Pori Jazz liittyy tämän vuoden toteutuksensa peruvien festivaalien joukkoon. Sen sijaan Porissa järjestetään 15.–17.7. konserttisarja Pori Jazz soi taas. Festivaalia pyörittävä Pori Jazz 66 ry. pyytääkin lipun ostaneita käyttämään sen konserttisarjaan tukeakseen yhdistystä, jolle jo toinen peräkkäinen festivaaliton kesä tarkoittaa talousvaikeuksia.
Savonlinnan oopperajuhlien yhteydessä järjestettävään Timo Mustakallio -laulukilpailuun on valittu 16 nuorta osanottajaa: Akseli Ferrand, Anna Ginström, Hanna Hasu, Fanny Hellström, Jenni Hietala, Jere Hölttä, Emma Kajander, Sanna Korpi, Johan Krogius, Olivia Kyllönen, Sadelilja Larimo, Akseli Mattila, Antti Mähönen, Anette Raukola, Maija Rautasuo ja Melike Uludag. Kilpailu pidetään 18. heinäkuuta.
Pitäisikö kuorolaulu jo sallia? Ruotsista kantautuvien uutisten mukaan ei. Uppsalalaiskuoro Orphei Drängar järjesti vapun tienoilla konsertin, jossa järjestävän tahon eli Ruotsin yleisradion P4-kanavan mukaan pidettiin huolta turvaväleistä ja maskeista (ennen ja jälkeen laulun). Silti kahdeksan kuorolaista testattiin pian konsertin jälkeen koronapositiivisiksi. Kuoro on tiedottanut, ettei se esiinny enää ennen kuin pandemia on ohi.
Ison-Britannian julkinen terveydenhuoltoviranomainen NHS on kokeillut pilottitestissään potilasprofiilin mukaan räätälöityjen soittolistojen tekemistä Alzheimerin taudista kärsiville potilaille. Algoritmin iän, elämänhistorian ja musiikkimaun perusteella luomat soittolistat vaikuttavat alustavien tulosten mukaan laskeneen sydämen sykettä keskimäärin 22% ja vähentäneen joissain tapauksissa hätäännystä ja hermostuneisuutta. Aiheesta kirjoitti The Guardian.
Yhdysvaltalaisen levyteollisuuden Grammy-palkintojen ehdokkuudet valitaan tästä eteenpäin uudella tavalla. Suurimman osan palkinnoista ovat tähän asti valinneet erikseen kootut anonyymit asiantuntijaraadit. Viime vuosina järjestely on saanut osakseen kasvavaa kritiikkiä sen läpinäkymättömyyden vuoksi. Aiheesta kirjoitti New York Times.
Joukko muusikoita kritisoi avoimessa kirjeessään musiikin suoratoistopalvelu Spotifya sen aiemmin tänä vuonna patentoimasta teknologiasta, joka mahdollistaa musiikkisuositusten tekemisen kuuntelemalla käyttäjän puhetta ja taustamelua. 180 menestyneen artistin lisäksi allekirjoittaneista löytyy musiikkialan ammattiyhdistyksiä ja ihmisoikeusjärjestöjä. Aiheesta kirjoitti Pitchfork.
Viulunrakennusperinteestään tunnettuun italialaiseen Cremonan kaupunkiin perustetaan uusi jousisoittamisen keskus. Staufferin jousikeskus on nimetty sen sijainnista Staufferin palatsissa. Restauroitujen tilojen päätarkoitus on nuorten jousisoittajien kouluttamisessa, joka tapahtuu Stauffer-akatemian nimellä. Rakennus aukeaa uuteen käyttötarkoitukseensa remontoituna ensi lokakuussa.
Baijerin kansallisooppera (Bayerische Staatsoper) on jo jonkin aikaa pyörittänyt omaa striimipalveluaan, mutta on nyt myös käynnistänyt oman levymerkin. Toimitusjohtaja Nikolaus Bachlerin mukaan tavoitteena on suurempi itsenäisyys tallennemarkkinoilla. Uusien tuotantojen julkaisemisen lisäksi BSO tuo äänitteille myös tuotantoja arkistojensa kätköistä. Ensimmäisenä julkaistaan Mahlerin 7. sinfonia Kirill Petrenkon johtamana, ja sen perään Erich Korngoldin Kuollut kaupunki. Aiheesta kirjoitti Diapason.
Palkittuja: Lyömäsoittaja Fang Zhang, 17, on voittanut BBC:n vuoden nuoren muusikon palkinnon. Chethamin musiikkikoulussa opiskeleva Zhang on kaikkien aikojen toinen palkinnon voittanut lyömäsoittaja. Finaalikonserttiin pääsivät myös oboisti Ewan Millar ja käyrätorvensoittaja Annemarie Federle. Zhangin palkitseminen on saanut osakseen myös kritiikkiä, sillä aiemmin palkinnot on myönnetty Britannian kansalaisille tai siellä vakituisesti asuville, kun taas Zhang on vasta hiljattain muuttanut Englantiin. Useat BBC:n nuoreksi muusikoksi valitut ovat myöhemmin päätyneet kansainvälisiksi tähtisolisteiksi.
Espanjalainen pianisti Juan Perez Florestan on voittanut joka kolmas vuosi järjestettävän kansainvälisen Rubinstein-pianokilpailun pääpalkinnon (40 000 $). Tel Avivissa järjestetyssä finaalissa toiseksi tuli japanilainen Shiori Kuwahara, ja kolmanneksi kiinalainen Cunmo Yin.
Nimitysuutisia: Robert Treviño on nimetty Torinossa kotiaan pitävän Italian yleisradion RAI:n orkesterin (Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI) päävierailijaksi. 37-vuotias yhdysvaltalainen Treviño on tällä hetkellä Malmön sinfoniaorkesterin ja Baskimaan kansallisorkesterin ylikapellimestari. Hän pidensi vastikään sopimustaan Malmöhön kahdella vuodella.
Saksalaiskapellimestari Jun Märkl, 62, on nimetty yhdysvaltalaisen Indianapolisin sinfoniaorkesterin taiteelliseksi neuvonantajaksi, eli käytännössä virkaatekeväksi ylikapellimestariksi vakanssin ollessa tällä hetkellä tyhjä. Märkl toimii tällä hetkellä Taiwanin filharmonikkojen taiteellisena neuvonantajana ja Malesian filharmonisen orkesterin taiteellisena johtajana.
Kuolleita: Ranskalainen alttoviulisti Laurent Verney kuoli pyöräilyonnettomuudessa 4. toukokuuta 61 vuoden iässä. Hän oli toiminut Pariisin kansallisoopperan sooloaltistina 25-vuotiaasta lähtien. Hän kuului myös Bayreuthin Wagner-festivaalin vakisoittajistoon.
Brittisäveltäjä Anthony Payne on kuollut 84 vuoden iässä, kuukausi vaimonsa, sopraano Jane Manningin jälkeen. Vaikka Paynen oma sävelkieli oli moderni, hänet tunnettiin ennen kaikkea Edward Elgarin keskeneräiseksi jääneen kolmannen sinfonian täydentämisestä BBC:n Proms-festivaaleille 1998.
Brittisäveltäjä Elaine Hugh-Jones on kuollut 93 vuoden iässä. Hugh-Jones tunnettiin lauluistaan, joita hän sävelsi ennen kaikkea 1900-luvun brittirunoilijoiden teksteihin. Tyylillisesti hänen musiikkinsa oli post-romanttista, ja siinä kuului ennen kaikkea Benjamin Brittenin vaikutus.