Kausi päättyy jäähyväisiin ja suurteoksiin

 

Susanna Mälkki © Chris Lee

Suomen ylikapellimestarin pestinsä jättävillä Susanna Mälkillä ja Santtu-Matias Rouvalilla ei ole jatkossa puutetta töistä, sillä molemmat ovat hurjan kysyttyjä niin Euroopassa kuin Amerikassa. Rouvalilla on jo kiinnitykset Lontoossa ja Göteborgissa, Mälkin siirtoja odotellaan.

Santtu-Matias Rouvali © Villde Hautakangas

 

Orkesterien kevätkauden loppu menee usein jäähdyttelyssä erilaisin koululaisprojektein, mutta nyt toukokuussa sille antavat leimaansa kaksi taiteellisesti poikkeuksellisen merkittävän kauden päättävää jäähyväiskonserttia sekä yhteistyöllä aikaan saadut suurtuotannot.

Jäähyväistunnelmissa ollaan sekä Helsingin kaupunginorkesterissa että Tampere Filharmoniassa. Susanna Mälkin kausi HKO:n ylikapellimestarina on merkinnyt selvää tason nousua, mitä tulee soiton puhtauteen ja viimeistelyyn sekä profiilin kirkastumiseen. Mälkin tarkka ote on tehnyt hyvää orkesterin lämpimän perinteikkäälle filharmoniselle soinnille, paljastaen siitä uusia tasoja. Ohjelmisto on monipuolistunut nykymusiikin suuntaan, mutta Bruckner– ja Mahler-sarjat ovat pitäneet lippua korkealla myös sinfonisten mammuttien parissa. Sellainen on luvassa myös jäähyväiskonserteissa Musiikkitalossa 31.5. ja 1.6., joissa kuullaan Mahlerin kolmas sinfonia.

Santtu-Matias Rouvalin kausi Tampereella on ollut suorastaan vallankumouksellinen. Hän on nostanut orkesterin henkeä ja herättänyt lennokkailla tulkinnoillaan, nuorekkaalla karismallaan ja mediapersoonallaan uuden yleisön mielenkiinnon. Myös nuoret ovat löytäneet Tampere-talolle. Viimeiset vuoden jäivät yhteistyön osalta hieman vähemmälle Rouvalin kiireisen kansainvälisen uran vuoksi, mutta kaikella on aikansa. Jäähyväiskonsertin ohjelma Tampere-talossa 27.5. kertoo orkesterin nousseesta itsetunnosta: kaksi Straussin sinfonista runoa, Ein Heldenleben ja Also sprach Zarathustra ovat loisteliaiden virtuoosiorkesterien taidonnäytteitä.

Muuallakin lopetellaan kautta suurteosten parissa. Helsingin barokkiorkesteri saa vihdoin Musiikkitalon lavalle pandemian vuoksi siirtyneen Schumannin Genovena-oopperan tuotannon 28 ja 30.5. Huippusolistit ja maailman parhaisiin kuuluva Arnold Schönberg -kuoro silaavat Aapo Häkkisen johtaman esityksen, joka jatkaa myös kiertueelle Dresdeniin ja Düsseldorfiin.

Myös orkesterien yhteiskonsertit jatkuvat. Oulu Sinfonia ja Kuopion kaupunginorkesteri yhdistävät rivinsä Stravinskyn Kevätuhrin, Mahlerin Vaeltavan kisällin laulujen ja Straussin Till Eulenspiegelin merkeissä. Konsertit ovat Madetojan salissa 25. ja 26.5. ja Kuopion Musiikkieskuksessa 27.5.

Joensuun kaupunginorkesteri ja Jyväskylä Sinfonia paneutuvat yhdessä Musorgskin Näyttelykuviin ja Mahlerin neljänteen sinfoniaan Okko Kamun johdolla. Konsertit ovat 10.5. Jyväskylän Teatteritalossa ja 11.5. Joensuun Carelia-salissa. 

Edellinen artikkeliVapaa ääni
Seuraava artikkeliKylän kokoinen festivaali