TUOREIMMAT UUTISET Musica nova Helsinki alkaa: luvassa uuden sukupolven tulkintoja ja transatlanttisia dialogeja

Musica nova Helsinki alkaa: luvassa uuden sukupolven tulkintoja ja transatlanttisia dialogeja

Pierre Boulez’n perustama Ensemble Intercontemporain vierailee Musica nova Helsingissä 9.2. © Luc Hossepied

Joka toinen vuosi järjestettävä nykymusiikin festivaali Musica nova Helsinki käynnistyy huomenna 1.2. ja kestää aina helmikuun 10. päivään saakka. Kapellimestari André de Ridderin taiteellisessa johdossa suunniteltu festivaali sisältää niin sinfoniaorkesterien konsertteja, kamarimusiikkia kuin kansainvälisiä vierailijayhtyeitä ja -artisteja. Pääosassa on kuitenkin ennen kaikkea vuosikymmenemme musiikki, höystettynä 1900-luvun loppupuolen ”nykyklassikkojen” uusilla tulkinnoilla ja versioinneilla. Tämän vuoden pääteema ovat eurooppalais-atlanttiset dialogit säveltäjien, taiteilijoiden ja vaikuttimien välillä sekä uusien sukupolvien tulkinnat yhä relevanteista 1900-luvun teoksista. Rondo arvioi suuren osan festivaalin konserteista.

Festivaali käynnistyy Helsingin kaupunginorkesterin konsertilla perjantaina 1.2., jossa kuullaan Anna Þorvaldsdóttirin, Louis Andriessenin ja Jay Schwartzin teosten lisäksi Bryce Dessnerin konsertto kahdelle pianolle Labèquen pianistisisarusten soittamana. Ilta jatkuu Musiikkitalon päälämpiössä tribuuttikonsertilla ambientin ja elektronisen musiikin edesmenneelle vaikuttajalle Mika Vainiolle, joka tunnetaan etenkin yhtyeestä Pan Sonic. Lauantaina 2.2. Helsingin kamarikuoro esittää Ritarihuoneella David Langin the little match girl passionin, irlantilainen Crash Ensemble aloittaa kolmen konsertin vierailunsa ja ilta päättyy defunensemblen Ko(o)dit-konserttiin G Livelabissa. Sunnuntaina 3.2. Pekka Kuusiston, Nadia Sirotan ja Markus Hohdin trio konsertoi Balderin salissa, Uusinta Ensemble Kaapelitehtaalla ja Crash Ensemble Musiikkitalolla.

Maanantaina 4.2. Crash Ensemblen visuaalinen CrashLands laskeutuu Bio Rexiin, Polyteknikkojen Kuoro ja saksofonikvartetti Aava esiintyvät Temppeliaukion kirkossa, ja UMO Jazz Orchestra soittaa Frank Zappan musiikkia. Tiistaina kuullaan Olli Virtaperkon gambateoskokoelma Arctic viol book, Suomalaisen barokkiorkesterin esittämiä nykyteoksia ja virolaisen Ensemble U:n virtuaalitodellisuutta hyödyntävä monimediaesitys Look around you, look inside yourself. Keskiviikkona osana ohjelmaa on sähkökitarakvartetti G Livelabissa klo 21.

Keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina nähdään ja kuullaan Kansallisoopperalla Violences, jossa yhdistyy Hans Werner Henzen musiikki ja Juha T. Koskisen teatteriteos. Huilisti Lina Andonovskan audiovisuaalinen konsertti kuullaan torstaina 7.2., samoin Tapiola Sinfoniettan konsertti, jonka ohjelmasta löytyy Bryce Dessnerin ja Morton Feldmanin teokset sekä kantaesitys Antti Auviselta. Perjantaina Musiikkitalossa kuullaan Kuule, minä sävellän! –projektin 6–9-luokkalaisten lasten teoksia sekä RSO:n esittämänä Daniel Bjárnasonin viulukonsertto, solistinaan Pekka Kuusisto, ja Tyondai Braxtonin TELEKINESIS.

Eräs suurimpia tärppejä on Juhani Nuorvalan Andy Warhol -aiheinen ooppera FLASH FLASH, joka on odottanut esittämistä jo toistakymmentä vuotta, ja saa lopulta ensi-iltansa lauantaina 9.2.: rooleissa ovat Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen, Martti Anttila, Sampo Haapaniemi ja David Hackston sekä mestaristeppaaja Ari Kauppila. Festivaalin arvovieraaksi saapuu samana päivänä myös kenties maailman arvostetuin nykymusiikkiyhtye, pariisilainen Ensemble Intercontemporain; lisäksi NYKY Ensemble esittää Pierre Boulez’ia ja John Cagea, ja loppuillasta teknoklubi Ääniwallissa kuullaan elektronisen musiikin artistien versioita Steve Reichin ja Terry Rileyn minimalistiklassikoista. Festivaali päättyy 10.2. kotimaisten Zagros Ensemblen ja Avanti!-orkesterin konsertteihin.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version