Kylän kokoinen festivaali

 

Tom Collin ja Arja Kastinen Drop of the Light -teoksessa Hiljaisuus-festivaalilla viime kesänä. © Lari Aaltonen

 

Kittilässä Kaukosen kylässä 8.–11.6. järjestettävä monitaiteinen Hiljaisuus-festivaali on kesän tapahtumista persoonallisimpia. Lapin luonto ja vieraanvarainen kyläyhteisö luovat inspiroivat olosuhteet ennakkoluulottomille erilaisten ilmaisujen yhdistelmille. Esityspaikat – ladot, pirtit, pihapiirit, traktorihalli, nuorisotalo, urheilutalo, kasvishuone, vanha kauppa, Särestöniemi-museo jne. – ovat tunnelmallisia, ja tapahtumassa on tavoiteltu partioleirin henkeä.

Tänä kesänä painopiste on sirkustaiteessa ja musiikissa, ja taiteellisina johtajina toimivat klarinetisti Lauri Sallinen ja sirkustaiteilija Karita Tikka. Mistä festivaalin nimi tulee? ”Se viitaa mielenmaisemaan, hiljaisuuden mentaliteettiin. Emme tavoittele äänekästä massatapahtumaa vaan kodikasta, kylän kokoista festivaalia”, luonnehtii toiminnanjohtaja Joonas Martikainen.

Rauhoittuminen luo tilan uteliaalle ja avoimelle hengelle. Tämän kesän teemana on elementit, eli maa, tuli, ilma ja vesi. ”Asetamme vastakkain tuhovoiman ja kauneuden, ja sirkus ja musiikki kohtaavat aidon dialogin hengessä”, Lauri Sallinen sanoo. ”Minun ihanteissani sirkus perustuu pikemmin läsnäololle ja inhimillisyydelle kuin tempuille” Karita Tikka kiteyttää periaatteensa.

Valo- ja tilataide on keskeisessä osassa luomassa tunnelmaa, mutta kunkin tilan ominaislaatua kunnioittaen. ”Emme vie traktoria pois traktorihallista”, Sallinen sanoo. Salit vetävät noin 100 henkeä, joten niiden ehdoilla toimitaan. Viime vuonna yleisöä oli 1300 henkeä, ja festivaalia on tekemässä noin sadan taiteilijan ja järjestelyistä vastaavan toimiva joukko. Paikallisten ihmisten talkoohengellä on tärkeä rooli. 

Tämän vuoden festivaalilla nähdään kuusi sirkusteosta, joista neljä on Hiljaisuuden tilauksesta valmistettuja kantaesityksiä. Tekijöinä ovat Marcelo Nunes, Nelli Kujansivu, Heini Koskinen, Erika Ahola ja Matias Salmenaho. Kansainvälinen Right Way Down -ryhmä vierailee. Musiikin puolelta kantaesityksenä kuullaan Lauri Supposen teos Solsirépi. Sadepuu-konsertissa soi vesiteemainen klassinen ja uusi musiikki pianisti Anna Kuvajan ja huilisti Livia Schweizerin tulkitsemana. Annamáret ja Ilkka Heinonen konsertoivat kasvishuoneessa. Villa Magiassa kuullaan ääniteos, jonka suunnittelee ja toteuttaa Meri Kytö.

Hiljaisuus-tiimi on kehitellyt suunnitelmia myös tuleville vuosille. Vuonna 2025 on kulunut 100 vuotta seudun ikonisen taiteilijan Reidar Särestöniemen syntymästä, ja sen kunniaksi yhdistys on tilannut uuden monitaiteisen teoksen säveltäjä Sebastian Hilliltä. Projektissa on mukana Lapin kamariorkesteri, joka nyt tekee ensimmäistä kertaa yhteistyötä Hiljaisuus-festivaalin kanssa. Teoksessa yhdistyvät musiikki, valo ja sirkustaide.

Vuodeksi 2024 on luvassa neljä uutta tilausteosta. Toiminta leviää myös eri puolille Tunturi-Lappia 12 pienoiskonsertissa. Myös residenssi-toiminta jatkuu, tarjoten taiteilijoille rauhalliset ja inspiroivat puitteet tehdä työtään. 

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliKausi päättyy jäähyväisiin ja suurteoksiin
Seuraava artikkeliSäihkyviä pohjoisia helmiä