TUOREIMMAT UUTISET Soitinkeksijän maailmaa Sibelius-museossa

Soitinkeksijän maailmaa Sibelius-museossa

Juhani Pohjanmies keksimänsä pianokanteleen ääressä.

Suomen tuotteliain soitinkeksijä Juhani Pohjanmies (1893–1959) oli muusikko, urkuri, urkusuunnittelija, säveltäjä, kuoronjohtaja, musiikkikauppias, musiikinopettaja, konserttiarvostelija, taidemaalari, kirjailija ja filosofi. Hän keksi ja rakensi noin 30 uutta soitinta ja näistä noin 50 erilaista mallia. Turun Sibelius-museon uusi näyttely valottaa Pohjanmiehen työtä.

Pohjanmies oli yksi ensimmäisistä suomalaisista, jotka kokeilivat sähkön yhdistämistä soittimiin. Lisäksi hän kehitteli monenlaisia yksinkertaisia koulusoittimia. Tunnetuin Pohjanmiehen sävellyksistä lienee Unto Koskelan runoon sävelletty Kuubalainen serenadi. Myös tunnetut joululaulut Talvi-iltana ja Tule rakkaus ihmisrintaan ovat hänen kynästään.

Suuri osa Pohjanmiehen keksimistä soittimista kuuluu nykyään Sibelius-museon kokoelmiin. Näyttelyssä pääsee myös kokeilemaan niistä muutamia – esimerkiksi pianokanteletta, jossa Pohjanmies yhdisti kanteleen kielet pianon koskettimiin. Pohjanmiehen kirjallisessa tuotannossa on teosofian sävyttämään henkistä maailmaa. Sibelius-museo huomioi näyttelyteemansa myös syksyn ja kevään konserteissaan.

Urkuja, kanteleita ja vähän scifiä – J. Pohjanmies Sibelius-museossa 9.10.2024–1.6.2025

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version