tiistai kesäkuu 28. 2022

Aistillisia kertomuksia idästä

Nikolai Rimski-Korsakov: Capriccio Espagnol, Venäläinen pääsiäinen -alkusoitto, Sheheradzade. Elise Båtnes, konserttimestari, Oslon filharmoninen orkesteri, johtajana Vasili Petrenko. LAWO LWC1198.

 

 

Vasili Petrenko ja Oslon filharmonikot ovat koonneet levylleen Rimski-Korsakovin kolme repäisevintä orkesteriteosta. Takavuosina ne olivat suurten orkesterien poseeraavia näytöksiä, mutta Petrenko oslolaisineen ei kavahda haastetta. ”Espanjalainen kapriisi” hahmottuu hienostuneine sooloineen eräänlaiseksi konsertoksi orkesterille, jonka Fandango kärsii lievästä temperamenttivajeesta ennen sytyttävää loppukiihdytystä. Taitavasti eritellyssä Venäläisessä pääsiäisessä on kihelmöivää suuren juhlan odotusta ja sen riehakasta täyttymystä.

Postikorttimusiikiksi leimattu Sheheradzade soi Petrenkon tulkinnassa aistillisempana ja yksilöidympänä kuin suuripiirteisissä laajakangasesityksissä. Elise Båtnesin punnitut viulusoolot tekevät tarinasyklistä tavallista enemmän naisen kertomuksen, josta orkesterin maskuliiniset ärjähdykset lopussa väistyvät ja vaimenevat. Ehkä joihinkin huipentumiin kaipaisi lisää raakaa voimaa, mutta rytmisellä valppaudellaan ja taituruudellaan oslolaiset takaavat, että musiikin draama pääsee oikeuksiinsa. Sheheradzade on yksi orkesterinkäsittelyn virstanpylväs, joka tässä saa vaikuttavasti teräväpiirtoisen tulkinnan.

Antti Häyrynen

orkesterit ja konsertot