keskiviikko lokakuu 30. 2024

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteissävellys voitti Teosto-palkinnon

Teosto-palkittujen Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen unelmana on vedestä, maasta, tulesta ja ilmasta ammentava neliosainen teossarja. ©: Teosto / Jukka Mantere

Oululais-haapajärvinen säveltäjäkaksikko Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen on palkittu Teosto-palkinnolla teoksellaan Water. Muita tänä vuonna palkittuja olivat Mikko Sarvanne sävellyksillään Mikko Sarvanne Gardenin levyllä Heräämisen valkea myrsky sekä Helmi Kajasteen ja työryhmän teokset Draama-Helmin levyllä Draama-Helmi kuistilla.

 

Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto jaettiin nyt 18. kerran. ”Rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia” sävelteoksia huomioivan palkinnon kokonaissumma 40 000 euroa jaetaan tasan voittajateosten kesken.

Kymmenen vuotta yhdessä nykymusiikkia säveltäneet Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen loivat 20-minuuttisen Water-teoksen sinfoniaorkesterille Tampere Filharmonian tilauksesta. Tampere filharmonia johtajanaan Rebecca Tong kantaesitti teoksen Tampere Biennalessa huhtikuussa 2022.

Waterissa soi symboliikan lisäksi oikea, aito vesi. Sävellyksessä käytetään perinteisten orkesterisoitinten lisäksi ”hybridisoittimia”, jotka on toteutettu yhdistämällä luonto (= vesi) ja teknologia toisiinsa, esimerkiksi vesitipan tiputus pipetillä mikitettyyn desimittaan. Näitä hybridisoittimia soittavat lyömäsoittaja sekä musiikkiteknologi yhdessä. Waterissa käytetään myös veteen upotettavia instrumentteja, joita ovat chimes, triangeli ja kellopelilaatat.

”Mukana on lisäksi jääkalikka, jonka sisälle on jäädytetty hydrofoni eli vedenalainen mikrofoni. Jääkalikkaa sekä raavitaan että soitetaan rytmikkäästi iskemällä sen pintaan, jolloin siitä tulee lyömäsoitin”, Tapio Lappalainen kertoo tiedotteessa.  

Sanna Ahvenjärven mukaan säveltäjäpariskunta halusi Waterissakuvata veden tärkeyttä ja kauneutta, mutta samalla sen vastakohtaa, kauheutta.

”Teos lähtee liikkeelle kuivuudesta. Sitten tulee sade, joka muuttuu puroksi. Purosta mennään pienen vesiputouksen kautta järveen. Järvi muuttuu jäätiköksi, jäätikkö liukuu suuren vesiputouksen kautta mereen, jossa on koralleja. Lopuksi nousee tsunami”, Ahvenjärvi jatkaa tiedotteessa.

Säveltäjät paljastavat, että Water-teokselle on myös luvassa jatkumoa. Heillä on ”5-15 seuraavan vuoden tai jopa loppuelämän” yhteisenä elämäntyöhaaveena säveltää veden lisäksi teokset myös muista klassisista elementeistä, maasta, tulesta ja ilmasta.

Viime vuonna Teosto-palkitun säveltäjä Cecilia Damströmin johtama palkintoraati totesi Water-teoksesta seuraavaa: “Water on ehjä ja visuaalinen nykymusiikkiteos, jossa vesi liikkuu eri olomuodoissaan pyörteineen ja aaltoineen. Vaikka vesi on taidemusiikin säveltäjien klassikkoaihe, on Waterin säveltekstuuri omaperäistä ja mielikuvituksellista. Efektit, kuten veteen upotetut instrumentit ja mikrofonit, palvelevat luontevasti perinteisemmille orkesterisoittimille sävellettyä musiikkia. Teos tuo taiteen keinoin yleisölle esiin ajankohtaisen aiheen ympäristömme tilasta”.

Teosto-palkinnon ehdokkaat ja voittajat valittiin vuoden 2022 aikana julkaistujen tai kantaesitettyjen kotimaisten sävelteosten joukosta. Voittajat valitsi viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat vuoden 2022 Teosto-palkintovoittajat Cecilia Damström, Linda Fredriksson ja Yona sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet, Ylen musiikkiohjelmien päällikkö Miikka Maunula ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi

Ehdokkaina voittajien lisäksi olivat myös Petra Poutasen sävellykset, sanoitukset ja sovitukset sekä Joonas Outakosken sovitukset Pelkkä Poutasen levyllä Pyhä veri vuotaa, Nino Ensio Mofun ja työryhmän teokset NCO:n levyllä Addikti sekä Heinz-Juhani Hofmannin sävellys ja libretto teoksessa Aukio – ooppera kansannoususta.

Tuoreimmat uutiset