TUOREIMMAT UUTISET Taiteidentutkimuksen alat huolissaan asemastaan yliopistoissa

Taiteidentutkimuksen alat huolissaan asemastaan yliopistoissa

Kuva: Shutterstock

Taiteidentutkimuksen seurojen neuvottelukunta on julkaissut huolensa humanististen tieteiden ja erityisesti taiteiden tutkimuksen heikentyneestä asemasta Suomen yliopistoissa, ja vaatii, että taiteiden tutkimuksen eri alojen koulutus ja tutkimus on turvattava. Neuvottelukunta edustaa yhdeksää taiteen tutkimuksen seuraa, joukossa mm. Suomen etnomusikologinen seura ja Suomen musiikkitieteellinen seura.

”Tällä hetkellä kokonaisia tutkimusaloja ollaan hävittämässä, koulutusohjelmia on jo ajettu alas ja opetusvirkoja jätetty täyttämättä. On selvää, että tällaisten toimenpiteiden seurauksena alaamme uhkaa laajamittainen näivettyminen. Leikkauksia on kohdistettu erittäin voimakkaasti taiteiden ja kulttuurien tutkimukseen”, kannanotto kertoo, ottaen esimerkeiksi Tampereen ja Helsingin yliopistojen tilanteet.

Kannanotto muistuttaa taiteiden tutkimuksen olevan kansainvälinen tieteellinen ala, ja näkee sen kaventamisen nakertavan suomalaista osaamis- ja rekrytointipohjaa. Kansainvälisesti vertailtuna Suomessa tehty taiteiden tutkimus on korkeatasoista. ”Esimerkiksi suuri osuus taidelaitosten henkilökunnasta on tiedeyliopistoista valmistuneita taiteen asiantuntijoita. Ilman heitä taide- ja kulttuurilaitoksilla, julkisella sektorilla ja taiteilijoilla ei olisi ammattitaitoista toimittamista, viestintää, taidekritiikkiä, tuottamista, kuratointia, rahoitusasiantuntemusta, tapahtumasuunnittelua ja johtamista.”

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version