täällä monenlaisiin musiikkihankkeisiin opettamisesta ja säestämisestä orkesterissa soittoon ja järjestelytöihin. Mikkelin Musiikkijuhlien toimintaa olen seurannut hallituksesta käsin vuodesta 2020. Olen huomannut, miten tärkeää jokaisen kulttuurin tekijän työ on pienelle paikkakunnalle.”

Mikkelin musiikkijuhlien taiteelliseen johtajan, kapellimestari Erkki Lasonpalon kanssa Helske teki yhteistyötä jo Elinan surma -oopperassa, ja hän odottaa innolla päästä tekemään suurta kansainvälistä festivaalia yhdessä Lasonpalon kanssa.

”Erkin visioissa musiikkijuhlien sisältö jakaantuu tavallaan kolmeen osaan. On Philharmonia Orchestran ja Santtu Matias Rouvalin residenssin tuoma kansainvälinen huipputaso, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maata. Sitten on nuoriin muusikoihin satsaaminen, joka on näkynyt yhteistyössä Sinfoniaorkesteri Vivon kanssa sekä muissa kiinnityksissä. Ja vielä on paikallinen ulottuvuus: haluamme näyttää, miten hienoja asioita Mikkelissä ja lähialueillakin musiikin saralla on – orkestereita myöten.”

Miten Helske kokee tavallisten mikkeliläisten suhtautumisen musiikkijuhliinsa? Otetaanko se omaksi, vai koetaanko se vain tuontitavaraksi – ensin Pietarista ja nyt Lontoosta?

”No, olen tässä tietenkin vähän puolueellinen, mutta kyllä mielestäni suhtautuminen on positiivista. Festivaali on jalkautunut myös eri puolille kaupunkia matalan kynnyksen tapahtumin, ja tätä on tarkoitus jatkaa. Sitä kautta olemme saaneet suurimman osan yleisöstä. Paikalliset esiintyjätkin edesauttavat sitä, että tapahtuma koetaan omaksi.” 

Philharmonia Orchestran konserttien rahoitus on turvattu Jane ja Aatos Erkon säätiön avustuksella ja muista lähteistä saadulla rahoituksella vuoteen 2026 asti. Jatkoakin mietitään koko ajan. Helske näkee, että paikallinen yrityselämä on suhtautunut hyvin yhteistyöhön musiikkijuhlien kanssa. ”Käymme keskusteluja tosi hyvässä hengessä.” 

 

Tuoreimmat uutiset