Klassisten muusikkojen ylläpitämä Encanto Music ry on järjestänyt festivaaleja ja salonkimusiikin sarjoja vuodesta 2014, mutta tänä syksynä Encanto on yhdistänyt voimansa Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) kanssa uutta vanhan musiikin juhlaa varten. Ensimmäinen Helsinki Early Music Festival käynnistyy huomenna 3. lokakuuta ja kestää aina sunnuntaihin 11.10. saakka.
Yksi festivaalin pääteemoja on kotimaisten ja kansainvälisten muusikoiden ja yhtyeiden vuorovaikutus, mikä ymmärrettävistä syistä on tänä vuonna tavallista hankalampaa. Pohjoismaisten vieraiden Barokkanernen ja Drottningholm Baroque Ensemblen konsertit siirtyvät seuraavaan vuoteen. Ohjelman muut teemat tulevatkin täten paremmin esille: taiteidenvälisyyden lisäksi useita esityksiä järjestetään Luoteis-Helsingin kaupunginosissa Kannelmäessä ja Malminkartanossa.
Kannelmäestä käynnistyy myös festivaalin ohjelma lauantaina: luutisti Eero Palviainen konsertoi Kannelmäen kirkossa, ja alkuillasta festivaali tarjoaa musiikillisen kävelykierroksen Kannelmäen asemalta lähtien. Sunnuntaina FiBOn trumpetistit ovat mukana Kannelmäen kirkon perhemessussa, ja illalla kymmenhenkinen FiBO Players -kamariyhtye soittaa Ritarihuoneella venetsialaisten säveltäjien teoksia. Maanantaina Marianna Henriksson ja Anna Mustonen yhdistävät Byrdin ja Frescobaldin musiikkiin tanssia.
Tiistaina 6.10. Kanneltalossa FiBO Players esittää ranskalaista barokkia, ja resitatiivin sekä rapin yhdistävä poikkitaiteellinen Räpätätiivi-esitys rantautuu Kannelkrouvi- ja Willihanhi-ravintoloihin. Torstaina Kannelmäen kirkossa esitetään lapsille suunnattu Prinsessa ja sikopaimen -musiikkinäytelmä, ja Saksalaisessa kirkossa kuullaan Kuningattarien Rooma -konsertti. Kanneltalossa konsertoi perjantaina 9.10. viulisti Georg Kallweit ja seuraavana päivänä lavalle astuu näyttämöesitys Unelma. Sunnuntaina 11.10. Saksalaisen kirkon jumalanpalveluksessa kuullaan barokkivokalisteja ja -muusikoita, ja Roman Schatzin juontamassa päätöskonsertissa perehdytään barokkisäveltäjien ja -tanssien yhteyteen.