torstai marraskuu 21. 2024

Ensemble Musikfabrik Musica Novan pääesiintyjä

Ensemble Musikfabrik tarjoaa Musica Novassa yhden vuoden tärkeimmistä nykymusiikiyhtyeiden vierailuista.

Suomen suurin taidemusiikin biennaali Musica nova Helsinki järjestetään jälleen 5.–15. helmikuuta 2025. Festivaalin kattoteemana toimii Yhdessä. Se kuvastaa kaikkea sitä, mitä voi syntyä ihmisten välille – yhteisöjä, kollektiiveja, hierarkioita, vuorovaikutusta jne. Pääjärjestäjinä ovat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Radion sinfoniaorkesteri ja Suomen Säveltäjät.

“Musica novassa haluan tehdä näkyväksi nykymusiikin rikasta ekosysteemiä, johon kuuluu niin ruohonjuuritason vapaan kentän toimijoita, vakiintuneita taideinstituutioita, ammattilaisia, opiskelijoita ja säveltäjien ja esittäjien verkostoja”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja, laulutaiteilija Tuuli Lindeberg.

Musica nova tuo Suomeen nykymusiikin kansainvälisiin kärkiensembleihin kuuluvan saksalaisen Ensemble Musikfabrikin. Festivaalin päätöspäivän konsertissa 15. helmikuuta kuullaan Enno Poppen Prozession Poppen itsensä johtamana. Kansainvälisiin artistivieraisiin kuuluu niin ikään saksalainen Ensemble Recherche, joka kantaesittää yhdessä Helsingin kamarikuoron kanssa slovenialaisen Vito Žuraj’n teoksen.

Ääneen pääsevät myös Musiikkitalon urut, kun Pariisin Notre-Damen urkuriksi valittu Thierry Escaich esiintyy sekä Radion sinfoniaorkesterin konsertissa että omassa improvisaatiokonsertissaan. Urut ovat pääosassa myös Jan Lehtolan Kaija Saariahon muistoa kunnioittavassa resitaalikonsertissa, jossa Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailussa palkittujen teosten ohella kurkistetaan uusien urkujen ja konserttisalin multimediamahdollisuuksiin.

Kotimaisten säveltäjien kantaesityksiä kuullaan pääjärjestäjien konserttien ohella muun muassa Zagros Ensemblen, Uusinta Ensemblen, Kaartin soittokunnan, Superpluckin, Tampere Raw’n, The Vicentino Singersin, Key Ensemblen sekä tuoreen Suut-yhtyeen konserteissa. Avanti! puolestaan johdattaa kuulijansa rituaalien maailmaan.

Festivaaliohjelmaan sisältyy myös poikkitaiteellisia produktioita. Esimerkiksi Zodiak – Uuden tanssin keskuksen, i dolci -kollektiivin sekä Sivuaskel- ja Musica nova- festivaalien nykymusiikkia ja nykytanssia yhdistävässä Sfäärit-esityksessä kantaesitetään Lauri Supposen sekä liettualaisen Justina Repečkaiten musiikkia. Tulkinnanvaraista-foorumi puolestaan kutsuu harjoittelemaan ja esiintymään Cornelius Cardew’n Suuri oppi -performanssikokonaisuuden yhden kappaleen äärelle.

Musica novan tavoitteena on tarjota estradi myös tulevalle säveltäjäsukupolvelle ja tehdä näkyväksi musiikkioppilaitoksissa tapahtuvaa sävellyspedagogista työtä. Hanke kulminoituu VarjoNova-konserttiin 9. helmikuuta, kun Zagros Ensemble esittää pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitosten sävellysoppilaiden teoksia.

 

Tuoreimmat uutiset